Aylıksız izne ayrılan, emeklilik kesintilerini de öder mi?

Aylıksız izne ayrılan Devlet memuru, neden aldığı maaştan daha fazlasını geri ödemek zorunda kalır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Mayıs 2015 00:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aylıksız izne ayrılan, emeklilik kesintilerini de öder mi?

21 Nisan'da yayımladığımız haberde, aylıksız izne ayrılan Devlet memurunun aldığı peşin maaşı nasıl geri ödeyeceğini detaylı olarak açıklamıştık. Tıklayınız.

Haber sonrasında, sitemize, borç çıkarılan bordrosunu gönderen bir üyemiz, neden aldığı maaştan daha fazlasını geri ödemek zorunda kaldığını sormaktadır.

Bilindiği üzere memur maaşları ayın 15'inde peşin olarak ödenmektedir. 657 sayılı Kanunun 164. maddesi gereğince sadece emeklilik ve ölüm halinde peşin maaş geri alınmamakta, bunun dışındaki ayrılmalar durumunda peşin maaş geri alınmaktadır.

Peşin alınan maaşın daha fazla bir miktarla geri alınmasının nedeni ise emeklilik kesintisidir. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun 14 üncü maddesi uyarınca, aybaşından sonra görevlerinden ayrılanlardan tam kesenek kesilmektedir.
İlgili hüküm şu şekildedir: "...Ay başlarından sonra vazifeden ayrılanların eksik aylık veya ücretlerinden tam kesenek alınır."
Yine, 31. maddesi gereğince "Ay başlarından sonra vazifeden ayrılanlar için ayrıldıkları ayın tamamı fiili hizmet müddeti" sayılmaktadır.

Özetle; Emekli Sandığı Kanunu uyarınca, memur 15'inden sonra ayrılınca kendisinden tam kesenek kesilmekte, memurun ayrıldığı ay fiili hizmet süresinden sayılmaktadır. Ayrıca kamu kurumu Emekli Sandığına ödediği keseneği geri alamamaktadır. Aylıksız izne çıkılan ay fiili hizmetten sayıldığı için, kamu kurumu Emekli Sandığından alamadığı tam keseneği aylıksız izne ayrılan memurdan almaktadır.

İşte bu nedenle aylıksız izne ayrılan bir Devlet memuru sadece aldığı maaşı değil, ayrıca Emekli kesenek miktarını da geri ödemek durumunda kalır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber