Göğüs bölgesinden alınan dokuyla dil nakli yapıldı

Mersin'de sıra dışı bir operasyon gerçekleştirildi. Dil kanserine yakalanan 61 yaşındaki Zafer Dağ, konuşma yetisini kaybetmek üzereyken göğsünden doku alınarak yapılan dille sağlığına kavuştu. Dağ, zamanla tekrar konuşabilecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 22 Ekim 2015 11:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Göğüs bölgesinden alınan dokuyla dil nakli yapıldı

Öznur KARSLI

Tarsus'ta annesiyle yaşayan ve sebze yetiştiriciliğiyle geçinen Zafer Dağ (61), ocak ayında dilinde yara ve ağrı şikayetiyle bir sağlık ocağına gitti. İlaç kullanmasına rağmen yaraları iyileşmeyen Dağ'ın dilinden alınan kitlenin kanserli olduğu belirlendi. Kemoterapi ve ışın tedavisi uygulanan kadının yarası tüm dilini kapladı.

Medical Park Tarsus Hastanesi'nde operasyon kararı alındı. Dili kökünden kesilen Zafer Dağ'ın dilinin yerine ağız tabanını doldurması için göğüs bölgesinden doku nakli operasyonu uygulandı. 1 hafta yoğun bakımda kalan Dağ, 1 ay süren hastane sürecinin ardından sağlığına kavuştu ve taburcu edildi. Prof. Dr. Hayrettin Cengiz Alpay, Op. Dr. Aykut Bozan ve ekibi ile gerçekleştirdiği 12 saatlik operasyonu şöyle anlattı:

"Hasta, dilinde yara, konuşmak istememe, hareket ettirmekte güçlük şikayetiyle başvurdu. Kendisine biyopsi yapıldığında dil kanseri olduğu, dilinin büyük bölümüne kanserin yayıldığını tespit ettik. Dili kökünden almak durumunda kaldık. Yutabilmesi için de gırtlağı bıraktık. Göğüs bölgesinden doku alınarak ağız tabanı için dil yapıldı. Bu dil orada sabit dil olacak, hasta hiç hareket ettiremeyecek. Dil geriye kaçmasın diye çene kemiğine delikler açarak sabitledik. Konuşma yetisini zamanla kazanacak. Hastamızın operasyon sonrası ilk söylediği şey kendi adıydı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber