Benzinsiz Devrim ABD'de yarışacak!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 11 Ocak 2016 12:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Benzinsiz Devrim ABD'de yarışacak!

Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim, 55 yıl önce benzin bittiği için yolda kalmıştı. Üniversite öğrencilerinin benzine ihtiyaç duymayan elektrikli otomobili Devrim Hibrit ise Amerika Otomotiv Mühendisleri Birliği'nce başarılı bulunup, Formula'ya çağrıldı.

DÜNYADA 10 yıl sonra benzinle çalışan araçların yerini alması beklenen ve kendi ürettikleri elektrikle çalışan hibrit otomobil üretiminde Türk öğrenciler önemli bir başarı sağladı. ABD Otomotiv Mühendisleri Birliği'nin yaklaşık 6 ay önce düzenlediği Formula Hibrid yarışmasında araç tasarımı kategorisinde Atılım Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği Devrim Hibrid adlı araç 30 ülke arasından 9. oldu. Üniversite, 2-5 Mayıs 2016'da Amerika'nın en prestijli otomobil yarışları olan New Hampshire Motor Speedway yarışlarına özel olarak çağrıldı.

20 üniversite yarışacak

Üniversite düzeyinde yapılan yarışmada Türkiye'den sadece Atılım Üniversitesi'nin otomobili kabul gördü. Hindistan'dan 5, Kanada'dan 3 ve ABD'den 20 takımdaki üniversiteliler yarışacak. Yale, Princeton, Illinois gibi dünyaca ünlü üniversitelerin de yarışacağı turnuvada Türkiye'yi, 1'i doktora, 15'i lisans ve 7'si otomotiv bölümü öğrencisi 23 üniversiteli temsil edecek.Öğrenciler, yarışma sonunda seri üretim şansını yakalayabilmek için elektrik sistemini daha verimli hale getirmek ve fren sistemini güçlendirmek için yarışa kadar çalışacak.

Rektör: "Patent alacaklar"

Devrim Hibrid, tasarımıyla yaklaşık 6 ay önce Fiat Chrysler Automobiles (FCA) tarafından verilen FCA Industrial Design Award (Endüstiriyel Tasarım Ödülü) kazanmış. Yarışmanın teknik komitesi, aracın tasarımını, Mayıs'taki 'zorunlu' kurallar arasına aldı. Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Otomotiv bölümü öğrencilerimiz, şimdiden çelik olan şaseyi, alüminyumdan yaparak yüzde 40 daha hafif bir şase elde etmeyi hedefliyor. Öğrencilerimizin, seri üretim için patent alma hedefleri var. Çok çalışıyorlar. Dünyada, 2020'li yıllarda sokaklarda farklı enerjilerle çalışan otomobiller olacak" dedi.

'Babayiğit' bu yıl filoya çıkıyor

ÖTE yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başbakanlık görevindeyken, "Bu ülke birçok zoru başardı. Yine başaracak. Yerli ürünlerimizi üretecek. Ben söylüyorum, 'Efendim, sayın cumhurbaşkanım o kadar kolay değil' diyorlar. Evet o kadar kolay. Bu iş size nasip olmayabilir ama olacak. Gelin,otomobilin altına da Made in Turkey yazalım. Yerli otomobilimizi yapmamız lazım. Bize bir babayiğit lazım' sözleri üzerine Türkiye'de otomobil ustasından sanayici, üniversitesinden ve iş adamına birçok kişi 'Babayiğit' adı verilen otomobiller üretmeye başladı. Prototipleri biten Babayiğit'in ise önümüzdeki 3 ay içerisinde filo üretimine geçmesi bekleniyor.

Türkiye'nin ilk Devrim'i 1961'de

DEVRIM, Türkiye'de tasarlanan ve üretilen ilk yerli otomobil. Atılım Üniversitesi'ndeki 23 öğrenci de, ilk otomobil Devrim'i yapan 23 mühendis gibi araçlarına Devrim Hibrit adını koydu. Mühendisler, 1961'de Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in emriyle Eskişehir Demiryolu Fabrikası'nda tam 129 gün çalışarak, üretmişti. Cemal Gürsel'in kullandığı otomobil aniden durdu. Benzini bittiği anlaşıldı. Otomobil halen çalışır vaziyette günümüze kadar ulaştı.

Sultan UÇAR YENİ YÜZYIL GAZETESİ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber