İşçinin grev kararının ertelenmesi, hak ihlali

Anayasa Mahkemesi, cam sektöründeki toplu iş sözleşmeleri sonrasında, yetkili sendikanın aldığı grev kararının Bakanlar Kurulu Kararıyla ertelenmesinin hak ihlali olduğuna karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Ağustos 2015 01:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İşçinin grev kararının ertelenmesi, hak ihlali

Kristal İş Sendikasıyla 2014 yılında yürütülen toplu iş sözleşmelerinde bir anlaşmaya varılamaması nedeniyle, sendika greve gitmiştir.

Bakanlar Kurulu ise sağlık ve milli güvenliği gerekçe göstererek, grev kararını 60 gün ertelemiştir. Sendika Danıştay'a başvurmasına rağmen, Danıştay; MGK, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlardan gelen milli güvenliğe ve sağlığa yönelik olumsuz etkilere atıfta bulunmuş ve Bakanlar Kurulu kararını hukuka uygun bulmuştur.

Sendika, Danıştay'ın bu kararının, sendikal hakların kullanımını etkisiz hale geldiğini gerekçe göstererek, Anayasa Mahkemesine taşımıştır.

Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, benzer olaylarda daha önce Danıştay'ın, Bakanlar Kurulu kararlarını iptal ettiğini, bu olayda ise alınan kararın milli güvenliği nasıl etkileyeceğinin net bir şekilde ortaya konulamadığına değinmiş ve yargılamanın yenilenmesine karar vermiştir.

AYM kararı için tıklayın.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber