Türk Eğitim Sen'in toplu görüşme talepleri

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 14:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YETKİLİ SENDİKA

TÜRK EĞİTİM-SEN

TOPLU GÖRÜŞME TEKLİF RAPORUDUR

06 TEMMUZ 2006

1- 2006 VE GEÇMİŞ YILLARDAKİ KAYIPLAR VE İMZA ALTINA ALINMASINA RAĞMEN UYGULANMAYAN KONULAR

- Geçmiş yıllardaki mutabakat metinlerine göre konular tespit edilerek yeniden gündeme taşınmalıdır.

- Enflasyon kayıpları çalışanlara ödenmelidir.

- 5473 sayılı Kanun'la bazı kurumlarda çalışan memurlara 40+40 YTL denge tazminatı haricinde verilen 100 YTL tüm çalışanlara ödenmelidir.

2- MALİ VE SOSYAL HAKLAR

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 207. maddesindeki 2500 gösterge, 6000 göstergeye yükseltilerek doğum yardımı 262.38 YTL'ye çıkarılmalıdır.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 176. maddesindeki 140 göstergenin 01/01/2007'den itibaren 280'e, gece ücretinin 01/01/2007'den itibaren 300'e çıkartılarak ek ders ücretleri günün şartlarına uygun hale getirilmelidir.

- Eğitim-Öğretim Hizmetleri Sınıfında görev yapan personele ödenen eğitim-öğretim tazminatı 1 ve 2. derecede %100'den %180'e, 3 ve 4. derecede %95'den %170'e, 5 ve daha alt derecelerde %85'den %160'a yükseltilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152. Maddesi (B) fıkrasındaki Kariyer Hizmetleri Tazminatı;

a) %40 ibaresi %100'e,

b) %20 ibaresi %80'e yükseltilerek, uzman ve başöğretmenlik unvanına yakışır bir ücret ödenmelidir. Ayrıca, öğretmenlik kariyer basamakları sınavı kaldırılıp, 15 yıl hizmeti olan öğretmenlere uzman, 20 yıl hizmeti olan öğretmenlere de başöğretmen unvanı verilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 152. Maddesi (B) fıkrasındaki İlave Eğitim Öğretim Tazminatı %15 ibaresi %50'ye, %10 ibaresi %40'a yükseltilmelidir.

- 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 11. maddesi 2. fıkrası gereğince; personelin görev, yetki, derece ve sorumlulukları dikkate alınarak üst sınır olan 10.000 puana kadar Şube Müdürü ve daha alt kademede görev yapan personele görev tazminatı ödenmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 178. maddesinde değişiklik yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığı çalışanlarından şoför, memur, hizmetli, teknisyen, VHKİ, gece bekçisi ve aşçılara ayda 90 saat üzerinden fazla çalışma ücreti ödenmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202. maddesi gereğince çalışmayan eşe ödenen 1500 gösterge 4000'e yükseltilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 202. maddesine göre ödenen çocuk yardımı;

a) 0-7 yaş için 1500 gösterge,

b) 7 yaş ve üstü için 2000 göstergeye yükseltilerek, okula giden çocuğun en az bir aylık okul masraflarının karşılanması sağlanmalıdır.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 123. maddesine göre verilen ödülün, devlet memurunun eline geçen (ödül aldığı aydaki zam ve tazminatlar dahil net tutar) üzerinden ödeme yapılması için düzenleme yapılmalıdır.

- 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun Ek 70. maddesindeki;

a) %40 oranı %70'e,

b) %70 oranı %110'a yükseltilerek, emekli maaş ve ikramiyesinin artırılması sağlanmalıdır.

- Açlık sınırının 1000 YTL'yi geçtiği dikkate alınarak, en düşük devlet memuru maaşı 1.150 YTL'ye çıkarılmalıdır.

- Çalışanların gelir vergisi 1. dilimindeki 0 - 7.000 YTL olan tutarı, 0 ? 14.000 YTL olarak düzeltilmelidir.

- Eğitim-öğretim hizmetlerinde görevli olanların ek göstergeleri en düşük 800, en yüksek 3600 olmalıdır.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Ek Gösterge ile ilgili ( I ) sayılı cetvele ?Yardımcı Hizmetler Sınıfı? bölümü açılarak, bu hizmet sınıfında görev yapanlara ek gösterge verilmelidir.

- Sendika üyelerine ödenen 5 YTL 50 YTL'ye çıkarılmalıdır.

- Denge tazminatları artırılarak devam etmeli, 01/01/2007 tarihinden itibaren 140 YTL'ye ve 01/07/2007 tarihinden itibaren de 200 YTL'ye çıkarılmalıdır.

- 2914 sayılı Kanun'un 12. maddesinin 5. fıkrası ?Öğretim Görevlileri, Okutman, Araştırma Görevlisi ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi devlet memurları? şeklinde değiştirilerek kurum ödeneğinin bütün çalışanlara verilmesi sağlanmalıdır.

- 2914 sayılı Kanun'un 14. maddesi üçüncü satırındaki ??....görevli öğretim elemanlarına,?? ibaresinden sonra gelmek üzere ?657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurlara? ifadesi eklenerek geliştirme ödeneği bütün çalışanlara verilmelidir.

- Üniversite Öğretim elemanlarının almış olduğu ek ders ücreti katsayısı arttırılarak günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir.

- Emeklilikte ödenen 500 YTL emeklilik tazminatı günün şartlarına göre artırılmalıdır.

- Bölüm şeflerinin ders dışı hazırlık ve planlama saatleri artırılmalı, bölüm şefliğinde geçen süreler yönetim kademesinde geçmiş kabul edilmelidir.

- İkinci kademe öğretmenleriyle sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders saatleri 15 saatte eşitlenmelidir.

- Hizmetiçi seminer ve kurslarda kursiyer olarak görevlendirilen yönetici ve öğretmenlere; görevli-izinli sayılarak okullarında bu günlere rastlayan ücretleri verilmelidir.

- Ders dışı çalışmalarda birden fazla etkinlik yapanların yaptığı bütün çalışmalardan ücret almaları sağlanmalıdır

- Sosyal kulüpler faaliyetlerinde görevlendirilen öğretmenlere sınıf rehber öğretmenlerinde olduğu gibi ek ders ödenmelidir.

- Bayram ve benzeri kutlama programlarında, veli toplantılarında görevli olan öğretmen ve yöneticilere günlük 6 saat ek ders ücreti verilmeli, diğer personele fazla çalışma ücreti ödenmelidir.

- Öğretmenler girdikleri ders saati sayısına göre 5473 sayılı Kanun'la değiştirilen 657 sayılı Kanun'un 176. maddesi gereği tüm öğretmenlere 10/1 oranında verilen Ders Dışı Hazırlık ve Planlama ücretleri okulun, branşın özelliklerine, temin güçlüğü kriterlerine göre yeniden düzenlenmeli ve hak kaybına uğrayan öğretmenlere kaybettikleri haklar iade edilmelidir.

- İkili eğitim veren okul kurum idarecilerine ayrıca ücret verilmelidir.

- Ek ders ücretlerinin ödenek beklemeksizin maaş gibi ödenmesi sağlanmalıdır.

- Okul öncesi öğretmenlerine teneffüs yapmaksızın çalışma mecburiyeti kaldırılmalı veya buna karşılık ek ders ücreti verilmelidir.

- Milli Eğitim Komisyonlarında çalıştırılan öğretmenlere ek ders ödemesi yapılmalıdır.

- Yüksek Lisans yapan öğretmenlere %25, doktora yapan öğretmenlere %40'lık artı olarak verilen ek ders ücreti kayıpları iade edilmelidir.

- 5473 sayılı Kanun'la 439 sayılı Kanun'da değişiklik yapılarak atölye ve meslek dersleri öğretmeni ifadesi kaldırılmış, yerine ders öğretmeni ifadesi yazılmıştır. Kanun eski şekline getirilmeli ve öğretmenlerin branşında derse girmeleri sağlanmalıdır.

- Bağımsız anaokullarında Haziran ve Eylül ayları içerisinde, seminer dönemi sürecinde diğer ilköğretim ve ortaöğretim öğretmenlerine verilen ek ders ücretleri bağımsız anaokulu öğretmenlerine de verilmelidir.

- Uygulama ve atölye derslerinde teknik öğretmenlere ve teknisyenlere fiili hizmet zammı verilmeli, teknik öğretmenlerin maaş karşılığı okuttukları ders saatleri diğer branş öğretmenleri ile aynı olmalıdır.

- Branş öğretmenlerine verilen rehberlik ek ders ücretleri sınıf öğretmenlerine de verilmelidir.

- İlköğretim müfettişlerine 1500 puan makam tazminatı ödenmeli, ayrıca 1.dereceden aylık alan ilköğretim müfettişlerinin ek göstergesi 3600'e yükseltilmelidir.

- Öğretmenlere, yıl içerisinde girmiş oldukları aylık ders saati kadar sınav ücreti verilmeli, yıl içinde ek ders ücreti almayan öğretmenlere 30 saat ek ders ücreti ödenmelidir.

- Okullarda yapılan etkinliklerde görev alan, başta Türkçe ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenleri olmak üzere diğer öğretmenlere, ders yükünün dışındaki bu faaliyetler sebebiyle Ders Dışı Hazırlık ve Planlama adı altında ücret ödenmelidir.

- Köylerde çalışan müdür yetkili öğretmenlere yaz tatilinde haftada 3 saat olarak ödenen ek ders ücreti 18 saate çıkarılmalıdır.

- Branş öğretmenlerine kendi branşı dışında derse girdiklerinde, maaş karşılığı ders saatini doldurup doldurmadığına bakılmaksızın ek ders ücreti ödenmelidir.

- Öğretmenlerin köy ve kasabalarda görev yapmalarını teşvik etmek amacıyla buralarda çalıştıkları dönemler için farklı tazminat ödenmelidir.

- Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarında çalışan atölye ve meslek dersi öğretmenlerine haftada 2 saat Ders Dışı Hazırlık ve Planlama ve Bakım Onarım görevi karşılığında ek ders ücreti verilmelidir.

- Mesleki ve Teknik Eğitim Kurumlarında görevli teknisyenlerin maaşlarındaki yetersizlik giderilmeli ve özel hizmet tazminat oranları yükseltilmelidir.

- 16.12.1998 gün ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 98/12120 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan ?Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar?ın 10. maddesinin (B) bendinde ders ücreti verileceklere ?Tesis Müdürü? ibaresi eklenmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın 12. maddesine ?İdareciler? ibaresi eklenmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar'ın 8. maddesine göre nöbetçi olarak okulda idareci görevlendirilmeli ve ücret ödenmelidir.

- Ek ödemelerin (40+40 denge tazminatı) özelleştirme mağduru işçilere ve sözleşmeli personele de verilmesi sağlanmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan Bağımlı Daire Başkanları ile Şube Müdürleri arasındaki maaş farkı azaltılmalıdır.

- Ticaret Liselerindeki bilgisayar ve muhasebe şeflerine Ders Dışı Hazırlık ve Planlama ücreti verilmelidir.

- Eğitim-Öğretim Kurumlarında çalışan sağlık personelinin mali durumları iyileştirilmelidir.

- 30 öğrenciyi aşan sınıfların öğretmenlerine ek ders ücreti arttırılarak ödenmelidir.

- Ek ders ücretleri (Maliye Bakanlığı çalışanlarının ek ödemelerinde olduğu gibi) gelir vergisinden muaf tutulmalıdır.

- Yetkili Sendika ve bu sendikaların bağlı bulunduğu Konfederasyonlara üye sendikaların üyesi olan kamu görevlilerine; 1. altı aylık dönemde 1 aylık, 2. altı aylık dönemde 1 aylık tutarında sendika ikramiyesi ödenmeli, ödenecek olan ikramiyeler personelin zam ve tazminatlar dahil aylık maaş tutarı üzerinden tespit edilerek yapılmalı, üye olmayanların ise yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödeyerek bu haktan yararlanmaları sağlanmalıdır.

- Döner sermaye çalışmasına katılan teknik öğretmen ve diğer personelin ek ödemelerden (40+40 denge tazminatından) yararlandırılması gerekmektedir. Bu nedenle, 5473 sayılı Kanunun 1. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "3.6.1938 tarihli ve 3423 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin ikinci fıkrası," ibaresi kaldırılmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında görev yapan ve fiilen yapılmayan ders ücreti karşılığı ek ders ücretinden yararlanan şef, şube müdürü ve eğitim uzmanlarının, ek ödemelerden (40+40 denge tazminatı) faydalanması için, 5473 sayılı Kanun'un 1. maddesinin 2. fıkrasında yer verilen "Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenler ile sosyal hizmet kuruluşlarında görev yapan öğretmenler hariç olmak üzere, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücretinden yararlananlara?" ifadesi kaldırılmalıdır.

- Zorunluluktan dolayı (öğretmen yokluğundan) azami sınırları aşarak fahri girilen derslere ücret ödenmelidir,

- Rehber öğretmenlerin diğer okullardaki görevlendirilmelerinde ek ders ücretleri %20 artırılarak ödenmelidir.

- Hafta sonu ve mesai saatleri dışında sınav hazırlığı, kitap dağıtımı ve benzeri nedenlerle görev yapan personele ücret ödenmelidir.

- Kol faaliyetleri ve sınıf öğretmenliği çalışmalarına ayrı ayrı ücret ödenmelidir.

- Hafta sonu veya mesai saatleri dışında yapılan eğitim çalışmalarında görev yapan idarecilere ücret ödenmelidir.

- Sınav dönemlerinde hafta sonu ve mesai saatleri dışında yapılan sınavlarda gece ücreti ödenmelidir.

- Sınıf öğretmenliği ücreti 3 saate çıkarılmalıdır.

- Her türlü atamalarda yolluk ödenmelidir.

- Kamu çalışanlarının emekli ikramiyeleri kamu işçi emeklileri seviyesine çıkarılmalıdır.

- Eğitim çalışanlarının maaşları AB standartlarına çıkartılmalıdır.

- Çocuk yardımı çocuk sayısı sınırlaması olmadan ödenmelidir.

- Mağduriyetlerin önlenmesi için zorunlu hizmetini tamamlayan ve zorunlu hizmet bölgesinde göreve devam eden öğretmenlere 200 YTL mahrumiyet ödeneği verilmelidir.

- Geçici görevle başka yerlere gönderilen eğitim çalışanlarına ödenen yolluk tutarı; yol, yemek, barınma türündeki giderleri, günün şartlarına göre yeniden gözden geçirilmeli ve bu giderleri karşılayacak düzeye çıkarılmalıdır.

- 24 Kasım Öğretmenler Günü'nde her türlü ödemeler dikkate alınarak bütün eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ikramiye verilmelidir.

- 3308 sayılı Kanun'un gelirlerinden teknik öğretmenlere ödenen ek ücret artırılmalıdır.

- Daktilograf iken şef olanlarla VHKİ iken şef olanlar arasındaki ücret farkı kapatılmalıdır.

- Bakanlık merkez ve taşra teşkilatındaki personele fiilen derse girmeden ödenen ek ders ücretinin yerine geçecek bir tazminat verilmelidir.

- Teknik öğretmenlerin koordinatörlük görevlendirme kıstasları belirlenmeli, muallâk ifadeler yerine genel tespitler yapılmalıdır.

- Ders Dışı Hazırlık ve Koordinatörlük görevleri ile nöbet görevi norm kadro hesaplanmasında değerlendirilmelidir.

- Öğretmen çocuklarına tanınan burs, yatılılık ve benzeri haklar, diğer eğitim çalışanlarının çocuklarına da tanınmalıdır.

- Eğitim çalışanları için daha fazla dinlenme ve tatil tesisleri yapılmalıdır.

- Okul yöneticilerinin haftada 6 saat derse girme zorunluluğu kaldırılıp, eski uygulamaya devam edilmelidir.

- Bütün eğitim çalışanlarına ucuz konut edinme imkânı sağlanmalıdır.

- Tüm eğitim çalışanlarının otobüs, tren, metro ve benzeri hizmetlerden indirimli olarak yararlanması sağlanmalıdır.

- Eğitim çalışanlarının ve Milli Eğitim Bakanlığı merkez binasında görev yapanların çocukları için kreş ve gündüz bakımevleri açılmalıdır.

- Otelcilik ve Turizm Meslek Liselerindeki uygulama otellerinin tüm imkanlarından eğitim çalışanları indirimli faydalanmalıdır.

- Banka promosyonları ile ilgili anlaşmalar, sendika temsilcilerinin de bulunduğu bir komisyon tarafından yapılmalı ve promosyonların çalışanlara dağıtılması için mevzuatta gerekli düzenleme yapılmalıdır.

- Çalışanlara giyim ve ulaşım yardımı nakdi ve günün şartlarına uygun yapılmalıdır.

- Tatilin doğal bir hak olduğu gerçeğinden hareketle her çalışana bir maaş tutarında tatil ödeneği verilmedir.

- Doğum sonrası ücretli izin 6 aya çıkarılmalıdır.

- Görev mahalli dışına çıkışlardaki izin alma zorunluluğu kaldırılmalıdır.

- Usta öğreticilerin iş güvenceleri sağlanmalı ve özlük hakları iyileştirilmelidir.

- Eğitim çalışanlarının tamamına yemek yardımı yapılmalıdır.

- Her yıl eğitim-öğretim yılı başında ödenen ?Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği?; brüt bir maaş tutarında ve hizmet sınıfı ayrımı yapılmadan tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve çalışanların Eylül ayında görevde bulunma şartının aranmaması doğrultusunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

- Öğretmenler arasında göreve başlama derecelerindeki farklar kaldırılarak 4 yıllık fakülte mezunu tüm öğretmenler 8/1 'den göreve başlatılmalıdır.

- Teknik öğretmenlere ödenen Teknik Hizmet Tazminatı, kanunda belirtildiği gibi % 40'a çıkartılmalıdır.

- Meslek hastalıkları yardımı; kamu görevlilerinin yapmış oldukları görevle doğrudan veya dolaylı olarak, bedenen veya ruhsal bakımdan sağlıklarını olumsuz etkileyecek hususlar ile bu hususların etkilerinin azaltılması, oluşmuş olan meslek hastalığının Dünya Sağlık Örgütü normları dikkate alınarak tedavisi bakımından, mevcut yasalarda gerekli değişiklikler yapılmalıdır.

- Lojman tahsis edilen ve edilmeyen eğitim çalışanları arasındaki eşitsizlik giderilmeli, bölgesel lojman kiraları tespit edilerek lojman tahsis edilmeyenlere kira yardımı yapılmalıdır.

- Bilgisayar öğretmenleri ve alan daralması sebebiyle ilköğretim okullarında görevlendirilen tekstil ve benzeri branşlardaki Teknik Öğretmenler, Meslek Liselerindeki emsalleri gibi özlük haklarından faydalandırılmalıdır.

- Yıllık izinlerde, hafta sonu ve resmi tatil günleri yıllık izin hesabında süreye dahil edilmemelidir.

- Sağlık giderleri ödenek aranmaksızın ödenmelidir.

- Özürlülerin sağlık cüzdanlarının renkleri değiştirilerek sağlık kurumlarında öncelik tanınmalıdır.

- Dini bayramlarımızın daha coşkulu ve huzur içinde geçirilmesi için tüm çalışanlara birer maaş tutarında ikramiye verilmelidir.

- Diş, gözlük ve çeşitli protezlerin ücretlerinin tamamı devlet tarafından karşılanmalı ve özellikle diş tedavilerinde ve protezlerde özel sağlık kuruluşlarından faydalanma imkanı sağlanmalıdır.

- Kalkınmada öncelikli bölgelerde çalışan personelin tamamına 2 yılda 1 kademe ilerlemesi verilmelidir.

- Çeşitli iş kollarında uygulanan fiili hizmet zammı eğitim çalışanlarına da verilmelidir.

- Kamu çalışanlarından alınan %20'lik ilaç katkı payı kaldırılmalıdır.

- Konut edindirme yardımı hesabında biriken paralar bir defada yasal faiziyle birlikte hak sahiplerine ödenmelidir.

- Üniversitede öğrencisi bulunan kamu çalışanlarına vergi muafiyeti getirilmelidir.

- Görevini yapamayacak ölçüde sağlığı bozulan ve rahatsızlığını raporla belgeleyen eğitim çalışanları, parasal hak kaybına yol açmayacak biçimde sağlık durumlarına uygun başka görevlerde değerlendirilmelidir.

- Bütün eğitim çalışanlarına her yıl yazlık ve kışlık giyim yardımı yapılmalıdır.

3- KURUMLARARASI ÜCRET DENGESİZLİĞİNİN GİDERİLMESİ

- Anayasamızın 10 uncu maddesinde; ??Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.? denilerek, ?Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.? şeklinde hüküm bulunmaktadır.

Ayrıca, Anayasamızın 55 inci maddesinde ise, ?Ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır.

Asgari ücretin tespitinde çalışanların geçim şartları ile ülkenin ekonomik durumu da göz önünde bulundurulur.? denilmektedir.

Anayasa Mahkemesi'nin, 10 uncu madde ile ilgili yorumu ise, aynı hukuksal durum içerisinde olanların aynı hukuksal durum içerisinde değerlendirilmesinin, farklı hukuksal durum içerisinde olanların ise, farklı hukuksal durum içerisinde değerlendirilmesinin, gerektiği şeklindedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili maddeleri ile diğer mevzuat çerçevesinde atanan şube müdürü, şef, memur ve diğer personel arasında kurumlar itibariyle maaş, ek ödeme, fazla çalışma ücreti ve ikramiye gibi ödemelerde çok büyük farklılıklar bulunmaktadır.

Bu durum, personelin çalışmasını olumsuz bir şekilde etkilemekte, çalışma huzur ve güven ortamını zedelemektedir. Ücret açısından farklı olan kurumlara sürekli personel akışı olmakta, ücreti düşük olan kurumlarda hem personel açığı meydana gelmekte, hem de personelin çalışma şevki, azmi, ruh ve heyecanı kalmamaktadır. Dolayısıyla personelin verimi düşmekte, iş kaybı artmakta, Devlet kurum ve kuruluşlarına olan güveni olumsuz etkilemektedir.

Bu durumun düzeltilmesi için, aynı unvan, yetki ve sorumluluk ortamında görev yapan personele; Anayasamızın 10 uncu ve 55 inci maddeleri doğrultusunda eşit işe eşit ücret verilmesi halinde mümkün olacaktır.

Ek tabloda da görüleceği gibi, kamu çalışanlarının maaşlarında büyük dengesizlikler mevcuttur. Diğer kamu çalışanlarına göre eğitim çalışanları en az maaş alan kesimin içinde yer almaktadır.

2007 yılı zamları görüşülürken; önce tüm çalışanların maaşları, diğer kurumlarda çalışan aynı kadro ve unvandaki personelle eşit hale getirilmelidir. Maaşlar veya ücretler arasındaki dengesizliği ortadan kaldıracak ve aradaki farkı azaltacak tedbirler görüşülmelidir.

- 5473 sayılı Kanun'la bazı kurumlarda çalışan memurlara 40+40 YTL denge tazminatı haricinde verilen 100 YTL tüm çalışanlara ödenmelidir.

4- SOSYAL GÜVENLİK

- Eğitim çalışanlarının karşı karşıya kaldığı meslek hastalıklarına yönelik gerekli önlemler alınmalıdır.

- Sosyal Güvenlik Yasası'nda emeklilik yaşı, emeklilik maaşı, sağlık giderleri konusundaki düzenlemelerden vazgeçilmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı tüm eczanelerle anlaşma yapmalı, çalışanlar istediği il ve eczaneden ilacını alabilmelidir.

- 10 hizmet yılını doldurmadan vefat eden kamu çalışanlarının eş ve çocukları emekli haklarından yararlanmalıdır.

- AB ülkelerinde olduğu gibi ortaöğretim öğrencilerinin oranı Mesleki ve Teknik Eğitimde %65, Genel Liselerde %35 olacak şekilde planlama yapılmalıdır.

5- HİZMET KOLLARININ SORUNLARI

a) Eğitim Çalışanlarının Genel Sorunları

- 657 sayılı Kanun'un 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak atanan öğretmenler kadrolu olarak istihdam edilmelidir.

- Çeşitli fakültelerden mezun olup öğretmen olarak istihdam edilenlerin, istekleri halinde kendi branşlarına veya branşlarına uygun kurumlara geçiş hakkı öncelikli olarak tanınmalıdır.

- 5450 Sayılı Kanunla devredilen Sağlık Meslek Lisesi ve diğer okullarda idarecilik yapan personelin idarecilik hakları iade edilmelidir.

- Sağlık Meslek Liseleri mesleki ve teknik eğitim içerisine alınarak ilgili genel müdürlüğe bağlanmalıdır.

- Sağlık Meslek Lisesi öğretmenlerinden 3 yıllık Eğitim Enstitüsü mezunu olanlara 3+1 lisans tamamlama imkanı verilmelidir.

- Sağlık meslek dersi öğretmenlerinin genel liselerde sağlık bilgisi alanında kadrolu olarak çalışmalarının önü açılmalıdır.

- Sağlık Meslek Liseleri uygulamalı eğitim veren kurumlar olduğu için, 3308 sayılı Kanun'a tabi olup olmadıkları netleştirilmeli, 3308 sayılı Kanun'a göre eğitim verilecekse idarecileri bu konuda bilgilendirilmeli, Sağlık Meslek Liselerinin eğitim niteliği gözönüne alınarak müdür yardımcılığı kontenjanları belirlenmelidir.

- Sağlık Meslek Liselerindeki meslek dersi öğretmenlerinin, istekleri halinde Tıbbi Teknolog olarak Sağlık Bakanlığı'nda kalmaları sağlanmalıdır.

- Görevde yükselme sınavını kazanarak atanmaya hak kazanmış bulunan personelin, şube müdürlüğü, okul müdürlüğü ve müdür yardımcılıklarına atamaları bir an önce yapılmalıdır.

- Okul müdürlerinin zorunlu rotasyonu objektif kriterler ortaya konularak yeniden düzenlenmeli ve yönetmeliğin yayınlandığı tarihten sonraki 5 yılı kapsamalıdır.

- Atama ve yer değiştirmelerde, her iki eşin branşında norm kadro açığı olma şartı kaldırılmalı ve aile bütünlüğü göz önüne alınarak atamalar yapılmalıdır.

- Müdür ve müdür yardımcılığı atamalarında takdir puanı ve mülakat kaldırılmalıdır.

- Öğretmenevlerinden sadece eğitim çalışanları yararlanmalı ve doğal üyelikleri yeniden verilmelidir.

- Yüksek Lisans yapma, tayin ve atamalarda, süre sınırı olmaksızın özür grubu olarak değerlendirilmelidir.

- Öğretmen ve eğitim çalışanlarının belirli dönemlerde hizmetiçi kurslardan geçirilmesi için hizmetiçi eğitim faaliyetleri artırılmalı ve hizmetiçi eğitim, alanında uzman kişilerce verilmelidir.

-İller arası tayinlerde müdür ve müdür yardımcısı olarak tayin isteyebilme hakkı sağlanmalıdır.

- Atama ve yer değiştirme, ödül, lojman ve bu gibi komisyonlarda yetkili sendikanın temsilcileri bulunmalıdır.

- İlköğretim okullarına ayrılan ödenekler, okul adına ve öğrenci sayılarına göre dağıtılmalıdır.

- Eğitim çalışanlarının, eskiden olduğu gibi müze ve diğer tarihi yerlere ücretsiz olarak girebilmeleri sağlanmalıdır.

- Okullara güvenlik görevlisi kadrosu tahsis edilmelidir.

- ÖSS sisteminde sınav ve okul eğitimi uyumu sağlanmalı, dershane eğitimi değil okul eğitimi esas alınmalıdır.

- Kurum müdür atamaları yapılırken, farklı uygulamalara son verilmeli ve standart getirilmelidir.

- Okullara sağlık personeli kadrosu tahsis edilmelidir.

- Özel eğitim kurumlarına yapılan devlet desteğine son verilmeli, kaynak, devlet okullarına aktarılarak okullardaki kalite arttırılmalıdır.

- İlk ve açıktan atamalar öğretmenlerin iller arası tayinlerinden sonra yapılmalıdır.

- Kayıt ve diğer dönemlerde velilerden para alınmamalı, ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanmalıdır.

- Özür grubuna bağlı atamalarda süre sınırı kaldırılmalıdır.

- İlköğretim okullarının tamamında veya birinci kademesinde günlük ders saatinin 6 ders saatinden 5 ders saatine indirilmesi sağlanmalıdır.

- Sınıf öğretmenlerinin, hizmetiçi eğitim yoluyla branşlaşması sağlanarak 4. ve 5. sınıflarda derse girmeleri sağlanmalıdır.

- Müfettiş yardımcılığı sınavına girişlerde yaş sınırı kaldırılmalıdır.

- Müdür yardımcılığı ve müdür başyardımcılığı görevinde bulunan kişilerin, sınavsız olarak okul müdürlüğüne atanmaları sağlanmalıdır.

- 5450 sayılı Yasa ile devredilen Tarım Meslek Lisesi personeline; yerine yüksek öğrenim programlarından mezun olanlar atandıktan sonra Tarım Bakanlığı'na geçiş hakkı verilmelidir.

- 5450 sayılı Yasa ile devredilen Tarım Meslek Lisesi personeline, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yaptığı süre içerisinde, aylık karşılığı ders görevi, ücretli ders görevi, bölüm ve laboratuar şefliği, belletmenlik görevi, sınav komisyon ve gözcülük görevi verilirken, meslek dersi öğretmenleri gibi değerlendirilmelidir.

- Tarım Meslek Liselerinde çalışan ziraat mühendisleri ve veteriner hekimlerin derslere girmeleri sağlanmalıdır.

- Yabancı dil derslerinde okutacağı ders bulunmayıp Türkçe derslerine giren öğretmenlere, istekleri doğrultusunda Türkçe branşına geçiş hakkı verilmelidir.

- Branşlara göre norm kadro açığı olan okul ve kurumlar, yer değiştirme döneminden en az 15 gün önce tüm öğretmenlere duyurulmalıdır.

- Okul ve kurumların norm kadro sayıları, okul ve kurumlarla Milli Eğitim Müdürlüklerinde ilan edilmelidir.

- Öğretmenlerin; kaymakamlar tarafından yasaya ve bu konudaki Danıştay kararına aykırı biçimde, valiler tarafından da kamu yararı ve hizmetin gerekleri ile bağdaşmayan amaçlarla geçici olarak görevlendirmeleri uygulamasına son verilmelidir.

- Sınıf mevcutlarının ve atölye, laboratuar, yabancı dil ile güzel sanatlara dönük çalışmalar nedeniyle oluşturulacak grupların ortalama öğrenci sayıları, gelişmiş ülkeler için geçerli olan ölçütlere uygun olarak belirlenmelidir.

- Örgün ve yaygın mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev alacak usta öğreticilerin, öğretmenlik mesleğine ilişkin temel bilgi ve becerilerle donatılmaları amacıyla hizmetiçi eğitim almaları sağlanmalıdır.

- Müfredat programları milli ve manevi değerler ışığında yeniden düzenlenmelidir.

- Öğretmenlik kariyer basamakları sınavı kaldırılıp; 15 yıl hizmeti olan öğretmenlere uzman, 20 yıl hizmeti olan öğretmenlere de başöğretmen unvanı verilmelidir.

- İller arası nakiller il içinde olduğu gibi sıralı olmalıdır.

- Önceden çalıştığı kurumda İLKSAN üyesi olanların, isteğe bağlı olarak üyeliği devam etmeli, diğer eğitim çalışanları istekleri halinde kurum üyesi olabilmelidir.

- Bakanlık birimlerinde çalışan iki yıllık meslek yüksek okulu mezunlarına teknikerlik unvanı verilmelidir.

- Okul dışı sınav görevlerindeki salon başkanlığı ve gözetmenlik görevleri kıdeme göre verilmelidir.

- Özürlü personel için gerekli araç ve gereçlerin alımı ve diğer eğitim kurumlarına bağlı tüm birimlerden faydalanması için yaşanan zorluklar ortadan kaldırılmalıdır.

- Engelli öğretmen ve personelin; çalıştığı kurumda servis aracı yoksa, en yakın kurumun servis araçlarından yararlanmaları sağlanmalıdır.

- Engelli öğretmen ve personel, kurum lojmanlarından sıra tahsisine gerek kalmaksızın yararlandırılmalıdır.

- Engelli öğretmen ve personelin sınıfları ve çalışma odaları binanın giriş katlarında olmalıdır.

- Öğretmenlere, doktor ve avukatlar gibi kendi alanlarında özel çalışma hakkı verilmelidir.

- Mesleğinde ilerleme kaydeden, yeni bir cihaz geliştiren veya buluş yapan mesleki ve teknik eğitim öğretmenleri ile diğer öğretmenler teşvik edilmelidir.

- İl içi yer değiştirmelerde tercih sayısı 5'den 10'a çıkarılmalıdır.

- Eşi emekli olan eğitim çalışanları, eşlerinin yerleştiği yere özür (eş durumu) grubundan atamaları yapılmalıdır.

- Öğretmenlerin askerlik görevleri zorunlu hizmetten sayılmalıdır.

- Eğitim çalışanları; izin belgesi olmadan da başka illerde sağlık muayenesi olabilmeli, sağlık giderleri muayene ve tedavi olunan İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından karşılanmalıdır.

- Okullarda; spor kulübü, lig heyeti katılım payı, yetiştirme kurslarından ve okul kantinlerinden alınan il ve ilçe payları kaldırılmalıdır.

- İlçelerde öğretmenevi, misafirhane gibi sosyal tesisler açılmalıdır.

- Okul ve kurumlarda; 506 sayılı Kanun'a göre çalıştırılan personel ile 3308 sayılı Kanun gereğince işletmelerde meslek eğitimine gönderilen öğrenciler için verilmesi gereken işe giriş bildirgelerinin geç verilmesi, ödenek olmaması sebebiyle sigorta primlerinin geç yatırılması sonucu, idarecilere çıkarılan cezaların tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılması ve sigorta primlerinin de maaş gibi ödenek olup olmadığına bakılmaksızın ödenmesi hususunda gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

- Aday öğretmenlerin özür grubu nakillerinde stajyerliğin kalkmış olması şartı aranmamalıdır.

- İsimsiz ve imzasız dilekçeler ve şikayetler işleme konulmamalıdır.

- Köylerde görev yapan ve zaman zaman sınav evrakı alma, toplantıya katılma ve benzeri sebeplerle il ve ilçeye çağrılan öğretmen ve idarecilerin masrafları karşılanmalıdır.

- Halk eğitim kurslarında, kurs yerlerinin masraflarının kursiyerler tarafından karşılanması sıkıntılara sebep olduğundan, bu kursların masrafları ilgili Genel Müdürlükçe karşılanmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı merkez teşkilatı içinde yer alan Yayımlar Dairesi Başkanlığı ile Eğitim Araçları ve Donatım Dairesi Başkanlığı'nın, Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Beldesi'ne taşınması kararlaştırılmıştır. Bu durum, taşra kuruluşu ile bir arada olmanın getireceği sıkıntıların yanı sıra, bu dairelerin merkezle çalışma gereği, Ankara'da oturan personelin işe geliş-gidişlerinin zorluğu gibi sebepler dikkate alındığında iş verimi açısından pek de uygun olmayacaktır. En azından merkez teşkilatı olan bu iki dairenin Hasanoğlan'a taşınmasından vazgeçilmelidir.

- İstanbul'da bulunan Devlet Kitapları Müdürlüğü Elmadağ İlçesi Hasanoğlan Beldesi'ne taşınmıştır. Bu müdürlüğün personeli de Ankara'ya nakil yapılmıştır. İstanbul'a yerleşmiş ve kendilerine bir düzen kurmuş bu personelin aile bütünlüğünün, çocuklarının geleceğinin dikkate alınmadığı görülmektedir. Bu konuda ilgili personelle görüşülerek, onların istekleri doğrultusunda yeniden düzenleme yapılmalıdır.

b) Yardımcı Hizmetler ve Genel İdare Hizmetleri Personelinin Sorunları

- Her yıl eğitim-öğretim yılı başında ödenen ?Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği?; hizmetli, memur, şoför, aşçı, teknisyen, tekniker, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, şef ve benzeri tüm memurlara verilmelidir.

- Yardımcı Hizmetler ve Genel İdare Hizmetleri Sınıfında görev yapan personelin iş tanımları açık ve net bir şekilde belirlenmelidir.

- Görevde yükselme sınavında başarılı olamayan tüm hizmetlilere, bir defaya mahsus olmak üzere memurluk unvanı verilmelidir.

- Okullarda yapılan her türlü sınavlarda, genel idare hizmetleri kadrosunda görev yapan memurlara da sınav görevi verilmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumlarda şoför olarak görev yapan personele, mücavir alan dışına göreve çıktığı zaman 6245 sayılı Harcırah Kanunu'nda belirtilen harcırahı ödenmelidir.

- Milli Eğitim Müdürlüklerinde görev yapan ve yemek verilen personele, okul ve kurumlardaki çalışan personel de dahil edilmelidir.

- Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personele ek gösterge verilebilmesi için, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ?Yardımcı Hizmetler? başlığı altında açılan 4. dereceden ek gösterge verilmesi sağlanmalıdır.

- Hizmetli, teknisyen ve memurlara verilen giyecek yardımı nakit olarak verilmeli, özellikle Meslek Liselerinde çalışan teknisyenlere yılda iki kez iş önlüğü ve benzeri giyim eşyası sağlanmalıdır.

- Genel İdare Hizmetleri Sınıfında olup şef kadrosunda görev yapan personelin kadro derecelerinin 1 ve 2.derece olarak yeniden düzenlenmesi sağlanmalıdır.

- Resmi araçlara KASKO yaptırılması zorunlu hale getirilmeli ve bedeli kurum bütçesinden karşılanmalıdır.

- Veri hazırlama ve kontrol işletmenlerinin görev tanımı yapılmalı, tüm okul ve kurumlarda personel ihtiyacı karşılanarak uygulamada fiilen yaptırılan 2. görevlerin önüne geçilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın 36. maddesinin ortak hükümler bölümünde personelin öğrenim durumu itibariyle yükselebileceği derece ve kademe belirlenmiştir. Tüm çalışanların öğrenim durumu itibariyle yükselebilecekleri dereceye kadar yükselmeleri sağlanmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nda çalışan memur ve hizmetlilerin maaşları, diğer Bakanlık çalışanlarının ücretleri seviyesine çıkarılmalı, eşit işe eşit ücret ilkesi uygulanmalıdır.

- Genel İdare Hizmetleri Sınıfı, Teknik Hizmetler Sınıfı ve Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelin tayinleri sisteme bağlanmalı ve tayinler açık kurumlar duyurulduktan sonra puan esasına göre yapılmalıdır.

- Şoförlere risk tazminatı ödenmeli ve ferdi kaza sigortası yaptırılmalıdır.

- Norm kadro uygulaması memur ve hizmetli için de olmalı, norm kadro ihtiyacı kadar personel görevlendirilmelidir.

- Eğitim çalışanlarına yaptığı işlere uygun olarak gerektiği hallerde maske, eldiven, koruyucu elbise vb. malzeme verilmelidir.

- Eğitim kurumlarında gece bekçisi bulunmadığından, yaşanan hırsızlık olaylarında idarecilerin suçlanmasını önlemek için, eğitim kurumları deprem, yangın, hırsızlık ve benzeri olaylara karşı sigorta yaptırılmalıdır.

- Memurun bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri için hasta sevk kağıdı kaldırılmalı, aile fertleri SSK'lılar gibi sadece sağlık karnesi ile hastaneye başvurabilmelidir.

- Hizmetliler kurum dışı göreve gönderildiklerinde yaptıkları harcamalar ödenmelidir.

- Hizmetlilerin istekleri dışında başka yerlerde görevlendirilmeleri engellenmeli, görevlendirildiği takdirde süre 2 ayı geçmemelidir.

- Hizmetlilere gece nöbeti tutturulmamalı, gece bekçiliği kadroya tabi olmalı ve gece bekçilerinin güvenliğinin sağlanması için gerekli donanım sağlanmalıdır.

- Hizmetlilere oda tahsisi yapılmalıdır.

- Hizmetlilere, sağlıksız ortamlarda çalışma mecburiyetlerinden dolayı, diğer kurumlardaki personele verilen fiili hizmet zammı verilmeli ve hizmetliler her yıl düzenli olarak sağlık kontrolünden geçirilmelidir.

- Hizmetlilerin, tahsile devam etmek istemeleri durumunda gerekli kolaylıklar sağlanmalıdır.

- Yatılı ve pansiyonlu okullar ile özel eğitim okullarında görev yapan hizmetlilere ek ücret ödenmelidir.

- Hizmetli kadrosunda olup da, valilik onayı ile memur veya veri hazırlama ve kontrol işletmeni olarak görevlendirilen hizmetliler, bu kadroların yararlandıkları yan ödeme ve göstergelerinden yararlandırılmalıdır.

- Hizmetli ve diğer personelin, sosyal ve kültürel faaliyetlerin içinde yer alabilmeleri için, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile işbirliğine gidilerek, bu kuruma bağlı tiyatro, müze ve benzeri yerlerden indirimli yararlanmaları sağlanmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı, TOKİ ile işbirliği yaparak hizmetli ve diğer personel için ucuz ve az taksit ödemeli konut inşa etmelidir.

- Bazı kurumlarda çalışan personelin Belediye taşımacılık hizmetlerinden bedava yararlandığı gibi, Milli Eğitim Bakanlığı, Üniversiteler ve Yurt-Kur'da çalışan personel de yararlanmalıdır.

- Bilgisayar eğitim kurslarına hizmetlilerin katılmaları sağlanmalıdır.

- Göreve yeni başlayan personelin hak ve ödevleriyle ilgili hizmetiçi eğitime önem verilmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı merkez ve taşra kuruluşları ile üniversite ve Yurt-Kur'da çalışan tüm memur ve hizmetlilere, Bağ-Kur'da olduğu gibi yılda en az iki ikramiye, Bağ-Kur ve Maliye Bakanlığı'nda olduğu gibi fazla çalışma ücreti verilmelidir.

- İkili eğitim yapan okullardaki hizmetli ve memurlara ek ödeme yapılmalıdır.

- Yardımcı hizmetlilere kalorifer yaktırılmamalıdır.

- Hizmetli ve memurlara gece nöbeti tutturulmamalı, ihtiyaç bulunan gerekli kadrolara atama yapılmalıdır.

c) Üniversite Çalışanlarının Sorunları

- YÖK Kanunu ihtiyaçlara cevap veremez durumda olduğundan yeniden yapılanması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

- 2914 sayılı Kanun'un 12. maddesinin 5. fıkrası ?Öğretim Görevlileri, Okutman, Araştırma Görevlisi ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi devlet memurları? şeklinde değiştirilerek kurum ödeneğinin bütün çalışanlara verilmesi sağlanmalıdır.

- 2000 yılında 631 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemeyle Profesör ve birinci derecedeki Doçentlere yapılan iyileştirme, bütün Öğretim Görevlilerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi idari personele de verilmesi için gerekli düzenleme yapılmalıdır.

- 2914 sayılı Kanun'un 14. maddesi üçüncü satırındaki ??....görevli öğretim elemanlarına,?? ibaresinden sonra gelmek üzere ?657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi memurlara? ifadesi eklenerek geliştirme ödeneği bütün çalışanlara verilmelidir.

- Üniversite Öğretim elemanlarının almış olduğu ek ders ücreti katsayısı arttırılarak günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir.

- 2547 sayılı Kanun'un 58. maddesine göre dağıtılan döner sermaye katkı payının, unvanlara göre nasıl dağıtılacağı belirtilmesine rağmen; Üniversite Yönetim Kurulları'nca bu pay çalışanlara dağıtılırken yüzdelik oranlarında haksızlıklar yapılmaktadır. Bunun için, yüzdelik oranları arttırılarak günümüz şartlarına uygun hale getirilmelidir.

- 2547 sayılı Kanun'un 13/b-4 maddesi, rektörlere Üniversite içinde ve Belediye sınırları dışındaki birimlerde çalışanları görevlendirme yetkisi vermektedir. Başbakanlık genelgesine rağmen görevlendirmeler süresiz uygulandığından mağduriyetlere sebep olmaktadır. Bu nedenle, görevlendirmelerin iki ayı geçmemesi için yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları zaman geçirilmeden yapılmalıdır.

- Üniversitelerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi personelin istihdam edildiği kadrolara (Genel Sekreterlik, Daire Başkanlığı, Fakülte Sekreterliği v.b) vekaleten dahi olsa Akademik personelin atanması ve görevlendirilmesi önlenmeli, bunun için yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Akademik personelin Doktora yeterlilik sınavında almış olduğu yabancı dil puanı, Yardımcı Doçentlik ve Doçentlik aşamalarında da geçerli olmalıdır.

- Okutman, Öğretim Görevlisi ve Yardımcı Doçentler daimi kadroya atanarak kadro güvencesi sağlanmalıdır. Yardımcı Doçent kadrosunda çalışanların birinci dereceye kadar yükselmesi temin edilmelidir.

- Araştırma Görevlilerinin görev tanımı ayrıntılı olarak yeniden belirlenmeli, Araştırma Görevlilerinin keyfi uygulamaya muhatap olmaları engellenmelidir. Bunun sağlanabilmesi için Araştırma Görevlisi, Öğretim Görevlisi, Okutman, uzman v.b. görevler için tüm Üniversiteleri kapsayacak şekilde objektif bir sınav düzenlenmesi yapılmalıdır.

- Üniversitelerin Senato, Üniversite Yönetim Kurulu, Fakülte, Yüksekokul ve Enstitülerin Yönetim Kurullarında; yetkili sendika temsilcisi de bulunmalı ve oy hakkı olmalıdır. Rektörlük, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu'nda Genel Sekreter; Fakülte, Yüksekokul ve Enstitülerin Yönetim Kurullarında da Sekreterlerin katılımları ve oy hakları sağlanmalıdır.

- 4688 sayılı Kanun'un 22. maddesi gereği yapılan Kurum İdari Kurullarında alınan kararların uygulanması için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Üniversitelerin Tıp Fakültelerindeki Öğretim Üyelerine tanınan part-time uygulaması hakkı, diğer fakültelerin öğretim üyelerine de tanınacak şekilde yasal düzenleme yapılmalıdır.

- Makam tazminatı günümüz şartlarına göre ve temsil durumu gözönüne alınarak yeniden düzenlenmelidir.

- 29.08.2005 tarihinde Hükümetle imzalanan mutabakat metninin 9. maddesinde alınan aşağıdaki kararların gerçekleşmesi için gerekli yasal düzenleme yapılmalıdır.

a) Araştırma görevlisi ve yardımcı doçentlere kadro güvencesinin sağlanması,

b) Üniversitelerden beklenen bilimsel çalışmaların gereği gibi yapılmasını teminen daha fazla Araştırma Görevlisi istihdamına yönelik olarak merkezi idareden kaynaklanan sınırlamaların kaldırılması,

c) Öğretim elemanı ücretlerinin iyileştirilmesi,

d) Geliştirme ödeneği tutarlarının arttırılması,

e) Konfederasyonların temsilcilerinin üniversite, fakülte, enstitü ve yüksekokul yönetim organlarında temsil edilmesi,

e) YÖK'ün kaldırılarak yüksek öğretim sisteminin yeniden düzenlenmesi ve bu çalışmalarda konfederasyonların görüşünün alınması,

- Eğitim-öğretim yılı başında ödenen ?Eğitim-Öğretime Hazırlık Ödeneği? tüm üniversite personeline de verilmelidir.

- 50/d maddesine göre alınan araştırma görevlilerinin kalıcılığı sağlanmalıdır.

- Üniversite hastanesi ve sosyal tesislerde verilen hizmetlerden öğretim görevlisi ve öğretim üyeleri de yararlanmalıdır.

- Meslek Yüksek Okullarında kadro sayısı arttırılarak dışarıdan ders veren elemanların sayısı azaltılmalıdır.

- İkinci öğretim uygulamasına ilişkin ücretler üniversite çalışanlarının tamamına verilmelidir.

- Doktorasını bitiren araştırma görevlilerine ücret karşılığı ders okutma imkânı sağlanmalıdır.

- 2914 sayılı Kanun ve ilgili Yüksek Öğretim Kurulu Kararlarının amacı doğrultusunda çıkarılacak yeni bir tebliğ ile ?maaş karşılığı ders yükünün tamamlanmasından sonra, teorik dersler dışındaki faaliyetlerin ücrete tabi 10 saatlik kısmı dikkate alınır, fazlası maaş karşılığı sayılır? şeklinde düzenleme yapılmalıdır.

- Üniversitelerde görev yapan idarî personel, 657 sayılı Kanun'a tabi olarak çalışmasına rağmen, disiplin, görevlendirme gibi birçok hususta 2547 ve 2914 sayılı Kanun hükümlerine tâbi tutulmaktadır. Bu sebeple, üniversite idari personeli, 657 sayılı Kanun'a tabi personelin ve 2914 sayılı Kanun'a tabi akademik personelin aldığı kazanımlardan faydalanmamaktadır. Üniversite idari personelinin 2914 sayılı Kanun'a tabi hale getirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

- Günün şartlarına göre gülünç kalan, ikinci öğretim fazla mesai ücreti düzenlemesi değiştirilmeli, fazla mesai ücretleri öğretim elemanlarının aldıkları ek ders ücretleriyle ilişkilendirilerek ek ders ücretinin asgari 1/3'ü oranına getirilmelidir.

- Yaz okulu uygulaması yapan birimlerde öğrencilerin ödemiş oldukları katkı payı bir havuzda toplanmalı, uygulamayla doğrudan ilgili olan personele ilave ödeme olarak verilmelidir.

- Yükseköğretim kurumlarında çalışanların; kendilerini ve görevlerindeki performanslarını geliştirecek hizmetiçi eğitim hizmetleri üniversiteler tarafından sağlanmalıdır.

- Bütün kadrolardaki memurların görev tanımları açık ve net bir şekilde düzenlenmeli, memurlar alan görevi dışında çalıştırılmamalıdır.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na göre; sadece "yardımcı hizmetler" kadrosundaki personel tarafından yapılacak işler, taşeron firmalardan hizmet satın alma suretiyle gördürülebilecekken, bugün üniversitelerin tamamında devlet memurları eliyle görülmesi gerekli olan işler taşeron firma çalışanları tarafından yapılmakta, taşeron firma çalışanları göreceli olarak devlet memurundan üst görevlerde çalıştırılmaktadır. "Taşeron firma çalışanı memur" anlayışına derhal son verilmelidir.

- Üniversitelerin özellikle taşra birimlerinde, yeterli güvenlik görevlisi bulunmamakta, güvenlik hizmeti, hizmetli ve teknisyen yardımcısı kadrolarında çalışanlar tarafından sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu görevin; güvenlik soruşturmasından geçmiş, silah taşıma yetkisine sahip personel tarafından yürütülmesi sağlanmalıdır.

- Yardımcı doçentlik kadrosunun 12 yılla sınırlandırılmasına son verilmeli; yardımcı doçentlerin önündeki derece/kademe sınırlaması kaldırılmalıdır. Yardımcı doçentlik kadrosu sözleşmeli olmaktan çıkarılıp sürekli hale getirilmelidir.

- Doçent unvanı alan öğretim elemanları, kadro şartı aranmaksızın ve zaman geçirilmeksizin doçent kadrosuna atanmalıdır.

d) Yurt-Kur Çalışanlarının Sorunları

- Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'nda çalışan tüm personele giyim yardımı yapılmalıdır.

- Yurt-Kur'da çalışanların lojman ihtiyacı karşılanmalıdır.

- Yurt-Kur'da çalışan tüm personele hizmetiçi eğitim seminerine katılım hakkı verilmelidir.

- Yurt-Kur Görevde Yükselme Yönetmeliği uygulanmalıdır.

- Yurt-Kur'da fazla çalışma ücretleri artırılmalıdır.

- Hizmet satın alınmasında, lojman puanlamalarının tespitinde, giyim yardımı komisyonlarında ve Yurt-Kur yönetim kurullarında yetkili sendika temsilcileri bulundurulmalıdır. - 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesinde memurlara uygulanacak disiplin cezaları belirlenmiştir. Bir suça iki ceza uygulanamaz, ilkesi çerçevesinde maaş kesim cezası verilen personele, ayrıca kurum ek ödeme kesilmesi cezası verilmemelidir.

- 631 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname'de üst kademeye yapılan iyileştirme tüm memurlara da yapılmalıdır.

- Görevde yükselme seminerine çağrılan personelin, sicil, seminer ve geçmişte aldığı disiplin cezaları değerlendirmeye alınmamalıdır.

- Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personelden yüksekokul mezunu olanlar için yükselme sınavı açılmalıdır.

- Yardımcı Hizmetler Sınıfında çalışan bir memur, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun bütün haklarından faydalanmasına rağmen ek göstergeden faydalanmamaktadır, ek göstergeden faydalanması sağlanmalıdır.

- Bölge Müdürlüklerinde çalışanlar fazla mesai ücretinden faydalanmalıdır.

- Vardiyalı çalışan, ancak servis hizmetinden faydalanamayan personele günün şartlarına göre şehir içi toplu taşıma vasıtaları için belirlenen ücret üzerinden ödeme yapılmalıdır.

- Birimlerde sendika temsilci odaları açılmalıdır.

- İsimsiz ve imzasız şikayet dilekçeleri işleme konulmamalıdır.

- Yurt yönetim memurları ve şeflerin hizmet ve emeklilik yönünden 1. dereceye kadar inerek özel hizmet tazminatından faydalanmaları sağlanmalıdır.

- Yurt-Kur Yönetim Kurulunda; Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Üniversiteler ve öğrenci temsilcilerinden kurul üyesi bulunduğu gibi, yetkili sendikanın belirleyeceği Yurt-Kur çalışanlarını temsilen bir kişinin yönetim kurulu üyesi olarak bulunması sağlanmalıdır.

- Kurumda çalışan lisans mezunu yurt yönetim memurları, kütüphaneci, sosyal çalışmacı, psikolog gibi unvanlı memurlar haline getirilmelidir.

- Nöbete kalan personelin, brüt 90 YKR olan mesai ücreti, eş değer nöbet hizmeti yapan diğer kurumlardaki statüye çekilmeli, hastanelerde olduğu gibi 3 YTL' ye yükseltilmelidir.

6- DEMOKRATİK HAKLAR

- Grevli, toplu sözleşmeli, yönetime katılma ve siyaset serbestliği içeren yeni bir sendika yasası çıkartılmalıdır.

- Sendikalara protokolde yer verilmeli, başkan ve yönetim kurulu üyeleri her türlü toplantı ve törenlerde sendikayı temsil etmelidir.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nda, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde, Üniversite ve Yurt-Kur'da sendika odaları tahsis edilmelidir.

- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/c kapsamında çalıştırılan personelin 4/b'ye alınmaları ve sendikalara üye olabilmeleri sağlanmalıdır.

- Üniversitelerde oluşturulan disiplin kurullarında sendika temsilcisi bulunmalıdır.

- Toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan konuların zamanında gerçekleştirilmemesi bir hak kaybı olarak değerlendirilmeli, ihmali bulunanlar için müeyyide getirilmelidir.

- Memurun basın-yayın kuruluşlarına görüş ve düşüncelerini açıklayabilmesi sağlanmalıdır.

- Şube yönetim kurulu üyelerine ve ilçe temsilcilerinin haftada 2 gün, işyeri temsilcilerinin haftada 1 gün ücretli izinli sayılması sağlanmalıdır.

- Soruşturmaya dayalı görev yeri değişikliklerinin, soruşturma sonuçlanmadan yapılması engellenmelidir.

- Disiplin soruşturmalarında ceza verme yetkisini zaman aşımına uğratmayacak biçimde, 657 sayılı Yasa'nın 130. maddesinde yer alan en az 7 günlük savunma süresi en az 15 (onbeş) güne çıkarılmalı, eğitim çalışanlarının disiplin soruşturmaları sırasında avukat bulundurmaları için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

- Sözleşmeli ve aday öğretmenlere sendikalara üye olma hakkı tanınmalı, çalışan sayısı 100'ü geçen kurumlarda üye olamayan yöneticilerin de üye olmaları sağlanmalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı tüm sınavlardan sonra sınav soru ve cevapları bir sonraki gün yayınlanmalıdır.

- Bakanlık, eğitim-öğretim sistemini yakından ilgilendiren değişikliklerde, değişikliği yapmadan önce mutlaka uygulayıcıların ve sendikaların görüşlerini almalıdır.

- Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin 7. maddesinin (H) fıkrasının 2. bendine ?4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 18. maddesi gereğince aylıksız izinli olarak sendika merkez ve şube yönetim kurulu üyeliği yapanların, bu görevde geçirmiş oldukları süreleri, dördüncü kademe yöneticiliğinde geçmiş sayılır.? hükmü eklenmelidir.

- Toplu görüşmelerde kazanılan hakların, sadece sendikalı personele verilmesi yönünde düzenleme yapılmalı, üye olmayanlara yetkili sendikaya dayanışma aidatı ödemesi şartıyla yararlanma hakkı verilmelidir.

- 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun 34. maddesi gereğince, mutabakat metni imzalandıktan sonra yeni bir zam yapılması söz konusu olduğunda, yetkili sendika ve konfederasyonla mutabakata varılarak uygulama yapılmalıdır.

- Kurum ve kuruluşların merkez ve taşra teşkilatlarındaki yöneticilere sendikal konularda seminer düzenlenmelidir.

- Anadolu Liseleri ve Fen Liseleri gibi mülakatla öğretmen alımının yapıldığı mülakat komisyonlarında yetkili sendika temsilcisi bulunmalıdır.

- 4688 sayılı Kanun'un 19/B maddesi gereğince hizmet koluna giren kurum ve kuruluşlarda memuru ilgilendiren bütün komisyonlarda, yetkili sendika temsilcisi bulunmalıdır.

2006 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ONBİR DEĞİŞİK KURUMDAN ALDIĞIMIZ MUTEMETLİK BİLGİLERİNE GÖRE
ÇALIŞANLARIN ORTAMALA ALDIĞI MAAŞLARI AŞAĞIDAKİ TABLODA VERİLMİŞTİR
Tabloyu görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber