Emekli olacaklar, 6 ay içindeki katsayı artışından yararlanır mı?

Her emeklinin, 6 ay içinde, katsayılarda meydana gelen artıştan yararlanacağı yönündeki değerlendirmeler doğru değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 15 Aralık 2014 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emekli olacaklar, 6 ay içindeki katsayı artışından yararlanır mı?

Bugünkü yazımızda, 15 Aralık 2014 görev aylığını alanların, katsayı artışından faydalanarak emekli olmak için 2015 yılı ocak ayını beklemelerine gerek olmadığını belirtmiştik.

Ancak bazı ziyaretçilerimizde, her emekli olmak isteyenin, 6 ay içinde katsayılarda meydana gelecek artışlardan yararlanacağı yönünde bir bilgi bulunmaktadır. Bu doğru değildir.

Emekli Sandığı Kanununa göre, sadece;

- Yaş Haddi
- Vazife Malulleri
- Kadrosuzluktan emekli olanlar
- Ölme nedeniyle görevleri sona erenlerin dul ve yetimleri,

6 ay içinde katsayılarda meydana gelen artışlardan yararlanabilmektedir.

Ancak bu uygulama, kendi isteğiyle emekli olanlar için geçerli bir durum değildir.


5434 sayılı Kanunun 89. maddesi hükmü şu şekildedir:

"İştirakçilerden, kanunlarla belirlenen bekleme süreleri sonunda kadrosuzluk veya yaş haddi sebebiyle emekliye sevk edilenler ve vazife malullüğü hükümlerine göre vazife malullüğü aylığı bağlananlar ile ölüm sebebiyle haklarında emeklilik işlemi uygulananlara; bu Kanuna göre aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içinde emekli ikramiyesinin hesaplanmasına esas alınan katsayılarda meydana gelecek artış nedeniyle oluşacak ikramiye farkları ile ilk mali yılın birinci ayında katsayılar dışındaki diğer unsurlarda meydana gelecek artışa, bu tarihte yürürlükte olan katsayılar uygulanmak suretiyle bulunacak ikramiye farkları, emekli ikramiyesi ile ilgili hükümlere göre ayrıca ödenir. Ancak, aylığa hak kazandıkları tarihi takip eden üç ay içinde katsayılarda artış yapılmadığı takdirde, müteakiben katsayılarda altı ay içinde yapılacak ilk artıştan doğan ikramiye farkları da bunlara ayrıca ödenir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber