MİT, Meclis'te brifing verecek

TBMM'de yeni kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, ilk iş olarak kurumları tanıyacak. Komisyon Başkanı güvenlik kurumlarına brifing daveti yapılacağını söyledi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Kasım 2014 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİT, Meclis'te brifing verecek

ÖNDER YILMAZ

TBMM'de kanunla kurulan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, MGK modeliyle çalışacak. Komisyon Başkanı Alparslan Kavaklıoğlu, ilk işlerinin kurumları tanımak olacağını belirtti. Buna göre; MİT, Kamu Güvenliği ve Düzeni Müsteşarlığı, Genelkurmay, Jandarma ve emniyet gibi Türkiye'nin güvenliğinde rol alan tüm kurumlara brifing daveti yapılacak.

Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, çalışmalarına başlarken ilk olarak çalışma yöntemi ve raporlama faaliyetleri için kuruluş kanunu doğrultusunda yönetmelik çıkarılacak. Kavaklıoğlu, yönetmelikle hem komisyonun çalışma tarzı hem de güvenlikle ilgili kurumların raporlama faaliyetlerini nasıl yürüteceğine ilişkin çerçevenin çizileceğini kaydetti. Kurumlarda inceleme yapabilecekleri gibi, hazırlanan raporlar üzerinden denetim faaliyeti yürütebileceklerini dile getiren Kavaklıoğlu, ilk işlerinin kurumları tanımak olacağını kaydetti. Kurumlardan brifing almayı arzu ettiklerini belirten Kavaklıoğlu, "Öncelikle kurumlardan brifing almayı planlıyoruz. İşe böyle başlayacağız. Kurumların nasıl çalıştığını bilmemiz gerekiyor. Az çok bilgi sahibi olmamıza rağmen eksiklikleri tamamlamış oluruz. MİT, Kamu Güvenliği ve Düzeni Müsteşarlığı, Genelkurmay, jandarma, emniyet, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan gibi Türkiye'nin güvenliğiğ ile ilgili kurumlarla biraraya geleceğiz. Güvenlikle ilgili iş ve işlemlerini öğreneceğiz" diye konuştu.

'TBMM'ye davet ederiz'

Kavaklıoğlu, komisyonun bu kurumlara mı gideceği yoksa TBMM'de de brifing alacaklarına ilişkin soruya, TBMM'nin hükmü şahsiyetine dikkat çekerek, "TBMM'ye davet ederiz elbette" diye konuştu. Doğrudan kurum başkanlarına mı davet yapılacağı konusunda ise kendilerinin öncelikle kurum başkanlarının gelmesini arzu ettiklerini, ancak kurumlardan daha farklı isimleri gönderme girişimi bulunursa bunun komisyon tarafından değerlendirileceğini, bir krize dönüşmesini beklemediğini belirtti.

Kavaklıoğlu, komisyonun MGK modeli bir çalışma yöntemi izleyebileceğini kaydetti. Kavaklıoğlu, "Kurumlar raporlarını gönderir inceleriz. Kurumlar komisyonda gelerek bilgi verebilir veya biz yerinde inceleme yaparız. Toplantılarımız kapalı olur. Sonra MGK gibi kısa bir açıklama yapabiliriz" diye konuştu.

Kapalı oturum yapacaklar

Kuruluş kanununa göre komisyonun görevleri arasında, "Milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak.

Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek" bulunuyor. Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerde de gizlilik esas olacak. Komisyon görüşmelerine katılanlar ve bu görüşmelere vakıf olanlar, çalışmalar ve görüşülen konular hakkında hiçbir açıklama yapamayacak, bunları sır olacak saklayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber