'50 yıldır MHP'ydi ama şimdi AK Parti'

Eruzurum'da yaşayan 70 yaşındaki Ömer Karaçavuş 50 yıldır MHP'ye oy verdiğini ama şimdi AK Parti'ye oy vereceğini söyledi.

Haber Giriş : 19 Ekim 2015 23:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'50 yıldır MHP'ydi ama şimdi AK Parti'

Erzurum TBMM'ye 6 vekil gönderiyor. Muhafazakar ve milliyetçi yapısıyla bilinen şehirde 2011'de Meclis'e AK Parti'den 5 vekil gitti, bir vekili de MHP gönderdi. 7 Haziran seçimlerinde ise AKP Erzurum'dan sadece 70 binden fazla oy kaybetmedi, bir vekilini de HDP'ye kaptırdı. 2011 seçimlerinde Erzurum'dan bağımsız adaylarla 33 bin oy alan HDP bu sefer 74 bine yakın oy aldı. MHP 2011'de olduğu gibi yine bir vekil çıkardı. İkinci vekili ise 7-8 bin civarında oyla kaybetti. MHP şimdi ikinci vekil için çabalıyor. Ancak son dönemde MHP politikalarına yönelik tepkilerden dolayı 1 Kasım'da MHP'nin oylarının AKP'ye kayacağı düşüncesi var. Bu da MHP'nin işini zorlaştıracak gibi görünüyor.

Aljazeera'dan Sümeyye Ertekin'in haberine göre; Özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçimden sonraki tutumu MHP'ye oy verenlerde de tepkilere neden olmuş, MHP'ye oy veren birini bulmak için girdiğimiz üçüncü çay evinde MHP'ye oy verecek kişi sorduğumuzda bir kaç kişi bir ağızdan "MHP lideri Devlet Bahçeli her şeye 'hayır' diyor. Biz de hayırda hayır var diyerek MHP'ye hayır diyoruz" dediler. Çay evindekiler 70 yaşındaki Ömer Karaçavuş'u işaret edince ona MHP'yi nasıl gördüğünü sorduk. Ömrü boyunca hep MHP'ye oy vermiş olan Karaçavuş'un bu sefer tercihi farklıydı. Çünkü öfkeliydi:

"Bu dönem vermeyeceğim MHP'ye, çünkü hükümet kurmadı. O yüzden vermeyeceğim, kızgınım. Bu bize bir fırsattı. Hükümet kurması bizim için fırsattı. Niye kaçıyorsun hükümetten? Bir dahaki seçime yarı yarıya oy alırdık. Ben eskiden beri MHP'liyim. Bütün çocuklarım da MHP'li. Ama onda hayır göremedik. Türkeş iyi yaptı da hükümete katıldı, ben de bu sefer AK Parti'ye vereceğim."

10 BİN ALEVİ VE GÜLEN CEMAATİ HDP'YE VERDİ

Erzurum'da 33 yıldır gazetecilik yapan Palandöken Gazetesi sahibi ve yazarı Mehmet Şener, HDP'nin Erzurum'da en fazla 35 bin civarında bir oy potansiyelini olduğunu söylüyor. 7 Haziran'da 74 bine yakın oy almasını ise şöyle açıklıyor:

"HDP Erzurum'da umulanın çok üstünde bir oy aldı. Bu 74 bin oyun yaklaşık 30-35 binini ben emanet olarak görüyorum. Yani yarısı. 7 Haziran seçimlerinde Erzurum'da HDP'ye sadece Kürtler oy vermedi. CHP'lilerin büyük kısmı da verdi. Alevi yurttaşlarımızın tamamı HDP'ye verdi ki Erzurum'da 10 bin kadar Alevi var. Artı özellikle şehirde Gülen Cemaati tamamen HDP'ye oy verdi. Yoksa HDP'nin o kadar oy alması mümkün değildi. Bir de tabii baskı vardı. PKK zaman zaman köyleri basıyor ve tehdit ediyordu. Bu seçimde güvenlik sağlanmazsa güney ilçelerinde bir şey değişmez."

Al jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber