15 yıllık araştırma görevlisi nasıl emekli olur?

15 yıl hizmeti olan araştırma görevlisi, istifa ederse nasıl emekli olur?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Mart 2015 00:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
15 yıllık araştırma görevlisi nasıl emekli olur?

SORU: 15 yıldır 33. maddeye tabi araştırma görevlisiyim. Doktoramı bitirdim. Çalıştığım birimdeki huzursuzluk nedeniyle işi bırakmak istiyorum. Bu 15 yıllık hizmet sürem karşılığında çalıştığım kurumdan emeklilik talep edebilir miyim, kalan primlerimi ödemek ve yaş haddini beklemek kaydıyla?

Ya da işi bırakma şekli ile ilgili ne önerirsiniz

CEVAP: Bilindiği üzere, Emekli Sandığı Kanununda yapılan düzenleme gereğince, emekli olabilmek için yaş ve hizmet koşulunun taşınması gerekmektedir. Hali hazırdaki mevzuata göre, 15 yıllık hizmetten dolayı emekli olmak mümkün değildir. 2008 öncesi Emekli Sandığına tabi olan erkekler, 25 hizmet yılını ve yaş koşulunu yerine getirerek emekli olabilmektedir.

Sorunuzla ilgili şu değerlendirmeleri yapabiliriz.

- 15 yıllık memurluk hizmetinizden sonra istifa ederseniz, size en uygun seçenek, isteğe bağlı iştirakçilikten yararlanmanızdır. İsteğe bağlı iştirakçilik konusunda açıklamalarımızı için http://www.memurlar.net/haber/112937/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

- İsteğe bağlı iştirakçi olursanız hizmet yılınızı ve yaş haddinizi tamamladığınızda çalıştığınız kurum ile sosyal güvenlik kurumu, talebiniz halinde sizin emeklilik işlemlerinizi yapar.

- 15 yıldan sonraki kalan primlerinizi bir seferde ödemeniz şeklinde bir kanun hükmü bulunmamaktadır.

- İsteğe bağlı iştirakçilik şeklinde ay be ay ödemek şekliyle, 25 hizmet yılınızı tamamlayabilirsiniz. İsteğe bağlı iştirakçiliğin ana şartı, memurluktan ayrıldıktan sonra hiç bir şekilde bir sigortalılık kapsamında çalışma olmamasıdır.

- Şayet istifa ettikten sonra sigortalı veya Bağ-Kurlu bir şekilde çalışma düşüncesi hasıl olursa durumunuz değişir. Bu durumlar;

1- 8 Eylül 1999 tarihinden önce memurluk göreviniz yoksa 15 yıllık hizmet süreniz varken istifa edip sigortalı veya bağ-kurlu çalışırsanız 15 yıllık memurluk sürenize emekli ikramiyesi verilmez. 8 Eylül 1999 tarihinden önce memurluk göreviniz varsa ödenir.

2- İstifa ettikten sonra sigortalı veya bağ-kurlu çalışırsanız, çalışmalarınız da 1260 günü geçerse, işçi veya esnaf emeklilik kapsamına girersiniz. Memur emeklilik kapsamından çıkarsınız.

Erkek ise 25 yıl, kadın ise 20 yıllık hizmet sürelerini tamamlamaya az bir süre kalan ve emeklilik koşullarından birisi olan yaş hadlerini de az bir süre beklemek durumda kalanların, isteğe bağlı iştirakçiliği tercih etmeleri daha uygundur. Hizmet süresi az olanların ve de genç yaşta bulunanların isteğe bağlı iştirakçilik düzenlemesini tercih etmeleri ise, kendilerini çalışma hayatından pasifize etmeleri anlamına geleceğinden uygun değildir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber