Gümrük ve Ticaret Bakanlığının memur alımı yine hatalı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının memur alım ilanında hata var mı?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Aralık 2015 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının memur alımı yine hatalı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 635 memur alımı için ilana çıkmış ve başvuruların 30 Kasım tarihinde başlayacağını duyurmuştur.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 635 kişilik memur alım ilanında yer alan bir husus, mevzuat bağlamında oldukça tartışmalıdır.

Genel çerçeve yönetmelik olan ve KPSS Yönetmeliği olarak adlandırdığımız "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliği"nin Ek 2'nci maddesinde şu hüküm yer almaktadır: "Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar, daha sonraki personel alımları için yerleştirmelerine esas alınan puanla başvuruda bulunamazlar."

Madden de görüleceği üzere, sadece merkezi yerleştirme ile bir kadroya yerleşenlerin daha sonraki memur alımlarına başvuruları kısıtlanmaktadır. KPSS Yönetmeliğinde ise, merkezi yerleştirmenin ne olduğu yazmaktadır. Ancak bu tanım genel olarak ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirmeleri göstermek üzere kullanılmaktadır.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı personel alımı ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na İlk Defa Yapılacak Atamalar Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup, merkezi değil kurumsal bir alımdır. Dolayısıyla kurumsal alımını gerçekleştiren bir kurumun Genel Yönetmelikte yer alan merkezi yerleştirme ile bir ilgisi bulunmamaktadır.

Sınav ilanında yer alan "2014 yılı KPSS puanı ile merkezi yerleştirme sonucu B grubuna ait herhangi bir kadro veya pozisyona yerleştirilen adaylar (Ataması yapılanlar veya yerleştirildiği halde ilgili kuruma başvurmayanlar) başvuramazlar. Söz konusu adayların atamaları yapılmayacaktır." ifadesi bize göre mer'i mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.

"Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılan merkezi yerleştirme..." ifadesinden Devlet Personel Başkanlığınca yürütülen merkezi yerleştirme( Örneğin 2015/1, 2015/2 gibi) kastedilmektedir ki Gümrük ve Ticaret Bakanlığının personel alımı, merkezi yerleştirmenin dışında ikinci bir sınav ile gerçekleştirilen kurumsal personel alımıdır.

Gümrük Bakanlığı kamu yararı düşünüldüğünde doğru bir işlem yapıyor görünmektedir. Ancak bunun mevzuat dayanağının olmasında fayda bulunmaktadır.

Memurlar.net olarak 2012 yılında Gümrük ve Ticaret Bakanlığının eleştirmiş ve gerekli mevzuat düzenlemesinin yapılması için çağrıda bulunmuştuk. Ancak bırakın genel çerçeve KPSS Yönetmeliğinde, kurumsal Gümrük Bakanlığı atama yönetmeliğinde dahi değişiklik yapılmamıştır. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber