Tarım'da, yöneticilerin mazeret tayini kaldırıldı

Tarım Bakanlığı, taşra teşkilatındaki yöneticilerin özrü durumundan tayin haklarını kaldırdı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Haziran 2015 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarım'da, yöneticilerin mazeret tayini kaldırıldı

Tarım Bakanlığı, taşra teşkilatı yöneticilerinin atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde 7 Haziran 2015 tarihi itibariyle değişikliğe gitti. Tıklayınız.

Yapılan değişiklikte en dikkat çekici yön, eş, sağlık ve can güvenliği mazeretinden dolayı yöneticilere tanınan yer değiştirme haklarının kaldırılması oldu.

İşte memurlar.net olarak, yönetmelik üzerinde yaptığımız incelemeler sonrasındaki değerlendirmelerimiz...

YAPILAN DÜZENLEME KİMİ KAPSIYOR?

Yönetmelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatında görev yapan il müdür yardımcısı, şube müdürü, ilçe müdürü, müdür ve müdür yardımcısı kadrolarında görev yapan yöneticilerin atama ve yer değiştirme usul ve esaslarını kapsıyor

ASGARİ ÇALIŞMA SÜRESİ DEĞİŞTİ

Yeni hüküm: a) Asgari çalışma süresi: İl müdür yardımcısı, şube müdürü, ilçe müdürü unvanlarında 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleri için aynı yönetici unvanında iki yıl, diğer hizmet bölgelerinde aynı yönetici unvanında üç yıl, müdür ve müdür yardımcısı unvanlarında ise aynı hizmet bölgesinde aynı yönetici unvanında üç yıl asaleten çalışma süresini,"

Eski hüküm: a) Asgari çalışma süresi: 5 ve 6 ncı hizmet bölgeleri için asaleten aynı yönetici unvanında iki yıl, diğer hizmet bölgelerinde aynı yönetici unvanında üç yıllık çalışma süresini,

KURULUŞ BÖLGELERİ BELİRLENDİ

Daha önce sadece Genel Yönetmelik ekindeki hizmet bölgeleri esas alınmıştı. 7 Haziran tarihli düzenlemede, kuruluşların bölgeleri de belirlendi. Kuruluş bölgeleri için tıklayın.

YENİ KURULAN BİRİM VE KURULUŞA İLK DEFA YÖNETİCİ ATAMASI

Yeni kurulan birim/kuruluşlara ilk defa yönetici olarak yapılacak atamalarda, sınava tabi olma ve nüfus kriteri hariç bu Yönetmelikteki sınırlamalara tabi olma şartı aranmayacak.

ARAŞTIRMA ENSİTÜSÜNE MÜDÜR VEYA MÜDÜR YARDIMCISI ATANIRKEN BAKANLIK BELİRLEYİCİ OLACAK

Yeni hüküm: Araştırma enstitüsü ve istasyonların müdür ve müdür yardımcısı kadrolarına atama, en az yüksek lisans yapmış olanlar arasından atama yapılacak kuruluşun bağlı olduğu Bakanlık merkez teşkilatı hizmet biriminin görüşü alınarak yapılır. Ataması yapılacak yöneticinin lisans ya da yüksek lisansını atama yapılacak kuruluşun çalışma konu ve disiplinlerinde yapmış olması şartı aranır."

Eski hüküm: Araştırma enstitüsü ve istasyonların müdür ve müdür yardımcısı kadrolarına, en az yüksek lisans yapmış olanlar arasından atama yapılır. Ancak, ataması yapılacak yöneticinin lisans ya da yüksek lisansını atama yapılacak kuruluşun çalışma konu ve disiplinlerinde yapmış olması şartı aranır.

Değerlendirme: Araştırma enstitüsü ve istasyonların müdür ve müdür yardımcısı kadrolarına atama yapılırken yine yüksek lisans yapmış olma şartı aranacak ancak bu kez Bakanlığın da uygun görüşü olacak. Bu TAGEM'de Genel Müdürün istediği gibi müdür ve müdür yardımcısı atayamayacağı anlamına geliyor.

KURULUŞ MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCILARI İÇİN ASGARİ VE AZAMİ ÇALIŞMA SÜRELERİ

Kuruluş müdür ve müdür yardımcıları için asgari çalışma süresi en az üç yıl, azami çalışma süresi en çok yedi yıldır.

Azami çalışma sürelerini tamamladıkları halde başka hizmet bölgelerinde zorunlu yer değiştirmeye tabi olarak atanabilecekleri bir kuruluş bulunmaması nedeniyle yer değişikliği yapılamayan kuruluş müdür ve müdür yardımcıları bu Yönetmelik kapsamı dışında öğrenimle ihraz ettikleri diğer kadrolara atanacak.

Halen kuruluşlarda görev yapmakta olan müdür ve müdür yardımcıları bulundukları hizmet bölgesinde aynı yönetici unvanında azami çalışma süresini tamamlayanlar, daha önce aynı yönetici unvanıyla görev yapmadıkları ya da asgari çalışma sürelerini tamamlamadıkları bu Yönetmelik ekinde yer alan (1) sayılı cetveldeki kuruluşların hizmet bölgelerine 3, 2 ve 1 sırası gözetilerek bu maddenin yayımını takip eden bir yıl içinde atanacak.

DİĞER KURUMLARDAKİ PERSONEL, TARIMA ATANABİLECEK

Bu Yönetmelik kapsamındaki unvanlarda veya dengi unvanlarda bulunan diğer kurumların personelinin atanmaya ilişkin özel şartları taşımaları kaydıyla bu Yönetmelik kapsamındaki unvanlara ilk defa atanma prosedürüne tabi olarak naklen atanmaları mümkündür. Bu şekilde atananlar 10 uncu madde hükümlerine tabidir. Unvan denkliğine ilişkin tereddütleri gidermeye Devlet Personel Başkanlığı yetkilidir.

YER DEĞİŞİKLİĞİ SIRASINDA, ŞUBE MÜDÜRLERİNİN GÖREVİ DEĞİŞEBİLİR

Asgari veya azami çalışma sürelerini tamamlayan şube müdürlerinin yer değişiklikleri, atanacakları ilde görev yaptıkları aynı şube müdürlüklerine yapılır. Ancak, ilgililerin talebi veya hizmetin gereği olarak yapılan yer değişikliklerinde atanma şartlarını taşıdıkları diğer şube müdürlüklerine de atama yapılabilecek.

TAYİN DÖNEMİ DEĞİŞTİ

Daha önce Haziran-Eylül olarak belirlenmiş olan tayin dönemi Temmuz-Eylül olarak değiştirilmiştir. İlgili düzenleme şu şekildedir: "31 Aralık itibariyle görev yaptıkları hizmet bölgesindeki asgari çalışma süresini tamamlayarak 30 Hazirana kadar yer değiştirme talebinde bulunanların atamaları, hizmet ihtiyaçları dikkate alınarak, temmuz-eylül döneminde yapılabilir."

TAŞRA YÖNETİCİLERİNİN ÖZÜR DURUMUNDAN TAYİN HAKLARI KALDIRDI

7 Haziran tarihli yönetmelikte şu şekilde bir hüküm bulunmaktadır: Aynı Yönetmeliğin 11 inci, 12 nci ve 13 üncü maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.

11. madde eş durumu, 12. madde sağlık, 13. madde ise can güvenliği mazeretine bağlı yer değiştirmeleri içermektedir.

Ayrıca yönetmeliğin 10. maddesinin birinci fıkrasına şu hüküm eklenmiştir:

"Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin dengeli dağılımının sağlanması ve diğer hizmet bölgeleri ve görev yapan personelin yer değiştirmelerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesi bakımından hizmet bölgeleri için azami süreleri tamamlayanların aile birliği, can güvenliği ve sağlık mazeret durumları dikkate alınmaz. "

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber