DPB'nin Memur Olabilme Şartlarına İlişkin Yeni Düzenlemeleri

Haber Giriş : 13 Şubat 2004 02:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DPB'nin Memur Olabilme Şartlarına İlişkin Yeni Düzenlemeleri

"Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik" hükümleri gereğince ilk defa memur olarak atanacakların niteliklerini belirlemeye yetkili kurum, Devlet Personel Başkanlığıdır. Bu yetki bağlamında, cinsiyet ayrımı yapılmamasına ilişkin Başbakanlık Genelgesi gereğince memur olabilme niteliklerinde Başkanlıkça yeni düzenlemeler yapıldı. Ancak, askerlik ve yaş gibi iki temel konudaki sıkıntıları aşıcı bir düzenleme yapılamamıştır. Başkanlık, "yaş"a ilişkin yaptığı yeni düzenlemede, kamu kurumlarına 25 - 46 yaş arasında bir yaş sınırı getirebilme imkanı tanımıştır. Oysaki yaş sınırını 25'ten başlatmak bir çok gencimize, memur olabilmek için mezuniyetten sonra bir veya iki yıl gibi bir zaman dilimi bırakmaktadır ki, bu oldukça haksız bir durumdur. Aynı şekilde, mevzuatta açık hüküm bulunmayan hallerde tecilli adaylarında başvurabilmesine imkan sağlayan bir düzenleme yapılarak askerlik konusunda bir nebze ilerleme sağlanmış olmasına rağmen bu düzenlemede yeterli değildir. Zira, mevzuatta açık hüküm bulunmayan halleri ibaresi yönetmelik ve tebliğleri de kapsamaktadır. Oysaki Danıştay kararlarına göre ve Anayasa'nın ilgili maddesine göre bu düzenlemeler sadece Kanun ile olmalıdır. Başkanlığın yaptığı düzenlemeleri görmek için tıklayın.


Kurumlar tarafından doldurulacak form (Ek-2 Form) (Excel fortmatında)

Nitelik Kodları (Ek-1 Form)

Başvuru Özel Şartları (Word formatında)

1.2. BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI

Yukarıdaki şartları taşıyan adayların, aşağıda belirtilen kadro ve pozisyonların karşısındaki başvuru şartları bölümünde eğer " BAKINIZ BAŞVURMA ÖZEL ŞARTLARI ..." ifadesi var ise kurumlarca aranılan diğer şartların yanı sıra bu bölümde belirtilen şartları da taşımaları gerekmektedir.

1.2.1. KORUMA VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ

2495 sayılı "Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun" un 16 ncı maddesine göre bu kadro veya pozisyonlarda çalıştırılacak personelde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Muvazzaf askerlik hizmetini tamamlamış olmak (Başvuru şartları bölümünde "Cinsiyeti Kadın Olmak" şartı bulunan kadro veya pozisyonlara müracaat edecek kadın adaylarda bu şart aranmaz.),

b)Yasa dışı ideolojik amaçlı faaliyetlere, anarşi ve terör eylemlerine herhangi bir suretle karışmamış veya katılmamış olmak,

c)Görevini yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak ve tam teşekküllü bir Devlet hastanesinden "Koruma ve Güvenlik Görevlisi Olur" ibareli Sağlık Kurulu Raporu almak,

Aynı Kanunun 15 inci maddesine göre; ilgili kuruluşça istenen personel hakkında Emniyet Müdürlüğünce gerekli güvenlik soruşturması yapıldıktan sonra uygun görülenler valiliğin tasvibi üzerine göreve alınır.

Ayrıca, boy uzunluğunun net olarak erkeklerde 1,70 metreden, kadınlarda 1,65 metreden kısa olmaması ve kilosunun ise boy ölçülerinin son iki rakamından 13 kg. (13 kg. dahil)'dan fazla ve 13 kg. (13 kg dahil) noksan olmaması gerekmektedir.

1.2.2. ÇÖZÜMLEYİCİ

"Çözümleyici" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;

- Fakültelerin fizik, matematik ve istatistik bölümleri ile mühendislik fakültelerinin elektrik, elektrik-elektronik, elektronik ve bilgisayar ile ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,

- Diğer fakültelerden mezun olup, bilgisayar alanında ders aldığını belgelemeleri ve Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar Analist Programcı Sertifikasına sahip olmaları,

şarttır.

1.2.3. PROGRAMCI

"Programcı" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;

- Bilgisayar Programcılığı eğitimi veren fakülte veya yüksekokullardan mezun olmaları veya,

Diğer fakülte veya yüksekokullardan mezun olup, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar Programcısı Sertifikasına sahip olmaları,
- şarttır.

1.2.4. BİLGİSAYAR İŞLETMENİ

"Bilgisayar İşletmeni" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların;

- Öğrenim kurumlarının ilgili bölümlerinden mezun olmaları veya,

- Öğrenim kurumlarının diğer bölümlerinden mezun olup, Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Milli Eğitim Bakanlığınca onaylı kurslardan veya yükseköğrenim kurumlarından alınmış Bilgisayar İşletmeni Sertifikası sahibi olmaları,

şarttır.

1.2.5. İTFAİYE ERİ

"İtfaiye Teşkillerinin Kuruluş, Görev, Eğitim ve Denetim Esaslarına Dair Yönetmelik"in 8 inci maddesine göre, Belediye itfaiye teşkili kadrolarına atanacaklarda Devlet Memurları Kanununda belirtilen genel şartların yanında aşağıdaki özel şartlar da aranır:

a) İtfaiye Teşkilatının çalışma şartlarını taşıdıklarının tam teşekküllü bir hastaneden alınacak raporla belirlenmesi,

b) Boylarının en az 1.60 m. olması, kilosunun aşırı olmaması,

c) Askerliğini bitirmiş ve 27 yaşından gün almamış olması,

1.2.6.ZABITA MEMURU

"Belediye Zabıta Personeli Yönetmeliği" nin 16 ncı maddesine göre, Belediye Zabıtası mesleğine girmek için aşağıdaki şartları taşımak gereklidir :
a) Türk olmak,

b) 30 yaşını aşmamış olmak,

c) Fakülte veya Yüksek okul, Halk Sağlığı okulu, Lise veya dengi, ortaokul veya dengi bir meslek okulunu bitirmiş olmak,

c) Eylemli askerlik hizmetini yapmış olmak, (Fakülte veya Yüksek okul mezunları ile Kadın personel için bu şart aranmaz.18 yaşını bitirmiş olması yeter sayılır.),

d) Boyu erkeklerde 1.64 metreden, kadınlarda 1.60 metreden kısa olmamak, ( Fakülte ve Yüksek okul bitirenlerde bu koşul aranmaz.)

e) Kalıcı bulaşıcı hastalığı olmamak, görevlerini düzenli bir biçimde yapmaya engel olacak bedence ve akılca bir sakatlıkları bulunmamak, (İsteklilerin sağlık durumu ile ilgili hususlar belediye tarafından gösterilecek tam kuruluşlu bir hastaneden alınacak Kurul Raporu ile belirtilir.)

f) Siyasi ve medeni hakları kullanma ehliyetine sahip olmak,

g) Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası ile veya yüz kızartıcı bir suç ile hüküm giymiş bulunmamak,

1.2.7. İDARE MEMURU

a) Hukuk Fakültesi ile Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu ve Fakültelerin İktisat, İşletme, İşletme-İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Ekonomi, Sosyoloji, Psikoloji, Endüstri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği bölümü mezunu olmak.

b) Erkek adaylar için askerlik hizmetini fiilen tamamlamış (1111 sayılı Askerlik Kanunun 10.maddesinin (9) nolu bendi kapsamına girenler hariç) olmak.

c) Sınav tarihi itibari ile 34 yaşından gün almamış olmak.

d) Güvenlik tahkikatı olumlu sonuçlanmak.

e) Boy uzunluğunun net olarak 1.70 m'den kısa olmamak.

f) Boyun son iki rakamı ile kilosu arasındaki fark 13'ü geçmemek.

g) Dış görünüşte şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser,uzuv noksanlığı, kekemelik gibi engelleri bulunmamak.

h) Yabancı ideolojilerle bölücü, irticai ve zararlı akımlarla ilgili ve irtibatlı olmamak.

1.2.8. İNFAZ VE KORUMA MEMURU

a) Sınav tarihi itibarı ile 31 yaşından gün almamış olmak.

b) Güvenlik tahkikatı olumlu sonuçlanmak.

c) Erkek adaylar için askerlik hizmetini fiilen tamamlamış (IV sayılı Askerlik Kanunun 10.maddesinin (9) nolu bendi kapsamına girenler hariç) olmak.

d) Boy uzunluğunun net olarak 1.70 m'den kısa olmamak.

e) Dış görünüşte şaşılık, körlük, topallık, işitme kaybı, çehrede sabit eser,uzuv noksanlığı, kekemelik gibi engelleri bulunmamak.

f) Yabancı ideolojilerle bölücü, irticai ve zararlı akımlarla ilgili ve irtibatlı olmamak.

1.2.9. HEMŞİRE

6283 sayılı "Hemşirelik Kanunu"nun 3 üncü maddesine göre; Türkiye'de hemşirelik sanatını bu Kanun hükümleri dahilinde Hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiçbir kimse yapamaz.

Bu sebeple, "HEMŞİRE" kadro veya pozisyonlarını tercih edecek adayların cinsiyetinin "KADIN" olması şarttır.

Diğer taraftan, başvuru şartları arasında "2 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak" veya "sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu mezunu olmak" şartı aranan "Hemşire" kadro veya pozisyonlarını; adı geçen okulların hemşirelik bölümlerinden mezun olanlar tercih edebileceklerdir.

1.2.10. EBE

"Ebe"lik, yalnız kadınlar eliyle yürütülmesi gereken nitelikte bir görev olduğundan, bu kadro veya pozisyonları tercih edecek adayların cinsiyetinin "KADIN" olması şarttır.

Diğer taraftan, başvuru şartları arasında "2 yıllık yükseköğrenim mezunu olmak" veya "sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu mezunu olmak" şartı aranan "Ebe" kadro veya pozisyonlarını; adı geçen okulların ebelik bölümlerinden mezun olanlar tercih edebileceklerdir.

1.2.11. HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ

Hava Trafik Kontrolörü pozisyonlarını tercih eden adaylarda aşağıdaki şartlar aranacaktır:

a) 4 yıl veya daha fazla süreli fakülte veya yüksekokul mezunu olmak,

Cinsiyeti erkek olmak ve muvazzaf askerlik çağına gelmemiş veya fiilen tamamlamış veya muaf veya erteletmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak,

b) DMS tarihi itibariyle (25) yaşından gün almamış olmak,

c) KPDS'de en az (C) seviyesinde ingilizce bilmek veya TOEFL'dan en az (150) puan almış olmak veya ingilizce bilmek (bkz.3.5),

d) ICAO ANNEX'1 deki sağlık kriterlerine sahip olmak,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber