Gözden Kaçan Düzenleme Adli Personeli Mağdur Edecek

Hakim ve savcıların maaşlarını düzenleyen yasa geçtiğimiz günlerde Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Ancak bu tasarıya, Plan ve Bütçe Komisyonunda eklenen bir madde hakim ve savcılar dışındaki tüm adli personeli mağdur edecektir. Düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı tarafından da onaylanması halinde adli personelin 2006 yılı başından bu yana almaya başladığı nöbet tazminatları kesilecektir.

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nöbet tazminatlarına ilişkin 2802 sayılı Kanunda yer alan düzenleme şu şekildedir:

"Madde 54- son fıkra: Mesai saatleri dışında, genel tatil günlerinde veya hafta sonu tatillerinde bu madde kapsamında nöbet tutan adlî yargı hâkim, Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili ve Cumhuriyet savcılarına, karşılığında izin kullanılmasına müsaade edilmeyen ve kesintisiz sekiz saatten az olmamak üzere tutulan her nöbet günü için, il merkezleri ile en son yapılan resmî nüfus sayımına göre nüfusu yüzbinden fazla olan ilçe merkezlerinde 1500, diğer yerlerde 750 gösterge rakamının, adlî yargıda bunlarla birlikte nöbet tutan adlî personele ise bu gösterge rakamlarının yarısının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda nöbet ücreti ödenir. Bir kişiye bu şekilde ücret ödenebilecek nöbet sayısı ayda yedi günü geçemez. Nöbet ücreti ödenen günler için adlî personele ayrıca fazla çalışma ücreti ödenmez. Bu ücret damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaz."

Bu düzenlemedeki katsayılar son olarak 5473 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle yükseltilmişti.

Bu düzenlemeye göre;
- Nüfusu yüzbinden fazla olan ilçe merkezlerinde 750*0,04373=32,79 YTL
- Diğer yerlerde ise375*0,04373= 16,4 YTL,
tutarında nöbet tazminatı alınabilmektedir. Bu miktarlar günlük miktarlar olup, ayda 7 güne (Kesintisiz her sekiz saat nöbet bir gündür) kadar ödeme yapılabilmektedir.

Ancak 2006 yılı başından bu yana verilen bu ödeme hakim ve savcıların maaşlarını arttıran düzenlemede kaldırılmıştır. 2802 sayılı Kanunda değişiklik yapan tasarısının 7'nci maddesi şu şekildedir:

"MADDE 7- 2802 sayılı Kanunun 54 üncü maddesinin son fıkrası ile 104 üncü ve 105 inci maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır."

Bu madde ile yukarıda yer verdiğimiz ve nöbet tazminatına imkan veren düzenleme kaldırılmaktadır.

Tasarı şuan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'de olup, ziyaretçilerimiz, [email protected] mail adresi veya 0 312 441 38 16 faks numaralarına tepkilerini iletebilir.

Forumda bilgi alış verişi için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber