İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kaymakam onayı ile bekarlar lojmandan çıkarılabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SORU: Bilgisayar öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Çalıştığım lisenin hizmet tahsisli lojmanında kalıyorum. Bu lojmanı 09/06/2005 tarihinde üzerime aldım. Bir yıldır oturuyorum. Lojmanda 3 bekar arkadaş kalıyorduk. Şimdi arkadaşların atamaları çıktı. Ben tek kaldım ve lojman benim adıma tahsis edilmiş durumda. Şimdi lojmana iki evli aile gelmek istiyor ve benim lojmandan çıkmam isteniyor. 8 dairelik lojmanda şu anda iki tane bekarların kaldığı daire var bunlardan birisi de benim dairem. İkincisinde ise 4 bekar kalıyor. Bana çıkma gerekçesi olarak hizmet tahsisli olan lojmanın kaymakamlıktan bir bekar dairesi için onaylı olduğu söylendi. "birinci sorum böyle bir onay mümkünmü". "ikinci sorum ise kanunen beni lojmandan çıkarma hakları varmı". beni aydınlatırsanız çok sevinirim. şimdiden her şey için teşekürler. iyi çalışmalar.....

CEVAP: Hizmet tahsisli konutlarında oturma süresi ve tahsis şekli hususundaki ayrıntılı haber için tıklayınız..

Bekar memurların bir lojmanda kalmaya zorlanmalarına ilişkin haber için buraya tıklayınız.

Evli bekar ayrımı; 23.9.1984 tarih ve 18524 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulmuş bulunan Kamu Konutları Yönetmeliği puanlama cetvelinde göz önünde bulundurulmuş bulunmaktadır.

Mezkur yönetmeliğe ekli 4 sayılı puanlama cetvelinin d, e, f bentlerinde
"d) Personelin eşi için (+ 6) puan,
e) Personelin kanunen bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının her biri için (+ 3) puan, (yalnız iki çocuğa kadar),
f) Personelin, eşi ve çocukları dışında, kanunen bakmakla mükellef bulunduğu ve konutta birlikte oturacağı her aile ferdi için (+ 1) puan, "
verileceği düzenlenmesi ile evli memurlara avantaj sağlanmıştır.

Yukarıdaki haberlerde belirtilen Kanunun ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan Kamu konutları Yönetmeliğinde düzenlenmiş bulunan düzenlemeler dışında idarenin idari işlemler ile evli veya bekar lehine veya aleyhine düzenlemeler yapması hukuki değildir.

Kaymakamların Kanun ve Bakanlar Kurulu Kararı ile düzenlenmiş olan lojman tahsisi hususunda bu düzenlemelere aykırı düzenleyici işlemler yapması yasal değildir.

Söz konusu açıklamalar çerçevesinde sıra tahsisli lojmanların tahsisinde evli bekar ayrımı yapılması mevzuatımıza aykırı bulunmaktadır. İdare boş hizmet tahsisli lojmanı mevcut memurlar arasında puanlama cetveline göre yüksek puandan başlamak suretiyle tahsis eder.

Bekar Devlet memurlarına da hizmet tahsisli konut tahsisi mezkur Kanunu ve Yönetmelik hükümleri uyarınca mümkün bulunmaktadır.

Hizmet tahsisli konuttun size boşaltılarak evli yeni gelen Devlet memuruna tahsis edilmek istenmesi halinde gayri yasal işlem ilgili hakkınızı yargı yolu ile aramanızı tavsiye ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber