İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Görevde yükselmede tercih nedeniyle atanamayanlar

Görevde yükselme işlemlerinde başarılı ve yüksek puan almasına rağmen, tercih nedeniyle atanamayanlar haklı mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Ağustos 2015 16:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselmede tercih nedeniyle atanamayanlar

SORU: Görevde yükselme sınavında başarı puanım atanan bazı arkadaşlarımdan daha yüksek olmasına rağmen tercih alınması sebebiyle atamam yapılmadı. Bu durum mevzuata uygun mu?

CEVAP: Genel Yönetmelikte ilgililerden tercih alınmasına ilişkin olarak 12/C maddesinde, "Kurumlarca tercih alınması durumunda ise başarı sıralaması esas alınarak ilgili personelin tercihlerine göre atamaları yapılır." hükmü bulunmaktadır.

Bu madde dışında, Genel Yönetmelikte tercihlere ilişkin herhangi bir usul ve esasa yer verilmemiştir. Böylece tercihlerin alınması hususu, kurumsal yönetmeliklere veya uygulamalara bırakılmış olmaktadır.

Ne var ki kurumsal uygulamalar son derece farklılık göstermektedir ve sıkıntılara yol açmaktadır. Genel Yönetmelikteki "ilgilerin tercihlerinin alınması" hususu hiç şüphe yok ki memurların lehine bir düzenleme olarak düşünülmüştür. Ancak bu husustaki kurumsal uygulamalar fiilen memurun aleyhine sonuçlanabilmektedir. Hatta genel çerçeve görevde yükselme mevzuatına açıkça aykırı durumlar dahi ortaya çıkabilmektedir.

Genel Yönetmeliğin yukarıda bahsedilen 12/C maddesindeki bir başka hükümde, "Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanır." denilmektedir.

Genel Yönetmelik zamanla birçok değişikliğe uğramıştır ancak atamaların en yüksek puandan başlamak üzere başarı puanlarına göre yapılacağı hususu her zaman için korunmuştur. Bu anlamda mevzuata uygun olan uygulama, başarı sıralamasına göre atama yapılmasıdır. Kurumlar adaylardan tercih alıp almamakta serbesttir. Şayet tercih alacaklarsa, bu tercihleri başvuru sırasında değil, başarı sıralamasının tespitinden sonra yapmaları gerekmektedir. Maalesef bazı kurumlar halen ilgililerden başvuru sırasında tercihlerini istemektedir. Hatta bu yönde hükümler içeren kurumsal yönetmelikler de mevcuttur.

Başarı sıralamasının belli olmasını müteakip memurların tercihte bulunmaları sağlanmalıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber