Diş hekimlerine uzmanlık şartı getiren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün ilgili hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesinin kararı, İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca kaldırdı.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diş hekimlerine uzmanlık şartı getiren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün, ilgili hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesinin kararı, İdari Dava Daireleri Genel Kurulunda kaldırdı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, diş hekimlerine uzmanlık şartı getiren Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün, ilgili hükümlerinin yürütmesini durduran Danıştay 8. Dairesi'nin kararını kaldırdı.
Türk Dişhekimleri Birliği'nin Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün diş hekimlerini uzmanlık getiren düzenlemenin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, tıp doktorlarıyla diş hekimlerine ilişkin düzenlemenin ayrı yapılması gerektiği görüşüyle söz konusu tüzüğün diş hekimlerine yönelik bölümüne yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Sağlık Bakanlığı'nın bu karara itirazını görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, iki meslek grubu için aynı tüzükle düzenleme yapılabileceğine işaret ederek, 8. Daire'nin kararını kaldırdı. 8. Daire, söz konusu tüzüğün iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın, yaptığı açıklamada, Tababet Uzmanlık Tüzüğünün güncellenmesi amacıyla Tıpta Uzmanlık Tüzüğü'nün hazırlandığını, ancak güncelleme yapılırken, yeni sorunların ortaya çıktığını belirtti. Tüzüğün uygulanabilmesi için yönetmelik de çıkması gerektiğini söyleyen Aydın, yönetmelikle ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü kaydetti. Tüzükle bazı uzmanlık alanlarında yeni yan dallar kurulduğunu, bazı yerlerde detaylara inildiğini ifade eden Aydın, şunları söyledi: "Tüzükteki en önemli sorun diş hekimleriyle ilgili. İlk defa diş hekimlerine uzmanlık bu tüzükle konuyor. Bir de tüzükte diş hekimlerinin bu uzmanlık dalları dışında görev yapamayacağı gibi bir ifade var ki, bu da gerçekten onların görev alanını kısıtlıyor. Zaten ülkede diş hekimi ve diş teknisyeni kavgası varken, bir de şimdi uzman diş hekimi ile diş hekimi kavgaları başlayacak."

Diş hekimleri Birliği'nin, uzmanlık istemediğini, Diş hekimliği Fakültesi dekanlarının ise "uzmanlığa ihtiyaç var, ama bu tüzükteki gibi değil" görüşünde olduklarını belirten Aydın, şu anda davanın yeniden görüşüldüğünü bildirdi. Diş hekimleri Birliği yöneticileri ile yapılan görüşmelerde, diş hekimlerine, "Diş hekimliği fakültesi dekanları ve diğer ilgililerle ortak çözüm üretin. Bunu bakanlık görüşü olarak benimseyeceğiz. Yönetmelik ve tüzük değişikliği hazırlığında onu esas alacağız" dediklerini söyleyen Aydın, ancak diş hekimlerinin şu ana kadar bir öneri getiremediklerini söyledi.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Yıldırım da tüzüğün, diş hekimleri arasında ciddi kırılmalara sebep olacağını, kamu kuruluşlarındaki diş hekiminin ve uzman diş hekiminin çalışma alanları belirlenmediği için hastaların ortada kalacağını savundu. Yıldırım, "Aynı işi ve hatta aynı tedaviyi yapan diş hekimi ve uzman diş hekiminin farklı ücretleri almasının ister istemez hekimlerin hastalara ilgisini azaltacak ve kamuda diş hekimliği hizmetlerinde sıkıntılar ve beraberinde çatışmalar vuku bulacaktır" dedi. Celal Yıldırım, tüzükte belirlenen bazı uzmanlık dallarının, 5 yıllık üniversite mezunu diş hekimlerince uygulanabildiğini vurguladı.
isbatip.org.tr

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber