Nakli Çıkan Öğretmen Harcırah Alabilecek mi?

2006 yılı il içi ve il dışı öğretmen atama sonuçları açıklandı. Şimdi bir çok öğretmen nakil için hazırlık yapmakta... Peki nakli çıkan öğretmen harcırah alabilecek mi? Harcırahlara ilişkin temel mevzuat 6245 sayılı Kanununun 10'uncu maddesidir. Bu madde son olarak 27/4/2005 tarihinde değişmiş ve henüz Anayasa Mahkemesi tarafından hakkında iptal akararı verilmemiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 21 Haziran 2006 16:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

UYGULANACAK KANUN HÜKMÜ

Harcırahlarda, 6245 sayılı Kanunun 10'uncu maddesi uygulanmaktadır. Bu madde şu şekildedir:
"Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:
1. Zorunlu yer değiştirme, sınav, sağlık sebepleri ve eş durumu (bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları) dışında kendi yazılı talepleri üzerine gönderilenler hariç olmak üzere; yurt içinde veya dışındaki daimi bir vazifeye naklen tayin olunanlarla yabancı memleketlerdeki memuriyet merkezi tebdil olunan veyahut bu yerlerden yurt içinde diğer bir daimi vazifeye tayin edilen memur ve hizmetlilere yeni vazife mahallerine kadar
"hükmü yer almaktadır.

İSTEK ÜZERİNE ATANANLAR HARCIRAH ALAMAZ

İstak üzerine nakil talebinde bulunan öğretmenler bu madde hükmü nedeniyle harcırah alamayacaktır. Ancak, idare mahkemesine Anayasa Mahkemesine götürülme istemli dava açılması halinde harcırah alınması mümkündür. Detaylı bilgi için tıklayınız.

SAĞLIK SEBEBİYLE NAKİLDE HARCIRAH VERİLECEK

Sağlık özründen dolayı nakil talebinde bulunan ve nakli gerçekleşen personele madde hükmü nedeniyle harcırah verilecektir.

ZORUNLU YER DEĞİŞTİRMEYE HARCIRAH VERİLECEK

Zorunlu hizmet nedeniyle yer değişikliği yapan öğretmenler harcırah alacaktır.

EŞ DURUM HARCIRAHI HERKESE VERİLMEMEKTEDİR

Eş durumundan dolayı nakil talebinde bulunan ve nakli gerçekleşen öğretmenlerin hepsine harcırah verilmeyecektir. Eş durumundan dolayı harcırah alınabilmesi için "Bu madde uyarınca sürekli görev yolluğu almaya hak kazananların eşlerinin atamaları" şartının gerçekleşmesi gerekmektedir. Yani eş, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir personel olarak bir il'e atanmış ve diğer eş de bu durumdan dolayı eşin nakil olduğu il'e eş durumu özrü ile nakil istemiş ise nakil isteyen eşe harcırah verilecektir. Zira eşi zorunlu yer değiştirme kapsamında atanan birisidir. Bunun dışındaki eş durumu atamalarında harcırah verilmeyecektir.
- Yani eşin Bağ-Kur'lu, SSK'lı olmasından dolayı nakil istenmesi halinde harcırah verilmeyecektir.
- Yine, eş memur olsa bile, zorunlu yer değiştirmeye tabi bir memur değilse (Ki MEB'de öğretmenler dışındaki personel zorunlu yer değiştirmeye tabi değildir), memur eşden dolayı yapılacak eş durumundan nakillerde de harcırah verilmeyecektir.

Zorunlu yer değiştirmeye tabi personel ne demektir başlıklı yazımızı okumak için tıklayınız.

HERKESE HARCIRAH VERİLMESİNE DAİR KANUN MECLİSTE GÖRÜŞÜLÜYOR

Maliye Bakanlığınca hazırlanan ve şuan meclis'te görüşülen kanun tasarısının kabul edilmesi halinde herkese harcırah verilecektir. Ancak harcırah ödemesi yapılırken faiz hesaplanmayacaktır. Bu konuya ilişkin kanun tasarısı Plan ve Bütçe komisyonunda geçtiğimiz günlerde kabul edildi. Tasarı Genel Kurulda görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanlığı makamının onayına sunulacak. Detay için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber