Mali Hizmetler Uzmanlığına Atamaya ilişkin Maliye Bakanlığı Açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Temmuz 2006 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayı : B.07.0.BMK.0.21.115567-4 / 14363 27/7/2006
Konu : Mali Hizmetler Uzmanlığına Atama

22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca yapılan Mali Hizmetler Uzmanlığı Geçiş Sınavını kazanarak Mali Hizmetler Uzmanı kadrolarına atanan personele, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) bendinin (11) numaralı fıkrasına göre bir derece yükselmesinin uygulanmaması gerektiğine ilişkin olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 5436 sayılı Kanunla değişik 60 ncı maddesinin son fıkrasında;

?İdarelerin malî hizmetler birimlerinde malî hizmetler uzmanı çalıştırılabilir. Bunlar sınavın yapıldığı yılın başı itibarıyla 30 yaşını doldurmamış olmak kaydıyla, en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi veya yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından yapılacak özel yarışma sınavı sonunda mesleğe malî hizmetler uzman yardımcısı olarak alınırlar ve en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak şartıyla açılacak yeterlik sınavına girme hakkını kazanırlar. Yeterlik sınavında başarılı olanlar malî hizmetler uzmanı olarak atanırlar. Malî hizmetler uzmanlarının mesleğe giriş ve yeterlik sınavları ile çalışma usûl ve esasları Maliye Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.?

denilmek suretiyle, Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı kadrolarına atanabilmek için gerekli şartlar sayılmış, bu kadrolara atananların en az üç yıl çalışmak ve olumlu sicil almak şartıyla açılacak yeterlik sınavına girme hakkını kazanacakları ve yeterlik sınavında başarılı olanların Mali Hizmetler Uzmanı olarak atanacakları hükme bağlanmıştır.

22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun 13 üncü maddesinin (b) fıkrası ile, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" bölümünün (A) bendinin (11) numaralı fıkrasına "Gelir Uzman Yardımcıları," ibaresinden sonra gelmek üzere "Malî Hizmetler Uzman Yardımcıları," ibaresi, "Gelir Uzmanlığına," ibaresinden sonra gelmek üzere "Malî Hizmetler Uzmanlığına," ibaresi eklenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) bendinin (11) numaralı fıkrasında yapılan bu değişiklikten sonra, mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınan Mali Hizmetler Uzman Yardımcılarına özel yeterlik sınavı yönetmeliklerine göre yapılacak yeterlik sınavlarında başarı göstererek Mali Hizmetler Uzmanlığına atanmaları sırasında ve bir defaya mahsus olmak üzere haklarında ayrıca bir derece yükselmesinin uygulanması gerekmektedir.

22/12/2005 tarihli ve 5436 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında,

?Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idarelerden 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tâbi olanların malî hizmetler birimlerinde kullanılmak üzere genel idare hizmetleri sınıfından üçüncü dereceli 800 adet Malî Hizmetler Uzmanı, sekizinci dereceli 400 adet Malî Hizmetler Uzman Yardımcısı kadrosu ihdas edilmiştir. Bu kadrolarda derece değişikliği yapmak suretiyle bu idarelerden uygun görülenlere tahsis etmeye Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir.?

hükmü ile aynı Kanunun Geçici 2 nci maddesinde,

?16 ncı maddenin altıncı fıkrasına göre ihdas edilip kurumlara tahsis edilecek Malî Hizmetler Uzmanı unvanlı serbest kadro adedinin yarısını geçmemek üzere;

a) Strateji Geliştirme Başkanlığı veya Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı kurulan idarelerin,

1) Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında,

2) İdarî ve Malî İşler Dairesi başkanlıklarında,

3) Araştırma Planlama ve Koordinasyon Dairesi başkanlıklarında,

4) Strateji Geliştirme Daire başkanlıklarında,

5) İdarî ve Malî İşler Şube müdürlüklerinde,

6) Saymanlıklarında,

b) Geçici 1 inci maddenin dördüncü fıkrası uyarınca devredilen personel dahil Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünde ve Muhasebat Genel Müdürlüğünde,

Genel idare hizmetleri sınıfına dahil kadrolarda sınav tarihi itibarıyla fiilen toplam en az üç yıl hizmeti bulunmuş ve Malî Hizmetler Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılabilmek için gerekli öğrenim şartını taşıyanlar, 30.5.2006 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere Maliye Bakanlığınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığına veya Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Merkezine yaptırılacak yazılı sınav ve yerleştirme sonucuna göre Malî Hizmetler Uzmanı kadrolarına atanırlar.

Sınav komisyonunun oluşturulması, sınav konuları ile sınav ve yerleştirmeye ilişkin usûl ve esaslar Maliye Bakanlığınca belirlenir.?

hükmü yer almaktadır.

Bu hükümler uyarınca bir defaya mahsus olmak üzere yapılacak yazılı sınav, 5018 sayılı Kanunun 60 ncı maddesinin son fıkrasında belirtilen özel yarışma sınavı ve akabindeki yeterlik sınavı niteliği taşımamakta olup, söz konusu Mali Hizmetler Uzmanı kadrolarına yapılan atamalar, geçici 2 nci maddede sayılanların şartları taşımaları halinde yine aynı maddede belirtilen sınava girerek başarılı oldukları takdirde Mali Hizmetler Uzmanı kadrolarına atanmalarına ilişkin geçici ve istisnai bir düzenleme niteliği taşımaktadır.

Buna göre, 5436 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen kadrolara, aynı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca yapılan atamalar özel yarışma ve yeterlik sınavlarına girme şartlarına bağlı olmadığından, söz konusu kadrolara geçici 2 nci madde uyarınca atananlar hakkında 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) bendinin (11) numaralı fıkrasına göre bir derece yükselmesinin uygulanması mümkün bulunmamaktadır.

Diğer taraftan, 28/3/1988 tarihli ve 318 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 1 inci maddesinde,

?657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (A) bendinin 11 inci fıkrasında sayılan unvanları sözkonusu fıkrada belirtilen şartlarla kazanmamış olmakla birlikte ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine dayanarak almış bulunanlardan bir derece yükseltmesinden yararlanmamış olanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere sözkonusu unvanları fıkrada gösterilen şekilde almış oldukları kabul edilmek suretiyle işlem yapılır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun ek geçici 9 uncu maddesinde belirtilen kuruluşlarda görevli bulunanlar hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır. ?

hükmü yer almakta olup, bu hükmün her ne kadar 5436 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen kadrolara, aynı Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca atananlar hakkında da uygulanacağı düşünülebilir ise de, anılan hükmün geçici madde olarak düzenlenmiş olması nedeniyle 318 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girmiş olduğu 28/3/1988 tarihine kadar, 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (11) numaralı fıkrasında belirtilen şartları taşımadan ilgili kanun, tüzük ve yönetmelik hükümleri uyarınca atanmış olanlar hakkında uygulanması, söz konusu tarihten sonra aynı şekilde atanmış olanlar hakkında ise uygulanmaması gerekmektedir. Nitekim geçici 1 inci maddenin, yürürlüğe girdiği tarihten sonra aynı şekilde atanmış olanlar hakkında da uygulanması amaçlanmış olsaydı, bu hususun geçici madde şeklinde değil 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin (A) bendinin (11) numaralı fıkrasındaki ?mesleğe özel yarışma sınavına tabi tutulmak suretiyle alınmak? ve ?özel yeterlik sınavı yönetmeliklerine göre yapılacak yeterlik sınavlarında başarılı olmak? şartlarının kaldırılması suretiyle ana maddede düzenlenmesi yoluna gidilir ve bu durumda olan herkes için uygulanacak sürekli bir düzenleme haline getirilirdi.

Yukarıda yer alan hükümler ve açıklamalar çerçevesinde, 5436 sayılı Kanunun Geçici 2 nci maddesi uyarınca yapılan geçiş sınavında başarı göstererek Mali Hizmetler Uzmanı kadrolarına atamaları yapılanlar hakkında, 657 sayılı Kanununun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? Bölümünün (A) bendinin (11) numaralı fıkrası ile 28/3/1988 tarihli ve 318 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 1 inci maddesi uyarınca bir derece yükselmesinin uygulanması mümkün bulunmamaktadır.
Bilgilerini ve uygulamanın buna göre yapılmasını arz/rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber