Maliye Bakanlığı Yine Kaybetti

Maliye Bakanlığı, 1998 yılında, "Gelir İdaresini Geliştirme Fonundan Yapılacak Ek Ücret Ödemesine ilişkin Usul ve Esaslar"da yaptığı düzenlemede, disiplin cezası alan memurun ek ücretinin kesilmesini sağlamıştı. Bu düzenleme 2004 yılında iptal edildi. Bakanlık, 2004 yılında yayımladığı yeni "Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Usul ve Esaslar"da yine aynı düzenlemeye yer vermiştir. Bu düzenleme de geçtiğimiz aylarda iptal edilmiştir. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 17:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Disiplin Cezasından Dolayı Ek Ödemelerde Kesinti Yapılamaz 02.08.2005

Maliye Bakanlığı, daha önce Danıştay tarafından iptal edilen bir hükmü sanki hiç iptal olmamış gibi ek ödemeye dair usul ve esaslara koymuştu. 2004 yılındaki bu düzenleme BES tarafından dava edildi. dava geçtiğimiz aylarda sonuçlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunun kararında "Bu düzenlemeyle herhangi bir disiplin cezası alanlara ayrıca bir de aylıktan kesme cezası niteliği taşıyan şekilde belli bir süre ek ödemeden yararlandırmama yoluna gidilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır. Zira disiplin cezasına konu eylemler için uygulanacak yaptırım mevzuatta belirlenmiş olup, idari düzenlemeyle disiplin cezasının yanında aynı eylemden dolayı bir de gelir mahrumiyetine yol açacak biçimde düzenleme getirilmesine olanak tanıyan bir yetki davalı idarelere tanınmamıştır." gerekçesiyle disiplin cezası alan memurun ek ödemesinin kesilmesine imkan veren düzenleme bir kez daha iptal edilmiştir.

Maliye Bakanlığı bu gelişme üzerine tüm birimlere aşağıdaki yazıyı göndermiştir. Yazıda usul ve esasların sadece kınama ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bölümülerinin uygulanmaması istenmiştir. Oysaki Danıştay'ın kararında bu tür bir daraltma yer almamaktadır. Bu yanlış bir uygulamadır. Bu çerçevede, uyarma ve aylıktan kesme cezası alan memurların ek ödemesinin de kesilmesi halide, açılacak davalar kazanabilecektir.

İşte Maliye Bakanlığının yazısı

213 sayılı vergi Usul Kanununun ek 13 üncü maddesi uyarınca, Maliye Bakanlığı Personeline Yapılacak Ek Ödemeye İlişkin Usul ve Esaslar yeniden düzenlerek Bakanlık makamının 02/11/2004 tarihli onayı ile uygun görülmüş ve 15/10/2004 tarihinden itibaren de yürürlüğe girmiştir.

Sözkonusu usul ve esasların 4üncü maddesinin (h) bendinde "Olumsuz sicil alanlara bir yıl süreyle; 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125 inci maddesine göre cezalandırılanlardan; uyarma cezası alanlara bir ay, kınama cezası alanlara üç ay, aylıktan kesme cezası alanlara altı ay, kademe ilerlemesinin durdurulması süresince ek ödeme yapılmaz" denilmek suretiyle olumsuz sicil veya disiplin cezası almış personelin ek ödemeden yararlanma süreleri düzenlenmiştir.

Ancak, yapılan düzenlemeyle ilgili olarak idari yargı organlarında açılan davalar sonucunda Danıştay 11 inci dairesinin 12/10/2005 tarihli ve E: 2005/2377 sayılı kararıyla "kınama cezası alanalara üç ay", 01/03/2006 tarihli ve E: 2005/4805 sayılı kararıyla da "kademe ilerleme cezası alanalara kademe ilerlemesinin durdurulması süresince" kısımlarının yürütülmesi durdurulmuştur.

Açıklanan nedenlerle, 02/11/2004 tarihli Bakanlık oluru ile yürürlüğe giren usul ve esasların 4 üncü maddesinin (h) bendinde yer alan "kınama cezası alanlara üç ay" ibaresinin 15/11/2005 tarihinden geçerli olmak üzere, "kademe ilerlemesi cezası alanlara kademe ilerlemesinin durdurulması süresince" ibaresinin ise 15/04/2006 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanmaması gerekmektedir.

bilgileri ile gereğini arz ve rica ederim.

H. Ümit AKSOY
Personel Genel Müdürü

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber