Eğitim Bir Sen'in Açıklamasını Aynen Yayımlıyoruz

Memur-Sen'e bağlı Eğitim Bir Sen'in "Toplu Görüşme Taleplerimiz" başlıklı dosyasına ilişkin eleştirimizi ,15.08.2006 tarihinde, ?Bu Sorunu Gündeme Getirmek İstemezdik Ama?? başlığı ile yayımlamıştık. Toplu görüşme dosyasında, disiplin affı ve geçmişe yönelik harcırah gibi geçtiğimiz aylarda yasalaşan bazı düzenlemelere yer verilmesi nedeniyle eleştirmiş olduğumuz bu haberimize Eğitim Bir Sen tarafından bir açıklama gönderilmiştir. Açıklamayı aynen yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 23:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN NOTU

Aşağıdaki açıklamaya ilişkin her detay üzerinden ayrı bir haber yapılması sitemizce mümkündür. Ancak, 15.08.2006 tarihli dosyamızda da belirttiğimiz üzere, böyle bir habercilik sadece Türkiye'deki sendikal gelişime zarar verecektir.

Memurlar.net olarak, sendikal oluşumlara bu derece yıpratıcı tarzda bir habercilik ile yaklaşma gibi bir amaca sahip değiliz. Haberi yayımlamamızdaki sebep, öğretmenler arasında örgütlü 3. büyük sendikanın, hazırladığı dosyalarda ve internet üzerinden yayımladığı haberlerde daha dikkatli olmasını sağlamaktadır. Zaten Eğitim Bir Sen de sitemize gönderdiği ve aşağıda yer alan açıklamasında görüleceği üzere bazı konularda teknik bir hata yapıldığını kabul etmektedir. Eğitim Bir Sen'in açıklaması aşağıda yer almaktadır.


EĞİTİM BİR SEN'İN AÇIKLAMASI

Taleplerimiz, çözüm bekleyen gerçek sorunları kapsamaktadır

15/08/2006 tarihinde memurlar.net isimli internet sitesinde ?Bu Sorunu Gündeme Getirmek İstemezdik Ama ?? başlığıyla yayımlanan haber-yorum şeklindeki yazıya, aynı sitede yayımlanması için hazırlayıp gönderdiğimiz cevap metnini aşağıda sunuyoruz.

Sitenizde sendikamızın ?2006 Toplu Görüşme Taleplerinde yer verilen hükümlerde bir kısmına yönelik olarak çözümlenmiş olduğu iddia edilen bazı sorunların yeniden çözümlenmesi isteğinde bulunduğumuz yönündeki? eleştiriye yönelik açıklama yapma zarureti doğmuştur.

Bilindiği gibi, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu kapsamında yer verilen hükümlere bağlı olarak hükümet ve sendikalar arasında gerçekleştirilecek olan toplu görüşme süreci 15 Ağustos itibariyle başlamaktadır. Ancak gerek sendikaların gerekse konfederasyonların toplu görüşme sürecinde masaya getirecekleri sorunlar ve çözüm önerileri ile taleplerinin oluşumu bu tarihten çok önceki bir sürece dayandığı tartışmasızdır. Bu kapsamda, 2006 Toplu Görüşme sürecine ilişkin sendikamızca gündeme getirilecek öneri ve taleplere ilişkin hazırlık süreci de sendikamız ilgili birimlerinin katılımıyla Şubat ayından itibaren yürütülmüş ve toplu görüşme sürecinde gündeme getirilmek üzere bağlı bulunduğumuz Memur-Sen Konfederasyonu'na Haziran ayı itibariyle rapor haline getirilerek sunulmuştur.

Söz konusu raporun yazımının ve konfederasyona iletilmesinin gerçekleştirildiği tarihler itibariyle gerek Disiplin Cezalarının Affına gerekse harcırahların geçmişe dönük ödenmesine ilişkin hükümler yürürlüğe girmemiş olduğundan bu olumsuzlukların giderilmesine yönelik taleplerimize ilk raporumuzda yer vermiştik. Disiplin cezalarının affı, sendikamızın da yoğun kamuoyu oluşturma çalışmalarının ardından kanunlaşınca, biz de Sendika olarak 2006 Toplu Görüşme Taleplerimizden bu hükmü çıkarıp rapora son şeklini verdik ve Memur-Sen'e bağlı diğer sendikaların talepleriyle birlikte kitapçık olarak basılıp basına ve il teşkilatlarımıza gönderdik.

Ancak sözkonusu metnin sitede ilgili yere konuluşu esnasında bir teknik hata yapılmış ve sehven talepler raporumuzun eski bir nüshası yayımlanmış, bir saat sonra da yanlışlık fark edilerek yenisiyle değiştirilmiştir.

Diğer taraftan, söz konusu haberinizde, çözümlendiği iddia edilen ve buna rağmen talepler arasında yer aldığı söylenen hususlarla ilgili olarak sitenizde yer verilen haberdeki bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. Çözüldü denilen hususların hala kamu çalışanlarını mağdur etmeye devam etmekte olduğu, yürürlükteki mevzuatın incelenmesinden anlaşılacaktır.

Şöyle ki;

1) ?Lojmanlardan yararlanmada evi olmayanlara öncelik tanınması, çalışanların 5 yıldan fazla lojmanlarda oturmaması, hiç yararlanmayanlara öncelik verilmesi,? öneri ve talebimizin içeriğinden de anlaşılacağı üzere temel önerimiz, lojmanlardan evi olmayanlara öncelik verilmesi puanlama boyutuyla ek puan verilmesi değil; lojman tahsis değerlendirmesinin öncelikle evi olmayanlar açısından yapılmasını içermektedir.

2) ?İdareci ve öğretmenlerin seminer dönemlerinde Eylül ve Haziran aylarında ders görevlerini yerine getirmiş sayılacağından ders ücretlerinin kesilmemesi? önerimiz ise, söz konusu uygulamanın yargı kararına dayalı olarak bir genelge ile düzenlenmesiyle yetinmeyip bunun açık bir hüküm şeklinde ?Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar? kapsamında açık bir hükme yer verilmek suretiyle düzenlenmesini içermektedir. Personel Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesine karşın Maliye Bakanlığı'nın taşra birimlerince (Defterdarlık, Mal Müdürlüğü) bu ücretlerin ödenmemesi yönünde işlem yapılmaktadır. Nitekim bu ay (Denizli örneğindeki gibi) birçok ilde ve ilçede bu ücretler, yorum farklılığı sebebiyle ödenmemiştir. Bu fiili durum ve sorunun somut olarak devam etmesi karşısında bu yönde bir önerinin getirilmesinin kaçınılmaz olduğu açıktır.

3) ?Günlük ders planları uygulamasının kaldırılması. Çünkü ünitelendirilmiş yıllık planlar ayrıntılı olarak yapılmakta ve uygulanmaktadır.? önerisinin içeriği incelendiğinde günlük ders planları uygulamasının kaldırılmasına ilişkin gerekçeli önerimiz açıktır. 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim ve Öğretim Çalışmalarının Plânlı Yürütülmesine İlişkin Yönerge'nin Ders Planı başlıklı 12 nci maddesinde; ?Ders plânı, bir ders için o dersle ilgili eğitim programlarında yer alan ve birbirleriyle ilişkili öğrenci kazanımlarını (hedef ve hedef davranışlarını) bir ya da birkaç ders saatinde işlenecek konu örüntüsünü, konuya ilişkin deney, tartışma soruları, proje ve ödevleri, uygulama çalışmalarını, ders araç-gerecini içine alan birinci derecede sorumlu olduğu, zümre öğretmenleri ile şube öğretmenlerinin ortak katkısıyla ders öğretmenlerince önceden hazırlanan plândır.
Ders plânı, belli bir ders için bir ya da birden çok ders saatinde işlenecek konuların plânlamasıdır. Ders plânında yer alan öğrenme-öğretme etkinlikleri öğrencilerin katkısıyla gerçekleştirilir. Ders plânının uygulanmasından ders öğretmeni sorumludur.
Bu plân ilköğretim okullarının 1-5 inci sınıflarında günlük plân diğer sınıf ve kurumlarda ise ders plânı olarak uygulanacaktır.
Ders plânı, okul müdürü ve müfettişlerce denetlenir.? hükmü incelendiğinde ilköğretim okullarının 1-5 sınıflarında günlük plan uygulamasının yönetmeliğin amir hükmü olduğu açıktır. Yani iddia edildiği gibi günlük plan uygulaması kalkmamıştır.

4- ?Öğretmenlerde maaş karşılığı okutacakları ders saatleri eşitlenmeli ve maaş karşılığı ders saatini dolduranlara eşit sayıda ek ders ödemesi yapılmalı?.
Bilindiği gibi ?Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen ve Yöneticilerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Esaslar? öğretmen ve yöneticilerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin usul ve esasları belirlerken konunun kanun düzeyindeki dayanağını 439 sayılı Kanun teşkil etmektedir. Her iki düzenlemenin hükümleri incelendiğinde öğretmenlerin aylık karşılığı okutacakları ders saatlerinin sayısının farklılık gösterdiği, bu kapsamda sınıf öğretmenleri aylık karşılığı 18, genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenlerinin aylık karşılığı 15, atölye ve laboratuar dersi öğretmenlerinin aylık karşılığı 20 saat ders okutmakla yükümlü oldukları anlaşılacaktır. Söz konusu önerimizde bu ders saatlerinin eşitlenmesi talebinde bulunduğumuz açık olup bu önerimiz mevzuattaki bir eşitsizliğin giderilmesi amacını içermektedir.

5- ?Genel ve Yerel Seçimlerde Aday Olup Kazanamama Durumunda Aynı Görevine İadesinin Sağlanması?
Bu öneri sadece sendika yöneticilerini değil; seçimlerde aday olan bütün memurları kapsayan bir öneridir. Halen yürürlükte olan mevzuatta gerek aday adaylığı seçimi gerekse aday olduğu seçimi kazanamayan memur ve diğer kamu görevlilerinin ayrıldıkları göreve atanmaları yönünde bir zorunluluk bulunmamakta olup ayrıldıkları göreve eş değer göreve atanmaları yönünde hüküm bulunmaktadır. Söz konusu öneri ve talebimizde ise bu konumda bulunanların eş değer göreve değil; ayrıldıkları aynı göreve atanmaları yönünde hüküm düzenlenmesi talebi bulunmaktadır.

6- ?İller arası yer değiştirmelerde 1. hizmet bölgesinde görevli öğretmenlerin yine birinci hizmet bölgesindeki illerin D ve E sınıfı ilçelerine de tayin isteyebilmesi?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın konuya ilişkin Yönetmeliğinde D ve E sınıfı ilçelerin bütünü zorunlu hizmet bölgesi kapsamına alınmakla birlikte uygulamada bu hizmet sınıfında yer verilen eğitim kurumlarının büyük bölümüne tercih edilebilecek eğitim kurumları arasında yer verilmemesi nedeniyle sıkıntılar oluştuğu ve bir çok öğretmenin bu nitelikteki ilçelere tercihleri arasında yer veremediği bilinen bir durumdur. Bu itibarla, yapmış olduğumuz bu öneri soyut hükme ilişkin değil; somut uygulamaya ilişkin mağduriyetin giderilmesi amacı içermektedir.

Görüldüğü gibi ?zaten gerçekleşmiş? konular talep edilmemiş, aksine uygulamanın içinden geliyor oluşumuzun avantajıyla eğitim çalışanlarının yaşadıkları sıkıntıları birinci elden biliyor olmanın sorumluluğuyla bu sorunların çözümü, raporumuzda talep edilmiştir.

Memurlar.net okuyucularına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Eğitim-Bir-Sen Genel Merkezi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber