Adlî Sicil Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

Haber Giriş : 05 Mart 2004 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adlî Sicil Yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

5.3.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır

Adlî Sicil Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

MADDE 1 ? 13/11/1991 tarihli ve 21050 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Adlî Sicil Yönetmeliğinin 6 ncı maddesine altıncı fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

"Yukarıdaki usuller çerçevesinde tanzim olunacak örneği Yönetmeliğe ekli ceza bildirme, yerine getirme ve tâli karar fişlerinin mahsus bölümüne tüm kimlik bilgileriyle birlikte, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünce merkezi nüfus idaresi sistemi projesi çerçevesinde belirlenen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarasının da yazılması gereklidir."

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 11 ? 3682 sayılı Adlî Sicil Kanununun 8 ve 9 uncu maddelerine göre adlî sicilden çıkarılan bilgilerden,

a) Anayasanın 76 ncı maddesinde sayılan; "taksirli suçlar hariç toplam bir yıl veya daha fazla hapis ile ağır hapis cezasına hüküm giymiş olanlar; zimmet, ihtilâs, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflâs gibi yüz kızartıcı suçlarla, kaçakçılık, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma, terör eylemlerine katılma ve bu gibi eylemleri tahrik ve teşvik suçlarına" ait bilgiler ile 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 11 inci maddesinde sayılan suçlara ait bilgiler milletvekilliği adaylığı için talep edildiğinde,

b) Ayrıca madde metninde "affa uğramış olsalar bile" ibaresi bulunan kanunlarda belirtilen suçlara ilişkin bilgiler, özel kanunların gerektirdiği hallerde,

verilmek üzere adlî sicilde arşivlenir."

MADDE 3 ? Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Taleplerin yazılı olarak yapılması sırasında, adlî sicil bilgisinin niçin istendiğinin belirtilmesi ve nüfus kimlik bilgilerini içeren belgenin dilekçeye eklenmesi; kamu kurum ve kuruluşlarınca da kimlik bilgilerinin tereddüde yer vermeyecek şekilde bildirilmesi zorunludur."

MADDE 4 ? Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Mahkemelerin ve Cumhuriyet Başsavcılıklarının Bilgi İstemi

Madde 14 ? Mahkemeler ve Cumhuriyet başsavcılıkları adlî sicil bilgilerini, kurulmuş ise mahalli bilgi işlem merkezinden, kurulmamış ise bağlı oldukları ağır ceza bilgi işlem merkezinden, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını da içeren örneği bu Yönetmeliğe ekli bilgi isteme kağıdı düzenleyerek isterler."

MADDE 5 ? Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?Madde 15 ? a) 2253 sayılı Çocuk Mahkemelerinin Kuruluşu, Görev ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 12 nci maddesi ile 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 54 ve 55 inci maddeleri uyarınca onsekiz yaşından küçükler hakkında adlî sicile geçirilen bilgiler, ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olan işler nedeniyle, Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce veya Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği seçimleri ile ilgili olarak yetkili seçim kurullarınca istendiği takdirde verilir. Bu bilgiler başka herhangi bir iş ve konu için kullanılamaz.

b) Haklarında özel kanun hükümleri uygulanmak suretiyle koruma tedbirlerinden yararlanarak kimlikleri değiştirilen bazı suç faillerinin yeni kimlikleri adlî sicil kayıtlarına işlenmek üzere Genel Müdürlüğe gönderilir.

Koruma tedbirlerinden yararlanarak kimlikleri değiştirilenleri Merkezi adlî sicile bildirmekle görevli makamlar, bu kişilerin eski kimlikleri ile yeni kimliklerini ve varsa haklarında kesinleşmiş mahkumiyet kararlarını birlikte gönderirler. Bu kişilere ait adlî sicil bilgileri de ancak soruşturma ve kovuşturma konusu olan işler sebebi ile Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemelerce veya yetkili seçim kurullarınca istendiği takdirde yeni kimlikleri ile bildirilir."

MADDE 6 ? Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 7 ? Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber