İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Dikkat! Geliştirme ödeneği otomatik kalkacak

Bazı üniversitelerde ödenmekte olan geliştirme ödeneği, 31/12/2014 tarihinde otomatik olarak kalkacak

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Eylül 2014 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dikkat! Geliştirme ödeneği otomatik kalkacak

Bazı üniversitelerde ödenmekte olan geliştirme ödeneği, 31/12/2014 tarihinde otomatik olarak kalkacak.

2005 SONRASINDA KURULAN ÜNİVERSİTELER

Geliştirme ödeneği, 2005 yılında, akademisyenlerin maaş unsurları arasına girdi. Ancak bu ödenek, geçici bir ödeme olarak düşünüldü. Geliştirme ödeneğinin geçici bir ödeme türü olduğu, 2005 tarihli Bakanlar Kurulu Kararının 9. maddesinde açık olarak yer aldı. Bu madde şu şekildedir:

"Madde 9- Bu Kararın yürürlük tarihinden sonra fiilen eğitim-öğretime başlayan yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına ödenen geliştirme ödeneğine, fiilen eğitim-öğretim faaliyetine başlanıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren onbeşinci yılın sonunda son verilir."

Bu madde, 2005 yılından sonra eğitim öğretime başlayan üniversiteleri ilgilendirmektedir. Madde çok açık bir şekilde, bu ödemenin 15. yılın sonunda sona ereceğini öngörmektedir.

2005 ÖNCESİNDE KURULMUŞ ÜNİVERSİTELER

2005 öncesi kurulan üniversitelerde ise nasıl bir uygulama olacağı geçici 2. maddede düzenlenmiştir. Bu madde şu şekildedir:

"Geçici Madde 2 - Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ekli cetvelde belirtilen yerlerde eğitim-öğretime devam eden yükseköğretim kurumları ile bu yükseköğretim kurumlarından Kararın yürürlük tarihinden sonra yerleşim yerleri değişen yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarına, geliştirme ödeneği ödenmesine 15/12/2014 tarihinde son verilir. Ancak, anılan tarih itibarıyla fiilen eğitim-öğretime başlanıldığı tarihten itibaren onbeş yılı doldurmayan yükseköğretim kurumlarında, onbeşinci yılın sonuna kadar bu ödeneğin ödenmesine devam edilir."

Bu maddeye göre de, 2005 öncesinde kurulmuş ve eğitim hayatına başlamış üniversitelerde, bu ödeneğin ödenmesinde 15. yıla bakılacaktır. 15/12/2014 tarihi itibariyle eğitim öğretimde 15. yılını dolduran üniversitelerde, bu ödeneğin verilmesine son verilecektir.

Bir örnek verecek olursak: İnönü Üniversitesi 2005 yılı öncesinde, 1976 yılında kurulmuştur. Bu üniversite, kuruluşundan bu yana 15. yılını doldurduğu için, 15/12/2014 tarihi itibariyle bu üniversitede çalışanların geliştirme ödeneği kesilecektir.

NE YAPILMALI?

Akademisyenler zam beklerken, en önemli maaş unsurlarından birisi olan geliştirme ödeneğinin kaldırılacak olmasını öyle tahmin ediyoruzki kimse kabul etmez. Bu nedenle, Geliştirme ödeneğine dair kararın 9 ve geçici 2. maddelerinin iptalinde yarar bulunmaktadır. Şuan için bu konudan ne sendikaların, ne YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın ne de üniversitelerde çalışan akademisyenlerin haberi bulunmamaktadır. YÖK'ün Maliye Bakanlığını bilgilendirerek, Bakanlar Kurulu kararı çıkarılmasına öncülük etmesi gerekmektedir. Gökhan Çetinsaya'nın süreçle ilgili olarak bir bilgilendirme yapmasında fayda bulunmaktadır.

Geliştirme Ödeneğinin son hali

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber