Sağlıkta 'paket fiyat' dönemi başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Sağlık'ta 'paket fiyat'a özel hastanelerden büyük tepki..." başlıklı habere ulaşmak için tıklayınız.


Hükümet, sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımını sağlamak, sağlık kuruluşlarının faturalama işlemlerinin, geri ödeme kurumlarının fatura inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi amacıyla "paket fiyat" uygulamasına geçti.

Hazırlanan yeni tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için diş ve 112 Acil Sağlık hizmetleri hariç, vaka başına (başvuru başı) ödeme yapılacak. Bu fiyat özel sağlık kuruluşları için yüzde 20 oranında artırılarak uygulanacak, hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevk edilmesi durumunda sadece 5 YTL ödeme yapılacak. Tıp Fakültesi Hastaneleri'ne yapılacak ödemelerde, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalı esas alınarak fiyatlar yüzde 50 oranında artırılarak uygulanacak.

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği" 1 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu tebliğ, vatandaşların sağlık kurum ve kuruluşlarda yapılan tedavilerine ilişkin olarak faturalama ve ödeme işlemlerinin ne şekilde yapılacağını ifade ediyor. Sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımını sağlamak, sağlık kurum ve kuruluşlarının faturalama işlemlerinin, geri ödeme kurumlarının ise fatura inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılabilmesi açısından ayakta yapılan tedavilerde faturalama ve ödeme işlemlerine yeni düzenlemeler getirildi.

Tebliğe göre, birinci basamak resmi ve özel sağlık kuruluşlarına başvuran hastalar için (Diş ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri hariç ) vaka başına (başvuru başı) ödeme yapılacak. Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında vaka başına 11 YTL, özel sağlık kuruluşları için fiyat yüzde 20 oranında artırılarak uygulanacak. Hastanın diğer bir sağlık kurumuna sevk edilmesi durumunda sadece 5 YTL ödeme gerçekleşecek. İkinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında ayaktan tedavi gören hastalar için vaka başına ödeme yapılacak. Vaka başı yapılan ödeme tutarına, muayene, konsültasyon, tüm tetkik, tahlil, müdahale, girişimsel işlemler ve radyolojik görüntüleme işlemleri dahil olacak. Sağlık kurumlarına yapılan acil başvurular ve onkolojik vakalarla (bütün dallarda) kemoterapi, anjiografi, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, girişimsel radyoloji ve genetik bölümlerinde yapılan ayaktan teşhis ve tedavi hizmetleri ile diş tedavilerinde tebliğde belirtilen esas ve usullere göre hizmet başı faturalamaya devam edilecek. İkinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarında ayaktan tedavide, bu işlemler dışında kalan işlemler ayrıca ücretlendirilmeyecek, faturalarda yer alan rapor, malzeme, ilaç ve benzeri hizmetler ücrete dahil edilmeyecek.

TOMOGRAFİ İÇİN SAĞLIK KURULUŞUNA 0.70 YTL EK ÖDEME YAPILACAK

Vaka başı ödemeler, sağlık kurumlarında ayakta tedavi gören hastaların hizmet aldıkları uzmanlık dallarına ve hizmeti sunan sağlık kurumunun bulunduğu sınıflamaya göre tebliğde yer alan listedeki fiyatlar esas alınarak yapılacak. Tebliğde sağlık kurumlarının sınıf kodları ve yatak sayıları da dikkate alınarak listede belirtiliyor. Hastanın ilk başvurusundan sonraki 10 gün içinde aynı sağlık kurumunda aynı dala başvurması durumunda ikinci bir ödeme yapılmayacak. Ayaktan tedavi için başvuran hastalara tebliğe ekli listede yer alan işlemlerin ücretleri, ICD-10 koduyla uyumlu olmak şartıyla faturada yer verilecek. Tıp fakültesi hastanelerine yapılacak ödemelerde, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalı esas alınarak fiyatlar yüzde 50 oranında artırılarak uygulanacak. İkinci basamak özel sağlık kurumlarına yapılacak ödemelerde, tedavinin yapıldığı uzmanlık dalı esas alınarak listedeki (H) sınıfında yer alan gruplardan sağlık kurumunun sınıfına ait olan fiyatlar yüzde 20 oranında artırılarak uygulanacak. Bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans hizmetlerinin verildiği sağlık kurumlarında listedeki vaka başı ödeme fiyatına bilgisayarlı tomografi hizmeti için 0.70 YTL, magnetik rezonans hizmeti için 0.80 YTL ilave edilecek. Vaka başı ödeme kapsamındaki fatura ödemelerinde; kurumlarda bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans hizmetlerinin verilmesi halinde, tebliğe ekli listede yer alan tetkik ve sevk formu kullanılarak, yapılan bilgisayarlı tomografi ve magnetik rezonans sevklerinde, her sevk edilen işlemin listede yer alan fiyatının yüzde 40'ı kurumun alacağından indirilerek ödeme yapılacak. Her faturalama dönemi için geri ödeme kurumlarına form kullanılarak yapılan sevk işlemlerinin toplam sayısı ve tutarı kurum tarafından bildirilecek. Geri ödeme kuruluşlarınca kurumun toplam tahakkukundan, yukarıdaki şekilde bildirilen sevk işlemlerinin toplam tutarının yüzde 40'ı düşülerek ödeme yapılacak. Vaka başı ödeme kapsamındaki hastanın bir üst kurumla aynı yerde veya bir başka yerleşim yerinde bulunan sağlık kurumuna sevk edilmesi halinde fiyatlandırma ve ödeme yüzde 25 oranında düşürülerek gerçekleştirilecek. Listede yer almayan işlemler için vaka başı ödeme kapsamında olan hastanın sevk edilmesi halinde, bu işlem bedeli; hastanın kurumunca liste esas alınarak hastaya ödenecek, sevk belgesinin bir örneği hastaneye gönderilerek ödeme tutarı hastanenin faturasından düşülecek. İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında, pratisyen hekimlerce verilen acil hizmetler dışındaki diğer polikliniklerde ayaktan tedavi gören hastalar için de vaka başına ödeme yapılacak. Bu durumda vaka başı ödeme, sağlık kurumun bulunduğu sınıfın "diğer dallar" bölümünde yer alan fiyat esas alınarak uygulanacak. Diyaliz tedavileri, ESWL tedavisi, tüp bebek tedavisi gibi ayaktan yapılan tedaviler tebliğde belirtilen esaslar dahilinde uygulanmaya devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber