İlçe/ belde gün hastanelerine dair yönerge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 19:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İLÇE/BELDE GÜN HASTANELERİNİN AÇILMASI, KAPANMASI VE BURALARDA VERİLECEK SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1-
Ulaşım imkânları, coğrafi şartlar gibi sebeplerle nüfus değişikliğinin beklenenden fazla olduğu yerleşim yerlerinde, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunda güçlük çekilebilmektedir. Verimliliğin artırılması, israfın önlenmesi, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunun tek merkezden yapılması suretiyle, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir arada yürütülmesine imkân tanıyan İlçe/Belde Gün Hastanelerine dair usul ve esasların ortaya konması ve bu hastanelerin açılma ve kapatılma esaslarının belirlenmesidir.

Kapsam
Madde 2-
Bu yönerge Sağlık Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermek üzere Bakanlıkça uygun görülen İlçe/Belde Gün Hastaneleri ve bu kurumların bulunduğu ilçe merkezinde sağlık hizmeti sunan sağlık birimlerini kapsar.

Hukuki dayanak
Madde 3-
Bu yönerge; 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 3 üncü maddesi ve 9 uncu maddesinin ( c ) bendi ile 181 sayılı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname' nin 43 üncü maddesi ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 4-
Bu Yönergede geçen
a) Bakanlık :Sağlık Bakanlığı'nı,
b) İlçe/Belde Gün Hastanesi :Bakanlıkça belirlenecek olan yerlerde, bünyesinde koruyucu sağlık hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, doğum, ana çocuk sağlığı hizmetleri, ayaktan ve yatarak tıbbi müdahale, muayene, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile çevre sağlığı, adli tabiplik ve ağız diş sağlığı hizmetleri ile benzeri hizmetlerin verildiği, hasta potansiyeline göre diyaliz ünitesi bulundurabilen, görev yapan tabiplerin ayakta ve yatırarak hasta kabul ve tedavi ettiği, ileri tetkik ve tedavi gerektiren durumlarda hastaların stabilize edilerek uygun bir şekilde sevkinin sağlandığı sağlık kurumlarıdır.
İlçe merkezinde mevcut Sağlık Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Sağlık Ocağı, AnaÇocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, v.b. sağlık kuruluşları, İlçe/Belde Gün Hastanesi hizmetleri ile birleştirilir/entegre edilir.

İKİNCİ BÖLÜM
Açılması, Kapanması, Personel Durumu, Çalışma Usul ve Esasları Açılması
Madde 5-
İlçe/Belde Gün Hastaneleri, coğrafi durum, ulaşım, nüfus, bölgenin altyapı ve diğer özellikleri göz önünde alınarak Valiliğin teklifi ve Bakanlığın onayı ile açılır ve aynı yolla kapatılır.

Çalışma usul ve esasları
Madde 6
-İlçe/Belde Gün Hastanelerinin çalışma usul ve esasları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.
a) İlçe/Belde Gün Hastanelerinin bulunduğu ilçe merkezindeki tüm sağlık hizmetleri birleştirilerek İlçe/Belde Gün Hastanesi tarafından yürütülür.
b) İlçe/Belde Gün Hastanesi Baştabibi aynı zamanda Sağlık Grup Başkanlığı görevini de yürütür. Hizmetin birleştirildiği kurumlarda temel sağlık hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesinden hastane baştabibi sorumludur. Tarama, ETF, aşı vb. vatandaşa gidilerek yürütülen koruyucu hizmetler aksamaya fırsat verilmeden yürütülür.
c) İlçe/Belde Gün Hastaneleri tarafından verilecek sağlık hizmetleri için gerekli olan tüm tıbbi malzeme, araç, gereç, ilaç, serum, aşı vb. ihtiyaçlar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından karşılanır.
d) İlçe merkezindeki sağlık kuruluşlarına ait olan bina, müştemilat vb., İlçe/Belde Gün Hastanesi Baştabipliği tarafından değerlendirilerek ihtiyaç doğrultusunda kullanımına devam edilir. Planlamalarda binaların fiziki durumları ve tadilat ihtiyaçları da dikkate alınarak kullanılabilecek durumda olanların kullanımına öncelik verilir.
e) İlçe merkezinde bulunan mevcut sağlık birimleri bina, araç, gereç, malzeme ve personeli ile beraber ilçe/belde gün hastanesine devredilir.
f) İlçe/Belde Gün Hastanelerindeki sağlık hizmetleri, Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönerge ve ilgili mevzuatlara göre yürütülmeye devam edilir.
g) İlçe/Belde Gün Hastaneleri tarafından verilen sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirilir.
h) Sağlık Müdürlükleri bu Yönerge kapsamına dâhil edilen il genelindeki İlçe/Belde Gün Hastanelerinin döner sermaye işlemlerini tek elden yürütür.
i) İlçe/Belde Gün Hastanelerinde sağlıkta dönüşüm programının gereği olarak, her hekime bir muayene odası açılır. Muayene odasına hekimin ismi yazılır.
j) İlçe merkezinde hizmet veren sağlık kuruluşlarındaki personel hastane baştabipliğine bağlı olarak hizmet verir, personelin özlük ve idari işlemleri hastane idaresi tarafından yürütülür.
k) İlçe/Belde Gün Hastanelerinde nöbet hizmetleri 24 saat hizmet esasına göre yürütülür.

Nöbetlerinin düzenlenmesinden ve aksatılmadan yürütülmesinden hastane baştabibi sorumludur.

Personel durumu, görev, yetki ve sorumlukları
Madde 7-İlçe/Belde Gün Hastanelerinde EK:1'de belirtilen personel kadroları uygulanır. Her kademedeki personelin görev, yetki ve sorumlukları ilgili mevzuatında belirtilen esaslar dâhilinde yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Son Hükümler

Hüküm Bulunmayan Haller
Madde 8- Bu yönergede düzenleme bulunmayan hususlarda, Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönerge ve diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Bu yönerge İlçe/Belde Gün Hastanesi olarak açılan ilçelerde ve beldelerde uygulanır.

Yürürlülükten Kaldırılan Hükümler
Madde 9- 10.02.2006 tarih ve 1387 sayılı ? İlçe / Belde Gün Hastanesi Hizmet Yönergesi? yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük
Madde 10- Bu Yönerge Bakan Onayı ile yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 11- Bu Yönerge hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

EK: 1
İLÇE/BELDE GÜN HASTANESİ
PERSONEL KADROSU
Personelin
Unvanı Sınıfı
Baştabip SHS
Uzman Tabip SHS
Pratisyen Tabip SHS
Diş Tabibi SHS
Hastane Müdürü GİHS
Acil Tıp Teknisyeni SHS
Sağlık Memuru (Röntgen Teknisyeni) SHS
Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı) SHS
Sağlık Memuru (Çevre Sağlığı) SHS
Sağlık Memuru (Laboratuvar) SHS
Hemşire SHS
Ebe SHS
Ambulans ve Acil Tıp Teknikeri SHS
Veznedar GİHS
Ayniyat Saymanı GİHS
Şef GİHS
Memur/Tıbbi Sekreter GİHS
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni GİHS
Şoför GİHS
Kaloriferci YHS
Teknisyen THS
Hizmetli YHS
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
NOT: İlçe/Belde Gün Hastanelerin Personel Kadro Sayısı, ilçe/beldenin ihtiyaçları göz önüne alınarak İstihdam Planlama Kurulunca (İPK) belirlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber