İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde alt öğrenim sorunu

Görevde yükselmede yaşanan alt öğrenim sorununa hala çözüm bulunabilmiş değil

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Eylül 2015 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselme ve unvan değişikliğinde alt öğrenim sorunu

SORU: İki yıllık meslek yüksekokulundan inşaat teknikeri olarak mezun oldum. Daha sonra dört yıllık işletme bölümünü bitirdim. Kurumum tekniker kadrosu için unvan değişikliği sınavı açtı. Bu kadro için başvuruda bulunmam mümkün mü?

CEVAP:

Genel Yönetmeliğin ek 3 üncü maddesinde unvan değişikliği ile ilgili olarak, "Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, sözlü sınava ilişkin hükümleri hariç olmak üzere bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir." hükmü bulunmaktadır.

Bu maddede memurların unvan değişikliği için hangi diplomalarını kullanıp hangilerini kullanamayacaklarına ilişkin açık bir hüküm yoktur.

Kurumlar bu hususta farklı uygulamalara gidebilmektedirler. Bu husustaki yargı kararları da uyumlu değildir.

İlk defa devlet memurluğuna atanacaklar ile görevde yükselme ve unvan değişikliği suretiyle atanacaklar arasında da uygulamada paralellik bulunmamaktadır.

Ancak teorik olarak KPSS işlemlerinde geçtiğimiz yıl başlanan uygulamanın görevde yükselme ve unvan değişikliği uygulamalarında geçerli olması gerekmektedir. KPSS uygulamasında, kişi sonradan ne mezunu olursa olsun, eğer alt öğrenimi teknik bir bölümse, o teknik alt bölüme dair açılan kadrolara başvurabilmektedir.

Her ne kadar üst öğrenimi bitiren bir memur alt öğrenimine ilişkin diplomasını da kullabilmesi gerekiyorsa da yaygın uygulama şu şekildedir:

Şayet bir memur önceki öğreniminin devamı niteliğindeki bir üst öğrenimi bitirmişse ya da sadece o üst öğrenimi bitirmişse, alt öğrenime ilişkin kadroya başvuramamaktadır. Örneğin, meslek lisesi mezunu olup teknisyen unvanını alan bir kişi, daha sonra meslek yüksekokuluna devam edip tekniker unvanını da kazandığında, unvan değişikliği sınavında sadece tekniker kadrosu için başvurabilmakte, teknisyen unvanlarına başvuramamaktadır. Yine, iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu olup tekniker unvanını kazanan bir memur, yükseköğreniminin devamı niteliğindeki bir mühendislik fakültesini bitirince, artık sadece mühendis kadrosu için başvurabilmekte; tekniker kadrosu için başvuru hakkını kaybetmektedir.

Bu konuda, KPSS mevzuatı ile görevde yükselme ve unvan değişikliği mevzuatının bütünleştirilmesinde yarar bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber