İhraç edilen Sarıkaya sanık da mı olacak?

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meslekten ihraç edilen eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya şimdi de ceza soruşturması ve hapis tehdidi altında. Danıştay, Sarıkaya hakkında ceza soruşturması açılmasını isteyen Büyük Hukukçular Birliği Başkanı avukat Kemal Kerinçsiz'in başvurusunu reddeden Adalet Bakanlığı kararını kaldırdı.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ismine ve suç duyurusuna yer verdiği Şemdinli iddianamesi nedeniyle başlatılan idari soruşturma sonunda meslekten ihraç edilen Sarıkaya hakkında Kerinçsiz, 'görevi kötüye kullanmak', 'gizliliğin ihlali', 'orduyu aşağılama' ve 'devletin birliğini bozmak' suçlarından soruşturma yapılması istemiyle Adalet Bakanlığı'na başvurmuş, ret yanıtı almıştı. Kerinçsiz bu kez Bakanlık işleminin iptali için Ankara 5. İdare Mahkemesi'ne başvurmuş, mahkemede de 'bakanlık işlemi idari işlem değil, dava mahkeme konusu olamaz' demişti.

Temyiz üzerine konuyu görüşen Danıştay 5. Dairesi mahkeme kararını bozdu. Kararda, "İşlemin incelenebileceği başka bir idari birim veya yargı mercii kalmadığına ve bu nitelikte bir işleme yargı yolunu kapayan bir yasa hükmü bulunmadığına göre, 'hak arama özgürlüğü' ve 'idarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolunun açık olduğu' ilkeleri uyarınca davaya konu edilebilir" denildi. Mahkemenin bozmaya uyması halinde Sarıkaya hakkındaki soruşturma talebi işlem görmeye başlayabilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber