Ek Ders Ücretleri İle İlgili Koparılan Gürültünün Gerçekliği

Medyamızda manşetler sıralanmaya başlandı. "Öğretmene Acı Reçete", "Ek Ders Ücretleri Ödenmiyor". Akabinde ünlü memur sendikaları yöneticileri açıklamalarda bulundular. Tabi sendikalarımız diğer sendikalardan geride kalmamak olayın vahametini çok çarpıcı ve sarsıcı cümlelerle ifade ediyolar.(!) Peki koparılan bunca gürültü, gerçekten de koparılmaya değer bir gürültü müdür?

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ek Ders Ücretleri İle İlgili Koparılan Gürültünün Gerçekliği

Medyamızda manşetler sıralanmaya başlandı. "Öğretmene Acı Reçete", "Ek Ders Ücretleri Ödenmiyor". Akabinde ünlü memur sendikaları yöneticileri açıklamalarda bulundular. Tabi sendikalarımız diğer sendikalardan geride kalmamak olayın vahametini çok çarpıcı ve sarsıcı cümlelerle ifade ediyolar.(!) Peki koparılan bunca gürültü gerçektende koparılmaya değer bir gürültümüdür?

Dünkü internet sitelerinde yer alan ve bugün yazılı medyaya yansıyan haberelere bakılırsa öğretmenlerin ek ders ücretleri ödenmeyecektir. Bunun da gerekçesi olarak Maliye Bakanlığınca saymanlıkllara gönderilen 31.03.2003 tarihli tel emrinde ek ders ücretlerinin yer almaması olarak gösterilmektedir. Sadece bu sebeple hem Eğitim-Sen hem de Türk Eğitim Sen peşpeşe açıklamalarda bulundu.

Ancak, olay hiç de gösterildiği gibi değildir. Hem 2001 yılında hem de 2002 yılında yayınlanan ve ödeme emri aranmaksızın yapılacağı belirtilen kalemler arasında ek ders ücretleri yer almamaktadır. Dolaysıyla bu yılki uygulamada da bir farklılık yoktur. Bu tür ödemeler ödeme emri geldikten sonra yapılmaktadır.

Ancak, ilk üç aylık dönemde uygulanan 2003 yılı Bütçesinin geçici olmasından dolayı Şubat ayında yayınlanan bir TEL emri ile ek ders ücretleri için ödeme emri beklenmemesi gerektiği belirtilmiştir.

Ancak yayınlanmış olan 2003 Mali Yılı Bütçe Kanunu ile Maliye Bakanlığı olağan döneme geçiş yapılmış ve yıllardır uygulanan rutin TEL emri bir kez daha Saymanlıklara gönderilmiştir. Geçmiş yıllara ait TEL emrileri Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün sitesinde yer almaktadır. Bu tel emirleri incelendiğinnde Maliye Bakanlığınca Mart ayının 31'nde saymanlıklara gönderilen tel emrinin bir farklılık göstermediği görülecektir.

Özet olarak koparılan gürültünün gereksiz olup, sendika yöneticilerimiz medyada yer almak için bu tür gereksiz açıklamalar yapmaktan kaçınmalıdırlar. Bu açıklamalar medyamız için belki mazur görülebilir ama sendika yöneticilerimiz için elbetteki mazur görülemez. Öğretmenlerimizn haklarını korumak için kurulmuş olan sendikalarımızın en tabii temel bilgilerden dahi yoksun oldukları görülmektedir.


D.B. Tercüman Gazetesinde Yer Alan Haber Metni

Maliye Bakanlığı'nın Mal Müdürlükleri'ne gönderdiği bir genelge ortalığı karıştırdı ve öğretmenlere ay başında ek ders ücreti ödenmedi. Aynı emir uyarınca ilaç ve tedavi giderleri de karşılanmadı. Uygulama öğretmenler arasında bomba etkisi yaptı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Aleaddin Dinçer, ''Ellerini yokluk içinde yaşayan 580 bin öğretmenin cebinden çeksinler'' dedi.

Öğretmenleri isyan ettiren olay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan imzası ile 31 Mart'ta Mal Müdürlükleri'ne gönderilen bir tel emriyle başladı. Emirde, ''Bütçe kanunu uyarınca yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, aylık, memuriyet taban aylığı, kıdem aylığı, ödenekler, her türlü zam ve taziminatlar, ek ödeme, tayın bedeli, cenaze giderleri, emekli keseneği kurum karşılıkları, sözleşmeli personel ücret ve ikramiyeleri dışında hiç bir ödeme yapılmaması'' istendi.

ÖĞRETMENLER ŞAŞKIN

Ay başında maaşlarını ek ders ücretleri kesilmiş olarak alan öğretmenler şaşkına döndü. Eğitim-Sen Genel Başkanı Aleaddin Dinçer, uygulamayı ''Kazanılmış haklara bir saldırı'' olarak değerlendirdi. Savaş tasarrufu gerekçesiyle öğretmelerin ek ders ücretlerine göz dikmesinin kabul edilemeyeceğini de kaydeden Dinçer, şöyle devam etti:

''Öğretmenlerimiz son derece zor şartlar altında insanüstü bir çaba ile çalışmaktadır. Ek ders ücretlerinin artırılması gerekirken, savaş bahanesiyle ödemelerin durdurulmasını kınıyoruz. Bu haksız uygulama tasarruf tedbiri olarak adlandırılamaz. Yüzbinlerce eğitim çalışanının hakkının en kısa zamanda ve artırılarak ödenmesini istiyoruz.''

Tür Eğitim-Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan da, ''Eğer ek ders ücreti verilmezse öğretmenlerin derse girmesi de beklenemez. Bu kararı alanların uygulamadan haberi yok. Bu yanlış uygulamadan hemen vazgeçilmeli'' diye konştu.

MİLLİ EĞİTİM : YANLIŞ ANLAŞILDI

Milli Eğitim Bakanlığı ise ortada yanlış bir anlama olduğunu bildirdi. Bugüne kadar öğretmenlere ek ders ücretlerinin her ay, ödeme emri verilmeden ödendiğini hatırlatan bakanlık yetkilileri, Maliye Bakanlığı'nın genelgesinde, ödemelerin bundan sonra her ay başında ''ödeme emri verildikten sonra yapılması''nın istendiğini kaydetti. Bakanlık yetkilileri, ''Bu çerçevede ek ders ücretlerinin kesilmesi söz konusu değildir. Emir alınınca ödemeler yapılacaktır'' dedi.

MEMURA BU AY ZAM YOK

Maliye Bakanlığı yetkilileri, mevcut şartlarda memur maaşlarına bu ay içinde bir zammın söz konusu olmadığını açıkladılar. Devlet memurları, kamudaki sözleşmeliler ve memur emekli maaşlarına 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yapılan yüzde 5'lik katsayı zammı ile aile yardımında yapılan artışın ardından, kamu çalışanları, Nisan'da yeni bir maaş düzenlemesi beklentisine girmişti. Ancak Maliye Bakanlığı yetkilileri, bütçede yaşanan sıkıntıların yanı sıra Irak savaşının da ekonomide yarattığı olumsuz etkilerin, şu dönemde yeni bir maaş ayarlamasına imkan tanımadığını vurguladı. Bir Maliye yetkilisi bu konuda şunları söyledi:

'''Biz 2003 bütçesini yüzde 5 artı yüzde 7'lik maaş zammına göre hazırladık. Mevcut koşullarda Nisan'da yeni bir zam söz konusu görülmüyor. Yaptığımız hesaplamalarda memur maaşlarına yapılacak yüzde 1'lik zammın bütçeye getirdiği ek yük 100 trilyon lira. Emekli maaşlarına da aynı oranda zam yapıldığı ve sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi kaynaklarıyla bunu finanse edemeyeceği dikkate alındığında, bu rakam 200 trilyonu bulacaktır. Ülkemizin yaşadığı koşullar içinde ve milyonlarca işsizin olduğu bir ortamda, yeni maaş artışı bir yana memurlara düzenli maaş ödemek bile oldukça önemlidir. Tabi ki maaş zammı konusunda nihai kararı Hükümet verir ama teknik değerlendirmelerde bu ay yeni bir maaş artışı zor görünüyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber