Özel Hastanelerden Önemli Karar

Son dört yıldır sürekli desteklenen özel hastameler Maliye Bakanlığının aldığı karar nedeniyle şoka uğramış durumda. Zira, Maliye Bakanlığının belirlediği ücretlere göre özel hastanelerce hizmet verilmesi imkansız hale gelmiştir. Bir kaç gündür seslerini duyurmaya çalışan Özel Hastaneler Platformu Derneği bugün, beş maddelik bir karar yayımlamıştır. Beş maddelik kararın dördü kamuoyunun bilgilendirilmesine ilişkindir. Dernek sonuç alınmaması halinde, Resmi hasta kabulünün durdurulmasına karar vereceğini açıklamıştır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞTE ÖZEL HASTANELER PLATFORMU DERNEĞİNİN AÇIKLAMASI

Özel Hastaneler Platformu Derneği olarak, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan ve Maliye Bakanlığınca yayımlanan, Ayaktan teşhis ve tedaviye yönelik "Paket Fiyat" uygulaması hakkındaki tebliğ (sıra no:8) ile, vaka başı yapılan hizmetin tanımı yapılmış ve sunulacak hizmetin bedeli de belirlenmiştir.

Bu kapsamda, muayene, konsültasyon, tüm tetkikler, tahliller, müdahale, girişimsel işlemler ve radyolojik görüntüleme işlemleri PAKET adı altında vaka başı olarak tanımlanmakta, bu hizmetlerin bedeli olarak ta, (Poliklinikler 11.00 YTL, Tıp Merkezleri, Dal Merkezleri ve hastaneler ise mevcut durumlarına göre) ortalama 25 YTL arasında bir ücret ödeneceği ifade edilmektedir.

Maliye Bakanlığı, 1 Temmuz itibariyle yayımladığı tebliğ ile özel sağlık kuruluşlarına; sosyal güvenlik kurumlarının ayaktan tedaviye yönelik ödeyebileceği ücret budur, şayet bu ücret maliyetlerinizin altında ise fark ücreti alarak kapatın veya tebliğde yayımlanan paket fiyatlar kamu kurumlarımızca yapılan maliyet analizleri sonucunda çıkarılmış fiyatlar mı demek istiyor anlaşılmadığından, öncelikle bir hizmette maliyetin tanımın bilinmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hiçbir bilimsel temele dayanılmaksızın ve tamamen kabala usulü yapılan bir ortalama fatura hesabıyla böyle bir paket fiyat ortaya konulmuştur. Burada kullanılan ortalama değerlerin hiçbir teşkilatı olmayan sağlık kuruluşlarıyla yüksek donanımlı sağlık kuruluşları arasındaki farklar gözetilmeksizin belirlendiği görülmektedir. Artık neredeyse dünyanın hiçbir yerinde geçerli olmayan yatak sayısının grup belirlenmesinde kıstas olarak belirlenmesi de ayrı bir garabettir.

"Bir özel hastaneye ayaktan teşhis ve tedaviye gelen hasta için belirlenen paket fiyatı 25.00 YTL' dir ve bunun içinde konsültasyon, girişimsel işlemler ve hatta her türlü laboratuar hizmetleri de bulunmaktadır" denilir ise bu fiyatların gerçekçi olmadığını, anlatmaya gerek kalmadan gelen hastanın bile anlayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle hiçbir maliyet analizi yapılmadan rastgele/alelacele belirlenmiş olan bu fiyatları kabul edilebilir fiyatlar olarak görmemekteyiz.

Diğer taraftan, dernek olarak mevcut durumun sektörde ciddi sıkıntı yaratacağını dilimiz döndüğünce yetkililere sürekli anlattık, yetmedi yaşanacak sorunları basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaştık, bu da yetmedi tekrar ilgililere ziyaretlerde bulunduk, tebliğin yayımlanmaması gerektiğini belirttik, ancak yetkilileri kararlarından döndürmek mümkün olmadı.
Bu nedenle, dernek olarak, 1 Temmuz'da yayımlanan tebliğin sektöre yansımalarını ve mevcut durumu değerlendirmek üzere, yakındaki üye kurumları ve Sağlık İşletmeleri Federasyonu Yönetim Kurulunu 03.07.2006 tarihinde geniş katılımlı bir istişare toplantısına davet ettik.

Sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplu örgütlerince anılan tarihte yapılan istişare toplantısı neticesinde alınan ve adım adım uygulamaya konacağı açıklanan ortak karar aşağıdaki gibidir.

- Danıştay'a başvurularak hukuki sürecin başlatılması,
- Yanlış bir uygulamanın varlığının, "Basın Açıklaması" ile kamuoyuna duyurulmasına,
- Gazete ilanları ile halkın (tüm hastaların, sağlık personellerinin, kamu kurumlarının vs.) mağduriyetler hakkında bilgilendirilmesine,
- Siyasetçilerin ve siyasetteki yetkililerin, konunun önemi ve vahameti hakkında bilgilendirilmesine,
- Tüm bunlardan sonuç alınamaz ise, sektör temsilcileri ile geniş katılımlı bir toplantı yapılarak, acil hastalar haricinde süreli/süresiz resmi hasta kabulünün durdurulmasına karar verilmiştir.

TÜM ÜYELERİMİZE VE KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber