İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hükümetin yeni zam teklifi

Toplantıda, Kamu İşveren Heyeti kamu görevlilerine 2016 için yüzde 4+4, 2017 için yüzde 3+3 olarak yaptığı zam önerisini, 2016 için yüzde 5+4, 2017 için ise yüzde 3+3 olarak revize etti

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Ağustos 2015 10:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümetin yeni zam teklifi

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinde, Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlilerine 2016 için yüzde 4+4, 2017 için yüzde 3+3 olarak yaptığı zam önerisini, 2016 için yüzde 5+4, 2017 için ise yüzde 3+3 olarak revize etti

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratların da katıldığı bugünkü toplantıda, Kamu İşveren Heyeti, cuma günü yaptığı teklifi revize ederek kamu görevlilerine 2016 için yüzde 5+4, 2017 için yüzde 3+3 önerdi.

Cuma günü yapılan toplantıda, Kamu İşveren Heyeti kamu görevlilerine 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinde bulunmuş, memur konfederasyonları bu oranları düşük bulmuş ve tepki göstermişti.

İşte hükümetin memura yaptığı zam teklifi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "2002'den bu yana en düşük memur maaşında yüzde 458,9 artış var. Bu kazanımlar bu masaların neticesidir. Sizin göreviniz daha iyisini istemek, bizim görevimiz de daha iyisini vermektir ama kazanımların görmemezlikten gelinmesini kabul edemeyiz" dedi.

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin 4'üncü toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşti.

Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti'ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı.

Toplantının açılışında, Kamu İşveren Heyeti'nin teklifini vermesinin ardından oluşturulan komisyonun, 120 talepten 87'sini görüştüğünü belirten Çelik, diğer taleplerinin de en hızlı şekilde görüşüleceğini bildirdi.

Bugünkü toplantıda, Kamu İşveren Heyeti'nin cuma günü önerdiği teklifin görüşüleceğini ifade eden Çelik, toplantıda Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'nin tekliflerinin ilk kez karşılıklı değerlendirileceğine dikkati çekti.

Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK genel başkanlarının Kamu İşveren Heyeti'nin zam teklifini eleştirmesi üzerine Çelik, söz konusu teklifin ham bir teklif olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sanki bu teklifi biz vermemişiz, bu teklifle ilgili görüşlerinizi dinlenmemiş gibi durumu yansıtmanız kabul edilebilir değil. Bu masa bunu hak etmiyor. Benim derdim üzüm yemek. Netice nasıl alınır, kimin bu konuda nasıl bir görüşü var bunu dinlemek."

Bakan Çelik, 2013'te imzalan toplu sözleşmeyle en düşük emekli maaşına yüzde 10,76, en düşük memur maaşına yüzde 8,22 ve öğretmenlere yüzde 13,5 artış yapıldığına dikkati çekerek, "Akademisyenlere yüzde 35'lere varan, 4/C'lilere yüzde 40'lara varan artış olmadı mı? Bunlar bu masanın kazanımı değil mi? 2002'den bu yana en düşük memur maaşında yüzde 458,9 artış var. Bu kazanımlar bu masaların ve birlikte yönetişimin neticesidir. Sizin göreviniz daha iyisini istemek, bizim görevimiz de daha iyisini vermektir ama kazanımların görmemezlikten gelinmesini kabul edemeyiz" dedi.

-Yalçın: "Yeni teklif gelmiyorsa müzakere edilecek bir şey yok"

Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Kamu İşveren Heyeti'nin zam önerisini sunmasının ardından kendilerinin söz konusu oranların yetersiz olduğunu ve yeni teklif beklediklerini açıkladıklarını anımsattı. Yalçın, buna rağmen Kamu İşveren Heyeti'nin bugünkü toplantıya yeni teklifle gelmemesine tepki gösterdi.

Kamu görevlilerine 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisini konuşmaya değer bulmadıklarını vurgulayan Yalçın, "Yeni bir teklif gelmiyorsa ben bu masada müzakere edilecek bir şey görmüyorum. Masada müzakere edilecek bir şey olmadığına göre, bu konuda bir değerlendirme yapmıyorum. Eğer bu teklifi müzakere edecekler varsa, buyursunlar müzakere etsinler" diye konuştu.

KESK ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanlarına yönelik de eleştirilerde bulunan Yalçın, "Sayın Bakanın bugün yaptığı teklif, bizim müzakere edilmez görüp masayı terk ettiğimiz zaman, masaya çakılı kalanların yaralarını pansumana yönelik bir hamledir. Kaldı ki biz ayağa kalkıp teklife tepki gösterdiğimizde sessiz kalıp masaya yapışanların bugünkü tavrı da oldukça manidardır ama biz netiz. Bu teklif üzerine görüş bildirmeyeceğiz. Yeni bir teklifle masaya gelinmesini ısrarla talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

-Koncuk: "Kayıpların telafi edileceğine dair şeyler söylenmeli"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise geçen cuma toplantıda yaşanan tartışmaların anlamsız olduğunu ifade ederek, 2016 yılı için 4+4, 2017 yılı için 3+3 zam önerisinin kendileri içinde müzakere edilecek hiçbir tarafının olmadığını söyledi.

Konfederasyon olarak 2014 ve 2015 yıllarında maddi kayıplarının olduğunu ve bu kayıpların giderilmesi gerektiğini savunan Koncuk, "Bu kayıplarımızın telafi edileceğine dair bu masada bir şeyler söylenmeli, bu masada bir rakam çıkmalı. Bunun dışında hangi teklif gelirse gelsin, bunun altına imza atan memur ve emeklinin hakkını savunmuş olmaz" değerledirmesinde bulundu.

Bugünkü toplantıyı önemsediklerini dile getiren Koncuk, "4+4 ve 3+3'ün konuşulacak bir tarafı yok. Teklifleri iki katına çıkartın, 2016 yılı için yüzde 8+8'i getirin, taban aylığa zam yapın. 2017 yılını da gözden kaçırmayalım. 2017'de bir rakam verilecekse bu rakamın yanına büyümeyi, refah payını ve enflasyonu koyalım" dedi.

Bakan Çelik'in, kamu görevlilerine enflasyonunüzerinde zam yapıldığı yönündeki açıklamalarına tepki gösteren Koncuk, şunları kaydetti:

"Rakamlar çok açık, enflasyonun üzerinde çok çok üzerinde zam yapılmadı. 2014 yılında enflasyonun üzerinde bile zam yapılmadı. Ortalama memur maaşı üzerinden hareket ettiğimizde, enflasyonun 2,7 altında kaldı zammımız. Artık bu masa büyüme, refah payı ve enflasyonu güvence altına almalı. Zam anlayışımız bu olmalı. Bunun dışından uygulanmak istenen yani enflasyon üzerinden zam politikaları memur ve emekliliği düşünmemek demektir. Memur-Sen heyeti masadan kalkarsa ben de kalkacağıma söz veriyorum."

-Özgen: "Teklifler enflasyonun altında"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen de 2014 yılına yönelik kayıplarının konuşulup çözüme kavuşturulmasının en temel istekleri olduğunu ifade ederek, "4+4'ün kamu çalışanlarının maaşlarına yansıma oranı yüzde 8 değil 6,1'dir. 4+4 şu anki ve 2016 için öngörülen enflasyonun altındadır. 3+3 ise yaklaşık olarak 4,5'e denk gelmektedir. Teklifler orada. Yine enflasyonun altında, yine kamu emekçilerini açlığa ve yoksulluğa mahkum edecek bir ücret artışında bulunuldu" diye konuştu.

Teklif edilen söz konusu yüzdelik oranlar karşısında müzakere imkanının bulunmadığını belirten Özgen, "Enflasyon oranı ortadadır, gelen zamlar ortadadır, geçmişteki zamlarımız ortadadır. Bunların telafisine yönelik yeni teklifler zorunluluktur" dedi.

Kamu çalışanlarına yapılacak zam oranının, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na kalmadan çözülmesi gerektiğini savunan Özgen, Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen heyetlerine, beraber hareket etme çağrısında bulunarak, ortak eylem, grev ve merkezi miting yapmaya hazır olduklarını söyledi.

-Kamu İşveren Heyeti'nden yeni zam teklifi

Konuşmaların ardından, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti'ne Başkanlık eden Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın'ın talebi üzerine toplantıya ara verildi.

Yaklaşık yarım saatlik aranın ardından basına kapalı devam eden toplantıda, Kamu İşveren Heyeti, kamu görevlilerine 2016 için yüzde 4+4, 2017 için yüzde 3+3 olarak yaptığı zam önerisini, 2016 için yüzde 5+4, 2017 için ise yüzde 3+3 olarak revize etti. Yeni zam önerisinin ardından yarım saat daha süren toplantı, sona erdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber