Kaymakamların Mali Hakları Yeniden Düzenlendi

05/07/2006 tarihli Resmi Gazetede kaymakamlara ilişkin olarak yapılan ikinci düzenleme mali haklara ilişkindir. Birinci sınıf mülki idare amirliğinin oluşturulması akabinde kaymakamlara ek ödeme getirilmiş, özel hizmet tazminatları, ek gösterge ve makam tazminatı göstergeleri yeniden düzenlenmişdir. 5 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5540 sayılı Kanun çerçevesinde hazırladığımız dosya için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 15:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5540 sayılı Kanun

1- KAYMAKAMLARA EK ÖDEME GETİRİLMİŞTİR.

1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. Bu maddeye göre Mülkî İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında bulunan personele 830 YTL'ye kadar aylık ek ödeme yapılacaktır. Ancak bu her mülki idare amirliği hizmet sınıfı personelinin bu miktarda ek ödeme alacağı anlamına gelmemektedir. Ödemenin, görev mahalli, çalışma şartları, unvanı, görevi, aylık derecesi gibi kriterler gözönünde bulundurularak nasıl yapılacağına Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine İçişleri Bakanı tarafından belirlenir. İlgili madde aşağıda yer almaktadır.

"EK MADDE 5 ? İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilâtında Mülkî İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfında bulunan personele, en yüksek Devlet memuru aylığının (ek gösterge dahil) % 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilir. Ek ödemenin oranı ile esas ve usûlleri; personelin görev mahalli, çalışma şartları, unvanı, görevi, aylık derecesi gibi kriterler dikkate alınarak Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine İçişleri Bakanı tarafından belirlenir. 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 28 inci ve 63 üncü maddelerine göre ödeme yapılanlar ile diğer mevzuata göre ilave ödemeden yararlananlara emsali unvanlara göre belirlenen oranların altında ek ödeme oranları tespit edilebilir veya hiç belirleme yapılmayabilir. Ek ödemenin hak kazanılmasında ve ödenmesinde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun aylıklara ilişkin hükümleri uygulanır ve bu ödemeden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmaz. Bu ödemenin yapılmasında, 27/1/2000 tarihli ve 4505 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (c) bendi ile 4/7/2001 tarihli ve 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesi hükümleri uygulanmaz. Bu ödemeden yararlanan personele 27/6/1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3 üncü maddesine göre ödeme yapılmaz.?

Ek maddede atıfta bulunulan 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanununun bazı maddeleri;
1- Encümen üyelerine verilecek ödenek
Madde 28- Encümen başkanına 14000, üyelerine 12000 gösterge rakamının Devlet memurları için belirlenen aylık katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık brüt ödenek verilir. Encümenin memur üyelerine encümen üyeleri için belirlenen gösterge rakamının yarısı ödenir.

2- Görev ve ek ödenek
Madde 63- Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar, valinin verdiği il özel idaresinin görevlerini yapmakla yükümlü ve bu görevlerin yapılmasından valiye karşı sorumludur. Vali Yardımcılarına ve Kaymakamlara yaptıkları görevler karşılığında 12000 gösterge rakamının Devlet memurlarına uygulanan aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ödenek verilir.
Bu madde ile 28 inci maddede belirtilen ödeneklerin ödenmesinde, 4505 sayılı Sosyal Güvenlikle İlgili Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Temsil Tazminatı Ödenmesi Hakkında Kanunun 5 inci maddesinin (c) fıkrası ile 631 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Malî ve Sosyal Haklarında Düzenlemeler ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 16 ncı maddesi hükümleri uygulanmaz.


2- ÖZEL HİZMET TAZMİNATLARI DEĞİŞTİ

Getirilen yeni düzenleme

MADDE 5 ? 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci maddesinin ?II- Tazminatlar? kısmının ?E) Mülki İdare Amirliği Özel Hizmet Tazminatı? bölümünün (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?e) Diğerlerinden;
- 1 inci dereceden aylık alanlar için % 290'ına,
- 2 ve 3 üncü derecelerden aylık alanlar için % 280'ine,
- 4 ve 5 inci derecelerden aylık alanlar için % 260'ına,
- Diğer derecelerden aylık alanlar için % 240'ına,
- Kaymakam adayları için % 175'ine,
- Vali unvanını kazananlar hariç olmak üzere kaymakamlık unvanını kazandıktan sonra İçişleri Bakanlığı merkez teşkilâtında görev yapanlar ile merkez valilerine ayrıca % 30'una,?

Eski düzenleme:

e) Diğerlerinden;
- 1 inci dereceden aylık alanlar için % 270 ine,
- 2 ve 3 üncü derecelerden aylık alanlar için % 230 una,
- Diğer derecelerden aylık alanlar için % 180 ine,
- Kaymakam adayları için % 145 ine,

Değişikliğin mali boyutu

Kaymakam adaylarının özel hizmet tazminat oranı %145'ten %175'e çıkarılmıştır. Bu 30*(9500*0,04373)=124,63 YTL2lik aylık maaş artışı anlamına gelmektedir.
Kaymakamların dereceler itibariyle aldıkları özel hizmet tazminat miktarları da değişmiştir.
1. dereceki kaymakamın özel hizmet tazminat oranı 20 puan,
2 ve 3. derecedeki kaymakamın özel hizmet tazminat oranı 50 puan,
4 ve 5. derecedeki kaymakamın özel hizmet tazminat oranı 80 puan,
Diğer derecedeki kaymakamın özel hizmet tazminat oranı 60 puan,
artmıştır.

10 puanlık bir artış 40 YTL anlamına gelmektedir.


3- BİRİNCİ SINIF MÜLKİ İDARE AMİRİNİN EK GÖSTERGESİ

Birinci sınıf mülki idare amrinin ek göstergesi 5800 olarak değiştirilmiştir. Daha önce bu puan 4800 idi.

MADDE 6 ? 657 sayılı Kanuna ekli (I) sayılı cetvelin ?VIII. Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı? bölümüne (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve mevcut (c) bendi (d) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.

?c) Birinci Sınıf Mülki İdare Amirlerinden (Genel İdare Hizmetleri Sınıfında aynı görev unvanları için belirlenen ek gösterge rakamlarından düşük olmamak üzere) 1 inci derecenin 4 üncü kademesi 5800

....


4- BİRİNCİ SINIF MÜLKİ İDARE AMİRİNİN MAKAM TAZMİNATI GÖSTERGESİ

Birinci Sınıf Mülki İdare amirleri makam tazminatı 4500 olarak belirlenmiştir.

Yeni madde

MADDE 7 ? 657 sayılı Kanuna ekli (IV) sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin (4) numaralı sırasına aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve (6) numaralı sırasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
?c) Birinci Sınıf Mülki İdare amirleri?
?1. Birinci Sınıf Mülki İdare amirleri hariç kaymakamlar ile Kaymakamlık unvanını kazandıktan sonra İçişleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında görev yapanlar,?

Eski madde metni

4 a) Başbakan Müşavirleri ile ek göstergeleri bu düzeyde veya daha yüksek tesbit edilen kadrolara atanmış olanlar,
b) 1, 2, 3 ve 4.sıralarda yazılı kadro ve görevlerde fiilen altı ay çalıştıktan sonra bu Kanunun 43 üncü maddesinin 'B' bendinin üçüncü paragrafında belirtilen kadro ve görevlere atananlar 4.500

6 a) Kazanılmış hak aylıkları birinci derecede olmak şartıyla;
1. Kaymakamlar ile Kaymakamlık ünvanını kazandıktan sonra İçişleri Bakanlığının merkez ve taşra teşkilatında görev yapanlar, ...3.000

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber