Anasayfa

Merkez Bankası'nın ağustos sınavı

Piyasaların gözü 27 Ağustos'ta. Türkiye'nin yeni başbakanının belli olacağı gün, Merkez de faiz kararını verecek. 50 baz puanlık düşüş bekleniyor

Haber Giriş : 2014-08-14T07:34, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42
HAZAL ATEŞ

Faiz indirimlerinde geciktiği için hem hükümetin hem de reel sektörün sert dille eleştirdiği Merkez Bankası, üçüncü kritik sınavını 27 Ağustos'ta verecek. Piyasaların ve uluslararası derecelendirme kuruluşlarının gözü Başbakan'ın belirleneceği AK Parti Olağan Kongresi ve aynı gün yapılacak Para Politikası Kurulu'nda olacak. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonu kontrol altına alarak, gelecek yıl yüzde 5 seviyesine indirmek için elindeki bütün araçları kullanacağı mesajı verecek. Merkez'in 27 Ağustos toplantısında faizleri 50 baz puan daha düşürebileceği belirtiliyor.

MB'NİN DE GÖZÜ KABİNE'DE

Ocak ayında faizleri 5.5 puan gibi rekor düzeyde artıran, indirime gelince 'cimri' davranan Merkez Bankası yönetiminin de yeni kabineyi merakla beklediği belirtiliyor. Yeni hükümette ekonominin başında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın olup olmayacağı Merkez Bankası'nı yakından ilgilendiriyor. Bugüne kadar Merkez Bankası'na faiz politikaları konusunda destek veren Babacan'ın yerine yeni bir isim gelmesi durumunda Merkez'i zor bir dönem bekliyor. Merkez Bankası Başkanı Başçı'nın Babacan'la arkadaşlığı biliniyor.

YATIRIMLAR ERTELENİYOR

Türkiye'de reel sektörün muhatap olduğu TL faiz oranının yüzde 13-15 civarında olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Aradaki marj yüzde 7 ve hiç kimse bu kadar kar etmiyor. Yüzde 7'lik reel faize kimse katlanmaya razı olmuyor. Şu anda yatırımcı, ticaret erbabı, ekonominin reel aktörleri sizin piyasada dayattığınız faize mecburen katlanıyor" diye konuştu. Yüksek faiz nedeniyle iş dünyasının yatırımları ertelemek durumunda kaldığını vurgulayan Zeybekci, SABAH'a yaptığı değerlendirmede, şöyle konuştu: "Böyle olunca faiz direkt maliyete yansıyor. Maliyet içinde bir unsur haline geliyor. 'Mal satarsam fabrikadan alırım' dediğiniz anda fabrika fiyatlarına razı oluyorsunuz. Bu da reel fiyat değil bindirilmiş fiyat oluyor. Fabrika da hammadde stokuna girmiyor. Toptancıdan talep geldiğinde stokta bir şey olmadığı için direkt üretmek istiyor ve hammadde talep ediyor. Dolayısıyla bu da bizim elimizde kısır döngüye dönüşüyor ve maalesef enflasyon oluyor. Bunu sağlayacak, bizim baktığımız açıdan bakacak bir Merkez Bankası anlayışı ve yapısına getirmek istiyoruz."

Sabah