Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar

Haber Giriş : 12 Eylül 2006 13:25, Son Güncelleme : 16 Eylül 2020 02:29

Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığından:

Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar

418 sayılı Kanunun Hükmünde Kararname'nin 8 ve 38 inci maddeleri ile 399 sayılı Kanunun Hükmünde Kararname'nin30 uncu maddesi uyarınca özel hizmet tazminatı artırımından yaralanmak isteyen teknik personel ile yabancı dil tazminatından yararlanmak isteyen kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesi tespitinin aşağıda belirtilen esaslar dahilinde yapılması Maliye ve Gümrük Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken karalaştırılmıştır.

Madde 1-Kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesi T.C. Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)'ce yılda iki defa Mayıs ve Kasım ayları içinde Ankara'da, başvuranların sayısının fazla olması halinde ise bu sayı dikkate alınarak ÖSYM'ce belirlenecek şehirlerde ?Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı? yapılmak suretiyle belirlenir.

Madde 2- Sınavlar, Devlet Personel Başkanlığı Başkan Yardımcılarından birisinin başkanlığında; Devlet Personel Başkanlığı Eğitim Dairesi Başkanı, Maliye ve Gümrük Bakanlığı Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden bir Daire Başkanı ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi temsilcisinden teşekkül eden bir ?Sınav Yürütme Kurulu? tarafından yürütülür.

Madde 3- Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespiti;

a)Özel hizmet tazminatının artırılması imkanından yararlanmak isteyen teknik personelin, İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden,

b)Yabancı dil tazminatından faydalanmak isteyenlerin İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, İspanyolca, Yunanca, Danimarkaca(Danish), Farsça, Hollandaca(Dutch), Arapça, İrlandaca, Portekizce, Rusça, Bulgarca, Çince, Macarca, Rumence, Lehçe ve Sırpça dillerinden,

yapılır.

Madde 4- Yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına başvuru doğrudan ÖSYM'ye yapılır. ÖSYM başvurma tarihlerini ve işlemlerini basın ve yayın yolu ile ilan eder.

Madde 5- Yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavına bir sınav döneminde ancak bir yabancı dilden katılınabilinir.

Madde 6- Kamu personelinin yabancı dil bilgisi seviyesi aşağıdaki şekilde sınav yapılmak suretiyle tespit edilir.

İngilizce, Fransızca ve Almanca dilleriyle ilgili seviye tespit sınavında çoktan seçmeli testler kullanılır. Diğer dillerde sınava katılacakların sayısı dikkate alınmak suretiyle test veya 150-200 kelimelik metinler üzerinden Türkçe'ye ve yabancı dile çeviri şeklinde yapılır.

Sınavlarda sözlük ve benzeri yardımcı araç kullanılmaz.

Madde 7- ÖSYM, başvurma formu ile sınav ve başvurma işlemlerini açıklayan bir kılavuz hazırlar ve bu evrakı valiliklere gönderir. Sınava başvuracak personel başvuru evrakını il ve ilçe merkezlerinde valiliklerce kurulacak bürolardan temin ederler.

Madde 8 - Sınava başvuracak olanlar, başvuru formunu kılavuzdaki esaslara göre doldurduktan sonra kurumlarına onaylatarak, ÖSYM'ye iadeli taahhütlü olarak posta ile gönderir veya elden teslim ederler.

Madde 9 ? Kılavuzda yer alan kurallara doldurulmayan, geç postalanan veya postada meydana gelecek gecikmelerden dolayı ÖSYM'ye zamanında ulaşamayan Başvurma Formları işleme konulmaz.

Madde 10 ? ÖSYM, Sınava başvuran her kişinin adresine, posta ile sınava girilecek bina ve salonu gösteren bir sınava giriş belgesi ile fotoğraflı bir kimlik kartı gönderir. Kimlik kartı olmadan kimse sınava alınmaz. Sınavdan önce bu belgeleri ellerine geçmeyenler ÖSYM'den yenisini çıkartırlar.

MADDE 11-Sınavın geçerli olabilmesi için sınava girenlerin ÖSYM' nin koyacağı tüm sınav kurallarına uymaları zorunludur. Sınav kuralları başvurma formu ile birlikte temin edilen kılavuzda belirtilir.

MADDE 12-Sınav sonuçları adaylara, adreslerine posta ile gönderilecek sınav sonuç belgesi ile duyurulur.

MADDE 13-Yabancı dil bilgisi seviyesi 6 ncı maddede belirilen sınavda 100 tam puan üzerinde aşağıda şekilde değerlendirilir.

90-100 arasında puan alanlar (A)seviyesinde,

80-89 arasında puan alanlar (B) seviyesinde,

70-79 arasında puan alanlar (C) seviyesinde,

60-69 arasında puan alanlar (D) seviyesinde,

yeterli,

0-59 arasında puanlar yetersiz sayılır.

MADDE 14- a) Aylıklarını; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2914 sayılı Yüksek öğretim Personel Kanunu ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa göre alanlardan 13 üncü maddeye göre yapılan değerlendirmede en az (C ) seviyesinde başarılı olanlar 418 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesi ile öngörülen miktarda yabancı dil tazminatından yararlandırılırlar.

b) 375 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 2'inci maddesinde 418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesi ile değişiklik yapılarak yabancı dil öğretmenleri ile mesleğe girmek için yabancı dil bilmek zorunda olanlara bir yabancı dil için ödeme yapılamayacağına dair hüküm kaldırılmış olduğundan söz konusu personelin 1.7.1990 tarihinden itibaren bu esaslarda belirtilen çerçevede yabancı dil tazminatından yararlandırılmaları gerekmektedir.

c)399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 3 üncü maddesinin (c) bendine göre sözleşmeli olarak çalışan personel yabancı dil seviye tespit sınavı sonuçları esas alınarak aynı Kanun Hükmünde Kararnamenin 30 uncu maddesinin (b) bendinde öngörülen seviyeler nispetinde ödenmeden yararlanmaya hak kazanır.

MADDE 15- 418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 8 ve 38 inci maddeleri ile öngörülen yabancı dil tazminatından yararlanmada; yabancı dille eğitim yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ile Bilkent Üniversitesi mezunları ve yurtdışındaki üniversitelerde en az dört yıl öğrenim görerek lisans diploması ve yurt içinde lisans düzeyinde görmüş oldukları öğrenim üzerine yabancı ülkelerdeki üniversitelerde en az iki yıl öğrenim gördükten sonra master veya doktora diploması almış olanlar ve 30.06.1939 tarih ve 3656 sayılı Kanunun 3/H maddesine göre yapılmış olan sınavı başarmış olanların yabancı dil bilgisi seviyeleri sözkonusu sınava girmelerine gerek kalmaksızın ( c) seviyesinde kabul edilir. Bunlardan (A) veya (B)seviyesinde tazminattan yararlanmak isteyenlerin ?Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı?na katılmaları gerekmektedir.

399 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 30 uncu maddesinin (b) bendine göre sözleşmeli personele yabancı dil bilgisi ile ilgili ödemelerde ise 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 inci maddesi uyarınca yapılan seviye tespit sınavı sonuçları esas alınır.

MADDE 16- 4 yıl ve daha uzun süreli yükseköğrenimi bitirerek kurumların teknik hizmetler sınıfı veya il yada bölge teşkilatında 1 inci derece yönetici kadrolarına atanan ve yatırım hizmetlerinde görevlendirilenlerden 13 üncü maddeye göre yapılan değerlendirme neticesine yabancı dil bilgileri ( C ) ve daha üst seviyede olanlar başka bir sınava girmeksizin 418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararname'nin 8 inci maddesinde belirtilen oranlarda özel hizmet tazminatı artırımı imkanından yararlandırılabilirler.

MADDE-17 Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi veya kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanların yabancı dil tazminatı ve özel hizmet tazminatı artırımından yararlanmaları mümkün bulunmamaktadır.

MADDE-18 Yabancı dil bilgisi seviyesinin yükseltilmesi amacıyla aynı dönemde olmamak üzere birden fazla sınava katılınabilir.

Bu şekilde birden fazla sınava katılanlara en yüksek seviyeleri esas alınarak tazminatların ödenmesine devam olunur.

MADDE-19 418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 38 inci maddesi kapsamına giren personel ile 399 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 3 üncü maddesinin ( C ) bendine göre sözleşmeli olarak çalışan personele bildiği her yabancı dil için ayrı ayrı ödeme yapılır. Ancak, sözkonusu sözleşmeli personele yapılacak ödeme toplamı (sözleşme ücreti, kıdem ücreti, başarı ücreti ve yabancı dil ödemesi ile varsa fazla çalışma ücreti toplamı) hiç bir şekilde sözleşme ücreti tavanı geçemez.

MADDE 20- Yabancı dil tazminatından yararlanmak için seviye tespit sınavına girip başarılı olanlar doğrudan kendi kurumlarına başvururlar. Kurumları başarılı olan personele, sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yaparlar.

Özel hizmet tazminatını artırılarak ödemesi imkanından yararlanacak personele ise makamın onayı tarihi takip eden aybaşından itibaren ödeme yapılır.

MADDE 21 - 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 213 üncü maddesinden sonra gelen ?zam ve tazminatlar? başlık ek maddesine göre, özel hizmet tazminatları yabancı dil bilmelerinden dolayı artırılarak ödenenlere ayrıca yabancı dil tazminatı ödenmez.

MADDE 22 ? Yabancı dil seviye tespit sınavında başarılı olan personelle ilgili listelerin 1 nüshası Maliye ve Gümrük Bakanlığına, 1 nüshası Devlet Personel Başkanlığına, 1 nüshası da ilgili kurumlara ÖSYM'ce gönderilir.

MADDE 23- Sınavların memurun görev mahalli dışında yapılması halinde sınava katılanlara Harcırah Kanunu hükümlerine göre herhangi bir ödeme yapılmaz ve ilgililer sınavlara mevzuatları uyarınca izin kullanmak suretiyle katılabilirler.

MADDE 24- 26/6/1990 tarih ve 20560 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ?Kamu Personeli Yabancı Dil Seviyesinin Tespitine Dair Esaslar? yürürlükten kaldırılmıştır.

GEÇİCİ MADDE 1- ÖSYM'nin 1989 yılı Kasım ayı ve 1990 yılı Mayıs ayı içinde yaptığı Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından (A), (B) ve ( C ) düzeyinde puan alaların yabancı dil tazminatı alma hakları saklıdır.

Özel Hizmet Tazminatının artırılması imkanından yararlanabilmek için 1988 yılı Ekim ayı ve 1989 yılı Nisan ayı içinde ÖSYM'ce Teknik personel için yapılan sınavların hem yazılı hem de sözlü kısmında başarılı olunması; 1 Nisan 1990 ve 2 Eylül 1990 tarihlerinde ÖSYM ?ce yapılmış olan ?Dinlediğini Anlama? ve ?Konuşma? sınavlarından en az ( C ) düzeyinde puan alınmış olması gereklidir.

Ancak, 1988 yılı Ekim ayı ile 1989 yılı Nisan ayında yapılan sınavlarda ikinci fıkraya göre başarılı olanlar, yabancı dil bilgisi seviyesinin tespit bakımından, durumlarını ÖSYM'den alacakları belge ile kurumlarına belgelemek zorundadırlar.

GEÇİCİ MADDE 2 - 418 sayılı Kanunu Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesi yürürlüğe girinceye kadar; özel hizmet tazminatının artırılması imkanından yararlanan teknik personel hakkında mevcut uygulamaya 31.12.1990 tarihine kadar devam olunur.

MADDE 25 - Bu Esaslar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 26 ? Bu Esasları Maliye ve Gümrük Bakanlı ile Devlet Personel Başkanlığının bağlı olduğu Devlet Bakanı yürütür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber