Bem-Bir-Sen'in toplu görüşme talepleri...

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2006 YILI TOPLU GÖRÜŞME TALEPLERİMİZ:

GENEL TALEPLER:

Toplu Sözleşme ve Grev Hakkı:

1-4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu ile 657 Devlet Memurları Kanunun 146 Maddesi'nin2. paragrafı Anayasa'nın 10 ve 90. maddeleri, Uluslar arası ILO 98 ve 111 sayılı Sözleşmeleri ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 23. maddesi 1,2,3 ve 4. fıkraları ile Avrupa Sosyal Şartı 6. maddesi farklı hükümler içermektedir.

GEREKÇE:

4688 sayılı Kamu görevlileri Sendikaları Kanunu ve 657 sayılı Devlet memurları Kanunun 146 maddesi 2.fıkrası Anayasanın Eşitlik ilkesine,Anayasanın 90.maddesine ve Devlet Tarafından imzalanmış Uluslar arası Antlaşmalara aykırıdır.Çalışanların Anayasal Haklarını kullanmalarının engellenmesiÇalışanlar arasında eşitsizlik oluşturmakta,hizmetlerin aksamasına, verimliliğin düşmesine ve Çalışma barışınınbozulmasınasebep olmaktadır.

Anaysa Madde 10: Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek: 07.05.2004-5170/1 md.)Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir.Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Anayasa Madde 90 (Son Paragraf):

Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası antlaşmalar Kanun Hükmündedir

Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ileAnayasa Mahkemesine başvurulamaz

(Ek Cümle:07.05.2004?5170/7md)

Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Temel Hak ve özgürlüklere ilişkin Milletler arası antlaşmalarla Kanunların Aynı Konuda Farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmalıklarda Milletler arası antlaşmanın hükümleri esas alınır.

ILO 98 SAYLI SÖZLEŞME:(Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı)

Madde 4: Çalışma şartlarını kolektif mukavelelerle tanzim etmek üzere işverenler veya işveren teşekkülleriyle Çalışan teşekkülleri arasında ihtiyari müzakere usulünden faydalanılmasını ve bu usulün tam bir surette geliştirilmesini teşvik etmek ve gerçekleştirmek için lüzumu halinde milli şartlara uygun tedbirler alınacaktır.

ILO 111 SAYLI SÖZLEŞME(Ayırımcılık İş ve Meslek Sözleşmesi)

Madde 1:Irk, renk, cinsiyet, din, siyasal inanç, ulusal veya sosyal menşe bakımından yapılan iş veya meslek edinmede veya edinilen iş veya meslekte tabi olunacak muamelede eşitliği yok edici veya bozucu etkisi olan her türlü ayrılık gözetme, ayrı tutma veya üstün tutmayı İfade eder.

İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANNAMESİ:

Madde23:

1. Herkesin çalışma, işini özgürce seçme, adil ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır.

2. Herkesin herhangi bir ayrım gözetilmeksizin eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır.

3. Herkesin kendisi ve ailesi için insan onuruna yaraşır bir yaşam sağlayacak adil ve yeterli bir ücrete hakkı vardır.

4. Herkesin çıkarını korumak için sendika kurma ya da sendikaya üye olma hakkı vardır.

AVRUPA SOSYAL ŞARTI:

Madde 6:Tüm çalışanlar ve çalıştıranlar, toplu pazarlık hakkına sahiptir.

Gerek Anayasa, gerekse İnsan Hakları evrensel beyannamesi, ILO Sözleşmeleri ve Avrupa sosyal şartını göz önünde bulundurarak Anayasa'nın emrettiği Sosyal Devlet ve eşitlik İlkesi'nin gereği;

TOPLU SÖZLEŞME ve GREV Hakkının verilmesi Anayasal bir zorunluluktur.

Gerekli düzenlemenin yapılarak bürokratik engellerin kaldırılması öncelikli ve vaz geçilemez talebimizdir.

2-YEREL YÖNETİMLER BAKANLIĞI KURULMASI:

GEREKÇE:

İç İşleri Bakanlığının iş yoğunluğu ve iş yükünün fazla olması sebebi ile;

Yönetim boşluğunun oluşması, Belediye ve Özel İdarelerde Hizmetlerin aksaması ve Yerel Yönetimlerde istihdam edilen çalışanların sorunlarının çözüme kavuşturulmaması.

Ülkemizde ne yazık ki Yerel Yönetimler ve Yerel Yönetimlerde çalışan memurlar bir sahipsizlik içindedir.

İç işleri Bakanlığı mevcut yapısı içinde her gün büyüyen Yerel Yönetimlere sahip çıkamadığı gibi, çözüm üreten değil bizzat sorunların kaynağı olan bir yapı ve anlayış ortaya koymaktadır. İçişleri Bakanlığı Kendisini Mülki Makamların ve Emniyet Teşkilatının Bakanı olarak görmektedir.

Yerel Yönetimlerin sahipsizliğinin giderilmesi, sorunlarının hızla çözülmesi, üretilen projelerin zamanında değerlendirilmesi ve hizmete dönüştürülmesi için;

Kamu hizmetinde Halk'a en yakın olan, en sıcak temasın sağlandığı, doğumundan ölümüne sorumlu ve mecbur olduğu hizmetlerin Yerel Yönetimler eli ile görülmesine karşın, Yerel yönetimler kamu kaynaklarının ancak %20 sini kullanabilmektedir. Bu yetersiz kaynak verimliliği doğrudan etkilemekte ve hizmetlerin aksamasına sebep olmaktadır.

Hizmetlerin aksamamsı için Merkezi İdarenin Yerel yönetimlere Genel Bütçeden verilen paylarını arttırması gerekli ve zorunludur.

Kaynak üretilmesi, Kaynakların yerinde kullanılması takip,denetim ve sorunların hızlı çözülebilmesi içinYerel Yönetimler Bakanlığı Kurulmalı veya;

Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü bir Devlet Bakanlığına bağlanmalıdır.

3-Yerel yönetimlerde 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışanların; Anayasa'nın 90.maddesi amir hükmü ve ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) sözleşmelerinin 98. maddesine göre zorunluluk haline gelen;

657 sayılı Devlet Memurlar Kanunun 146. maddesinin ikinci fıkrasıile 4688 sayılı yasanın 30. maddesinde gerekli düzenlemeler yapılarak Toplu Pazarlık usulüne göre Yerel Yönetimler hizmet kolunda Sendikaların yetkili oldukları Belediye ve Özel İdarelerde Toplu sözleşme yapılmasına ilişkin düzenleme ivedi olarak yapılmalıdır.

4-Toplu Görüşme taslağımızdaki taleplerimize temel teşkil etmesi ve taleplerin gerçek verilere dayandırılması amacı ile 30 Temmuz 2006 TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) verilerine göre dört kişilik bir ailenin geçinebileceği ?asgari geçim haddi? miktarı toplu görüşme taleplerimize referans alınmalıdır.

5-Memur maaşlarındaki çok çeşitlilik, aynı kadroda fakat farklı kurumlarda çalışanlar arasında ayrım yapılmaması, kurumlar arsındaki ücret farklılıkları, adaletsizliği ve eşitsizlik giderilmelidir.

6-Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 40. maddesinde tarif edilen Fiili Hizmet süresi zammı (yıpranma payı) kapsamına Belediyelerde çalışan İtfaiye ve zabıta personelinin dahil edilmesi gerekli ve zorunludur.

7-4688 Sayılı Kanunun 22. maddesinde değişiklik yapılarak Kurum İdari Kurulları görevleri arasına ??çalışma koşulları? ibaresinde sonra gelmek üzere ?,sosyal yardımları? cümlesi eklenmelidir.

8-Belediyelerden diğer Kurumlara naklen geçişlerde haksız şekilde uygulanan ?açıktan atanma? prosedürü?normal nakil? olarak değiştirilmelidir.

9-Kendileri, eş ve çocukları Doktor Gözetiminde olanlar ile sakat ve fiziksel engelli olanların sağlık kurulu raporlarına göre;

a)-Görev mahalli dışında bir orta öğretim Kurumunu Merkezi sınavla kazanan çocuğu bulunan memurun, söz konusu yerde çocuğunun yatılı öğrenim görme imkanı yoksa,

b)-Memurun bir yüksek öğretim Kurumunda örgün lisans eğitimi yapmak üzere merkezi sınavı kazanması halinde,

c)-Eşinin başka bir ile İstanbul, Ankara, İzmir gibi Büyükşehirlerde başka ilçeye tayin edilmesi durumlarında, kendileri için uygun yer ve kadrolara naklen geçişlerinin temin edilebilmesi için Yerel Yönetimler hizmet kolunda ayrıca bir düzenleme yapılmalı ve mecburiyet getirilmelidir. Diğer hizmet kollarında kısmen çözüm sağlanmışsa da Yerel Yönetimler için bu konu önemli bir sorundur.

Yerel yönetimlerde naklen geçişlerde personel barajı, kadro yokluğu gibi sorunlar dile getirilerek geçişler engellenmektedir. Bu gibi durumları olan personelin naklinde istediği kuruma başvurması halinde ilgili kurum tarafından alınma mecburiyeti getirilmelidir.

10-Belediye Çalışanlarının aylıkları zamanında alabilmeleri için gerekli bağlayıcı tedbirlerin alınması için bir genelge yayınlanmalıdır.

İller Bankasından gönderilen paylar; ?ödenek tahsisli? olarak Belediye çalışanlarının aylıklarına karşılık gönderilmelidir. İller Bankasından gönderilen payların yetmemesi durumunda yetmeyen kısım kadar İller Bankasına borçlandırma yapmalı ve Çalışanların birikmiş alacakları 6 ay içerinde ödenmelidir.

11-Maktu mesai ücretlerindeki adaletsiz uygulama kaldırılmalıdır. Maktu mesai yerine özel hizmet tazminatına ilave yapılarak emekli keseneğinde dikkate alınmalı ve izinler sırasında yaşanan haksızlık giderilmelidir. Maktu mesai uygulaması Belediyelerin ?Hızır Acil? servislerinde çalışan personel ile ?Su ve Kanalizasyon Hizmetleri? veren kurumlar için de başlatılmalıdır.

12-5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49 maddesi, 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 22. Maddesi ve 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanununun 36. Maddesinde yer alan ?personelin %10'nunu geçmemek üzere yılda iki defa ikramiye ödenebilir.? maddeleri çalışma barışını bozmakta ve verimliliği düşürmektedir. Söz konusu maddelerdeki yüzdelik kısıtlama kaldırılarak memurların tamamını kapsamı içine alarak ?yılda dört defa ödenir.?olarak değiştirilerek keyfi uygulamalara son verilmelidir.

Yine ilgili kanun maddelerinde ?Encümen Kararı? lafzından sonra gelmek üzere ?ve Yönetim Kurulu Kararı? ibaresinin eklenmesi gereklidir.

İkramiyelerin ödenmesinde Encümen kararı ve Yönetim Kurulu Kararı'ndan önce Kurum İdari Kurulu görüşü aranmalıdır.

13-Belediye ve Özel İdare Çalışanlarının ürettikleri hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanmaları için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

14-Belediyelerde İstihdam edilen 657 Sayılı Kanuna Tabi sözleşmeli ve vekil memur personellerin Asaleten atanmaları sağlanmalıdır.

15-Kent Konseyleri katılımcı demokrasinin işletilebilmesi için son derece önemlidir.

Kent konseylerine işlerlik kazandırılarak memur Sendikalarına aktif görevler verilmeli ve Memur Sendikalarının Yönetime Katkı sunmaları sağlanmalıdır.

16-Sendikaların ülke genelinde ve bütün kamu çalışanlarını kapsayacak şekilde teşkilatlanmasına destek olunması amacıyla mesai saatleri içerisinde sendikal çalışma yapılabilmesine ilişkin süre artırılmalıdır.

17-3417 sayılı çalışanların tasarrufa teşvik edilmesi kanunundan kendi isteği ile ayrılanların devlete katkılarının ve bu katkılara ait nemalarının mahkemeye gitmeden ödenmesi için gerekli çalışma yapılmalıdır.

18-Genel İdari Hizmetler ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan personelden 01.03.1982 tarihinden sonra memuriyete başlayan tüm kamu görevlilerinin SSK ve Bağkur sürelerinin 4/3'ü kazanılmış hak aylıkları'na sayılmalıdır.

19-657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun ?Kısım II? sınıflandırma bölümü ve ek 1 sayılı cetvel ve 527 sayılı KHK. ile tespit edilen ek göstergeler yeniden düzenlenmelidir.

20-Kamu çalışanlarının konut sahibi olmalarına yönelik Toplu Konut İdaresi(TOKİ) tarafından yapılan uygulamaların sayısı artırılmalı ve bu uygulama kapsamında yapılacak ödemelerde kamu çalışanlarının çalışma süresi ve maaşları esas alınarak farklı ödeme seçenekleri sunulmalıdır.Ayrıca memur çalışanları aralarında oluşturdukları konut yapı kooperatiflerine destek verilmelidir.

21-Personel İhtiyacı Kamu kurum ve kuruluşlarının iş etüdü, iş analizi, iş tanımları yapılaraknorm kadrolar belirlenmelidir. Belediye ve Bağlı kuruluşlar ile Mahalli İdare Birlikleri ve İl Özel idarelere ilişkin norm kadro standartlarını belirleyen 2005/9809 ve 2006/10265 sayılıBakanlar Kurulukararları ne yazık ki çalışanlar ve kurumlar için karmaşa oluşturmaktadır.Kanun ve yönetmeliklerle çelişmektedir.Belirtilen Bakanlar Kurulu kararları düzeltilmelidir.

22- Kamu araçları kasko sigortası kapsamına alınmalıdır.

23-Bilgi edinme Hakkı Kanunu'nun uygulanmasına yönelik olarak uygulama birliği sağlanması açısından itiraz üzerine Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu tarafından verilen kararlara uyma zorunluluğu getirilmelidir.

24-657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 86. maddesi 6.fıkrasının lüzum görüldüğü takdirde memurlara ?ücret takdiri ile vekaleten gördürülebilir? olarak değiştirilmeli, vekalet ve tedvir yoluyla yürütülen görevlerdeki memurların mağduriyetleri giderilmelidir.

25-İl İdaresi Kanununda değişiklik yapılarak tüm kuruluş amirleri ve sendika yöneticilerinin il idaresi komisyonlarında görev alması sağlanmalıdır.

26-Her türlü harcamanın vergi iadesi kapsamına alınarak vergi iadeleri aylık olarak ödenmelidir.

27-KEY hesaplarının tasfiye edilerek sahiplerine ödenmeli, Kamu Çalışanlarının konut sahibi olabilmelerine yönelik TOKİ tarafından kamu görevlilerinin ödeyebileceği farklı ödeme seçenekleri tespit edilmeli ve konut sahibi yapılmalıdır.

28-Engelli çalışanlar için gerekli çalışma şartlarının oluşturulmalı ve bunların mezun oldukları okullara göre istihdam şartları ve istihdam yerlerinin yeniden tespit edilmelerinin temini ile özel indirim tutarları arttırılmalıdır.

29-Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışanların öğrenim durumlarına göre diğer hizmet sınıflarına bir defaya mahsus olmak üzere sınavsız atanmaları sağlanmalıdır.

30-Parmak izi alınması veya retina taraması tespitleriyle yapılan kurum giriş ve çıkışları ile çalışma odalarında kameralı takip uygulamalarına son verilmelidir.

31-Kurum ve Kuruluşların çalıştırdıkları personelin maaşlarını yatırdıkları bankalardan almış oldukları promosyonlar ilgili memurlara verilmelidir.Personel maaşı karşılığında alınan nakdi veya ayni hakların ilgili memurlara verilmemesi bir hak gaspıdır.

32-Koruma Güvenlik Görevlilerine Sendikalara Üye Olma Hakkı verilmesi, 2495 sayılı kanunun 5188 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılması nedeniyle 4688 sayılı kanunun 15 maddesi (j) fıkrasındaki?Kamu kurum ve kuruluşlarının özel güvenlik personeli? ibaresinin kaldırılarak kurum ve kuruluşlarda çalışan koruma güvenliklerin görevlilerinin üye olması sağlanmalıdır.

33- Kamu görevlilerinin görevleri sırasında ve görevlerinden dolayı yargılanmaları halinde kendilerine hukuki yardım yapılması konusunda ortaya çıkan ve Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda öngörülen düzenlenme ile karşılanamayan aksaklıklar giderilmelidir.

34- Kamuya ait acil yardım (ambulans) ve itfaiye vb. araçları kullanan personelin ortaya çıkan hasarlardan dolayı tazminat ödemesinin önüne geçilmelidir.

35-Kamu görevlisi iken bir üst öğrenimi bitiren kamu görevlilerinin sınava tabi tutulmaksızın öğrenimleri itibariyle kariyerlerine uygun kadrolara atanarak intibakları yapılmalıdır.

36-Hazırlanacak kanun ve yönetmelik taslaklarının hazırlık safhasında mutlaka sendikaların görüşleri alınmalı ve alınan görüşler bu taslaklarda yer almalıdır.

37-Kurum ve Kuruluşlarında 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak çalışan memurların, tek hekim tarafından verilen hastalık raporlarının yedi (7) günü geçmesi halinde, yedi (7) günü geçen her gün için yan ödeme ve özel hizmet tazminatından kıstelyevm kesinti yapılmamalıdır.

38-Anayasa'da 128. maddesinde tarif edildiği şekliyle devletin asli ve sürekli işleri memurlar eliyle yapılır denmektedir. Anayasa ve yasalarda tarif edildiği üzere Devletin işleri işçiler eliyle değil memurlar eliyle yaptırılmalı bu konuda Anayasa ve yasaların uygulanması sağlanmalıdır.

39-Yerel Yönetimlerde her geçen gün memur personel azalmakta ve yeni memur istihdamı gerçekleşmemektedir. Bunun sebebi merkezi sınavla merkezden yerleştirilen memurlar kadro aldıktan sonra asaletleri tasdik olur olmaz kendi memleketlerine geçiş yapmak istemektedirler. Bu sebeple Yerel Yöneticiler memur istihdamına gitmemekte ve kamu hizmetlerini işçiler ya da taşeron elemanları eli ile gördürmektedirler. Bunun önlenmesi için merkezi sınavı kazanmış adayların arasından illerde Valilikler kanalı ile yerleştirilmesi gerekmektedir.

MALİ HAKLAR :

1-Kurum ve kuruluşlar arasındaki ücret farklılığı giderilmeli veya muhtelif adlardaki ek ödemeler yaygınlaştırılarak tüm kamu görevlilerine uygulanmalıdır.

2-Mesai, nöbet ücreti, vezne memurlarının sorumluluk tazminatı ve arazi tazminatlarının günün şartlarına göre tespit edilerek, hak edenlerine ödenmelidir.

3-657 sayılı Kanununun 527 sayılı K.H.K ile değişik 64.maddesi gereğince uygulanan kademe terfiinde aranan ?mecburi olarak sürekli göreve atanma? şartı kaldırılmalı ve o ilde çalışan tüm personele uygulanmalıdır.

4-657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun kısım II. sınıflandırma bölümü ve ek 1 sayılı cetvel ve 527 sayılı K.H.K. ile tespit edilen ek göstergelerin yeniden düzenlenmesi, görevlerin kadro ve unvan ve sınıflara göre yapılması, Tazminat, Ek ücret vs. ismi altında yapılan değişik ödemelerden faydalanmayan kurumların bu ödemelerden faydalanması veya bu uygulanmadan faydalanmakla birlikte uygulamaya başlandığı tarihten bu yana gerekli iyileştirme yapılmadığı için günümüzde özelliğini kaybetmiş olan mali hakların günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Tazminat-ek ücret v.s. isimleri ile yapılan ödemeler bir isim altında birleştirilerek, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında ayrım yapılmaksızın çalışanlara bu ödemeler yansıtılmalıdır.

5-Yiyecek Yardımı Kamu Görevlilerine her çalışma günü için 1 öğün (4 kap) yemek verilmesi sağlanmalı, ayni olarak yemek hizmeti sağlanamayan veya bu hizmetten faydalanmak istemeyen kamu görevlilerine 300 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda yiyecek yardımı işgünü sayısı dikkate alınarak maaşı ile birlikte hiçbir kesintiye tabi olmaksızın ödenmesi sağlanmalıdır.

19.11.1986 tarih ve 86-11220 sayılı BKK'nda belirtilen 50 çalışanın üzerinde olan yerlerde yemek verilir ibaresinin iptal edilmesi gerekmektedir.

6-Yakacak Yardımı Kamu Çalışanları için, kaloriferli 120 m2 lojmandan alınan yakacak bedeli alt limit olarak belirlenip bölgelerin iklim koşullarına göre belirlenecek oranda yakacak yardımı sağlanmalıdır.

7-Giyecek Yardımı 657 Sayılı DMK'nun 211. maddesine istinaden hazırlanan yönetmelikler gereği verilen giyim yardımlarının AYNİ değil NAKTİ olarak ödenmesi bu bedellerinde günün şartlarına göre belirlenmesi ve bu giyim yardımından sözleşmeliler dahil bütün kamu görevlilerinin faydalandırılması sağlanmalıdır.Giyim yardımı üniformanın dışında gerçek giyim yardımı olarak uygulanmalıdır.

8-Emekli sandığına tabii memur çalışanların emekli ikramiyesi hesaplamasında adaletsizlik giderilerek çalışma yılı ile en son aldığı brüt ücretçarpılarak hesaplama yapılmalıdır. Genel Sağlık Sigortası ve Sosyal Sigortalar Kanunu sonrasında 2008 yılında memur maaşlarında (emekli sandığı keseneklerindeki artışı karşılayacak devlet katkısı) kalktığında maaşlarda düşme olacaktır. Bu durum düzeltilerek memurların tereddütleri giderilmelidir. Emekli maaşlarının yaşanılabilir olması için emekli maaşı bağlama katsayısının 3,5 olarak belirlenmesi gerekmektedir.

9-Kreş ve Çocuk Bakımevi Personel sayısı 50 ve daha fazla olan birimlerde poliklinik çocuk bakım ünitesi ve kreş hizmeti kurum bünyesinde verilmeli, personel sayısı 50 den az olan birimler için merkezi bölgelerde aynı hizmeti verecek tesisler oluşturulmalı, kreş ve çocuk bakım evi açılmaması halinde fatura ibrazı halinde çocuk başına 100 YTL ödenmelidir.

10-Kira Yardımı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ait lojmanların sıra tahsisli olarak tahsis edilmesi ve tahsis işleminin merkezi sistemle yapılması. Kira yardımının, kaloriferli120 m2 lojmandan alınan ücrete endekslenmesi ve lojmandan faydalanmayan memur ve sözleşmelilere ödenmesi sağlanmalıdır.

11-Aile Yardımı, Doğum, Ölüm ve Çocuk Yardımı göstergelerinin yeniden düzenlenerek;

Aile Yardımı1800, Doğum yardımı 5000, Çocuk sayısına dair sınır kaldırılmak suretiyle her çocuk için 2000, ölüm yardımı 15.000 gösterge yükseltilmelidir.

Yıllık izin parası;

12-Yıllık izne çıkacak memura izin öncesinde bir aylık maaşı izin ücreti olarak ödenmelidir.

13- Evlenen memurlara 30.000, çocuğu evlenen memura ise 20.000 gösterge rakamının memur maaş katsayısı ile çarpımı neticesi bulunacak meblağı Evlilik Yardımı olarak ödenmelidir.

14-Doğal Afet Yardımı Kamu görevlilerinin doğal afete maruz kalmaları durumunda, gerekli sosyal yardımlar sağlanıncaya kadar, belirlenecek oranda nakdi yardım yapılması sağlanması, afet tespit komisyonlarında, kurumların o ildeki hizmet kolunda bulunan sendika temsilcileri yer almalıdır.

15-Yan ödeme kararnamesinde düzenleme yapılarak fiilen bilgisayar kullanan tüm personele ödeme yapılmalıdır.

16-İdarelerin etkin bir şekilde denetlenmesi sağlanmalıdır. İdareler Kamu Mali Yönetimi ve Denetimi Kanununda belirlenen harcama öncesi ve harcama sonrası denetimleri yaptıracak yapıyı kurmaları için zorlanmalıdır. Burada denetim görevi yapacak elemanların nitelikleri nüfus ve gelişmişlik oranında uygulanabilir bir şekilde belirlenmelidir. Nüfusu 100.000' in altındaki yerlerde uygun nitelikte memur bulunmaması halinde bu denetim elemanlarının öğrenim düzeyi bir alt öğrenim düzeyine indirilmelidir.

17-Belediyelerdeki Meclis Denetim Komisyonunun,kuruluş ve çalışma usulleri bir yönetmelikle belirlenmelidir. Denetim görevi yapacak encümenlerde, Kamu Mali Yönetimi ve Denetimi Kanunda denetim görevi yapacaklarda aranan niteliklerin aranması sağlanmalıdır. Mevcut durumda bu komisyonlar ya idarenin bütün işlerini aklamak için harcırah almak üzere süre doldurmakta, ya da aslı olmayan iddia ve isnatları dillendirmektedirler.

18-Diş tedavileri konusunda uygulanan bütçe uygulama talimatlarındaki ödeme sınırlandırılmasının kaldırılması ve 657 sayılı kanunun 209.maddesindeki umumi hükmün geçerliliğinin sağlanması için çalışma yapılmalı ve herkesin tek tek mahkemeyle uğraşma zorunluluğu kaldırılmalı.

EĞİTİMLE İLİGİLİ TALEPLERİMİZ:

1-Kamu Kurum ve Kuruluşlarında; Meslek, yabancı dil ve bilgisayar hizmet içi eğitimleri için kurum gelirlerinin %10'u oranında eğitim gideri ayrılmalı ve bu eğitimlerden tüm kamu görevlileri yararlandırılmalıdır.

2-Kurumların merkez teşkilatı birimleri tarafından gerçekleştirilecek proje çalışmalarının bütününe Sendika Genel Merkezince görevlendirilecek temsilcilerin katılımı sağlanmalıdır.

3-Sendikalar tarafından düzenlenen hizmet içi eğitim uygulamaları sonunda verilen sertifikaların ilgili Bakanlıkların/kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet içi eğitim daireleri tarafından takip edilmek ve onaylanmak koşuluyla kamu görevlilerinin özlük dosyasına konulmalı, üst görevlere atanmalarında bu belgeler dikkate alınmalıdır.

4- AB süreci içerisinde memurlara yönelik eğitim çalışmaları yapılmalıdır.

DİSİPLİN VE SİCİL RAPORLARI:

1-Disiplin soruşturması sonucunda düzenlenen soruşturma raporlarının savunma süresi içerisinde ilgililer tarafından incelenmesine imkân sağlanmalı, disiplin cezalarının günün şartlarına göre tespit edilmeli, uyarma ve kınama cezalarının iptal edilerek, ihtar olarak değiştirilmelidir. Soruşturma raporu sonuçlarının soruşturma sahibine mutlaka verilmeli, müfettiş raporlarının tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalı ve şahsın hakkını arama yolu açılmalıdır.

2-Sicil raporlarının düzenlenmesini takip eden ay içinde ilgili kamu personeline verilmesi için yasal düzenleme yapılmalı, sicil notuna itiraz hakkı sadece olumsuz sicille sınırlandırılmamalıdır.

3-Kamu görevlilerinin Sicil raporlarının olumlu veya olumsuz olmasında amirin sınırsız yetkisi kaldırılmalı, sicil raporları objektif ve belgeye göre tanzim edilmelidir.

4- Olumsuz sicile itirazları değerlendirecek sendika temsilcisinin de hazır bulunduğu komisyon kurulmalı ve bu konuda Avrupa Birliği'ndeki uygulamalara bakılarak değerlendirme yapılmalıdır.

5- Disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller yeniden tanımlanmalıdır.

6- Disiplin cezalarında tanınan savunma süresinin ilgilinin isteği üzerine yedi (7) gün uzatılabilmelidir.

7- Uyarma ve kınama cezalarına da yargı yolunun açılmalıdır.

İZİN ve ÇALIŞMA KOŞULLARI:

1- Yıllık izin sürelerinde ?işgünü? ve kademe esasına göre düzenleme yapılmalı, en az bir yıl açıktan vekil olarak görev yapanlara izin verilmesi konusu değerlendirilmelidir.

2- Kamu görevlilerinin Hastalık veya muhtelif izinlerinin ilgili amirin iznine bağlanmaksızın görev yerinin bulunduğu il dışında bir ilde kullanabilmeli ve sadece bilgi verilmesi yeterli olmalıdır.

3-Bayan memurların doğum izni nedeniyle hizmet borçlanmaları ödemelerinde kolaylık sağlanmalıdır.

4- Mevcut 10 günlük mazeret izni süresi işgününe dönüştürülmelidir.

5-Memura, bakmakla yükümlü olduğun hastasına kendisinden başka bakacak kimse bulunmaması ve doktor raporuyla refakatçi tahsisinin belgelendirilmesi kaydıyla 3 aya kadar aylıklı refakat izni verilmesi, gerektiğinde bu süre bir katına kadar uzatılmalıdır.

6- Hafta içi ve resmi tatillerde personele yaptırılacak fazla mesai sürelerine bir üst sınır getirilmesi konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.

7-Hafta ve bayram tatillerinde görevi başında bulunması zorunlu sağlık personeli ile din görevlilerinin tatil günlerine ait mesailerine karşılık mesai ücretleri ödenmeli mesai ödenmemesi halinde tatil günlerine ait izinleri yıllık izinlerine ilave edilerek kullandırılmalıdır.

8-İş yerlerinin çağın gereklerine uygun koşullarda oluşturulması ve eksikliklerin giderilmesi.

ATAMA ve YER DEĞİŞTİRME:

1- Görevde yükselme ve ünvan değişikliği konusundaki uygulamaların gerek kamu maliyesi gerekse kamu görevlilerinin bütçeleri üzerinde oluşturduğu olumsuz durumu gidermek amacıyla görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına ilişkin olarak yapılan hizmet içi eğitim uygulamasına son verilerek görev başında eğitim uygulamasına geçilmeli, bu görevlere ilk atama yoluyla da atama yapıldığı göz önünde bulundurularak görevde yükselmeye yönelik olarak belirli süre görev yapma şartı kaldırılmalı, sınavlar acil olarak yapılmalıdır.

2-Hizmet içi eğitim uygulamalarından kamu görevlilerinin eşit ve etkin bir şekilde faydalanması amacıyla eğitim-öğretim yılı içerisinde de bu uygulamaların sürdürülmesi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerine katılacak kamu görevlilerinin belirlenmesinde atama ve yer değiştirmelerde uygulanan hizmet puanı esası getirilmelidir.

3-Atamalarda, eş durumu, salık ve eğitim taleplerine öncelik verilmeli, becayiş sistemi devam ettirilmelidir.

4- Aynı kurum içinde aynı koşulları ve hizmet niteliklerini taşıyan aynı unvandaki kamu görevlilerinin karşılıklı olarak yer değiştirme taleplerinin yerine getirilmesi konusunda kurumlara tanınan takdir yetkisi kaldırılmalıdır.

5- Kamu görevlisi iken bir üst öğrenimi bitiren kamu görevlilerinin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36. maddesi Ortak Hükümleri gereğince sınava tabi tutulmaksızın intibaklarının yapılarak kariyerlerine uygun kadrolara atanması ve kanunla verilen hakkın yönetmelikle alınması uygulamasına son verilmelidir.

6.İdarelerin bütün isteklerini yaptıracakları kadrolara vekaleten atama yapma alışkanlıkları bir çok istismarın kaynağını oluşturmaktadır. Bu kadrolara vekaleten bakma süresine bir sınırlama getirilmemesi, çalışma barışını bozan önemli bir husustur.

Bu taleplerimizi, ülkemizde çalışma barışının teminine paralel olarak sosyal barışın sağlanmasının da vazgeçilmezi olarak görmekteyiz. Ülkemizin kaynaklarının eşit ve adil paylaşımı konusunda Bem-Bir-Sen olarak sunduğumuz taleplerimizin hayata geçirilmesi için yaptığımız mücadele bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da temel misyonumuz olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber