İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Torba kadro yani 68/B için, başvuru yapmalı mıyım?

657 sayılı Kanunun 68/B bendinde yer alan torba kadrodan yararlanmak için başvuru yapmalıyım?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 01 Şubat 2016 00:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Torba kadro yani 68/B için, başvuru yapmalı mıyım?

İki hizmet sınıfındaki (EÖHS, SHS) memurlar hariç, kamu kurumları hizmet süresi şartını taşıyan memurlarını 1, 2, 3 ve 4. dereceli kadrolara atayabilmektedir.

Yani bir kamu kurumu, gerekli öğrenim ve hizmet süresi şartına sahipse, memurunu 1 ila 4 derece arasındaki bir kadroya atayabilir. Bu halde memurun maaşı atandığı bu yeni kadro üzerinden ödenir. Bu yapılan atama çeşidine ise teknik anlamda 68/B ataması, memur dilinde ise torba kadro ataması denmektedir. Torba kadro denmesinin esprisi ise şudur. Memur normalde her 3 yılda bir derece atlayabiliyorken, bu halde eğer şartları taşıyorsa direkt atanabilmektedir.

68/B ataması için şartlar şu şekildedir:

1- Yüksek öğrenim mezunu olması gerekmektedir. Ancak kişi 2 yıllık mezunu ise, aranan hizmet süresi şartlarına 2 yıl daha eklenmektedir.

2- a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,
b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300'den az olanlar için en az 10 yıl,
c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl,
'hizmet'inin olması gerekmektedir.

Peki 'hizmet' kavramından ne anlaşılmalıdır?

i- Kamu kurumlarında, askerlikte geçen sürelerin tamamı bire bir sayılmaktadır. Kamu kurumlarında geçirilen sürelerin hangi statüde geçtiği önemli değildir. Örneğin 6 ay askerlik, 6,5 yıl kamuda çalışan birinin 68/B hesabında 7 yıl hizmeti varolduğu kabul edilir.
ii- Yükseköğrenim gördükten sonra özel sektörde çalışılan sürelerin ise 6 yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır. Örneğin yüksek öğrenim gördükten sonra 12 yıl özelde çalışmış ise 12*3/4= 9 yıl hizmeti olacak ama bunun sadece 6 yılı, 68/B'de dikkate alınacaktır. (Ancak memur, Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacak ise hizmetlerinin tamamı sayılmaktadır.)

Memur, 68/B'den atanmak için başvuru yapmalı mıdır?

68/B'den atanmak idarenin takdirinde olan bir konudur. Eğer idarenin bu şekilde hiç uygulaması yok ise başvurarak atanmak mümkün değildir. Ancak idare bazı kişileri atamış, bazılarını atamamış ve bu haliyle adalete önem vermemiş ise, bu durumda idare başvurulmalı, olumsuz cevap alındıktan sonra 60 gün içinde dava açılmalıdır. Açılacak davada, idarenin 68/B atamalarında bir kriterinin olmadığına dikkat çekilerek, başvuruya verilen olumsuz cevabın iptali istenilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber