Türkiye'den büyük jest

AB'den gelecek 3 milyar euroluk fonun 1 milyar eurosu Suriyeli çocukların eğitimine ayrılacak. 310 bin çocuk okullara alınacak. 9 bin 500 Suriyeli öğretmenin çalışması resmiyet kazanacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Şubat 2016 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'den büyük jest

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla 4 Şubat'ta Londra'da gerçekleşecek Suriye Zirvesi'nde, Suriyeli çocukların eğitimi damgasını vuracak. Davutoğlu, AB fonlarından gelecek 3 milyar euronun 1 milyar eurosunun Suriyeli çocukların eğitimine ayrılacağını belirtecek ve "Suriyeliler için biz alkışlanmaktan yorulduk. Artık biz dünyayı alkışlamak istiyoruz" mesajını verecek. Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Suriyelilerin eğitimi için hazırlanan reform paketinin ayrıntılarını MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük SABAH'a anlattı. Türkiye'deki Suriyeli çocukların yüzde 50'sinin, yani 310 bininin kayıtlı eğitim merkezlerinde eğitim aldığını belirten Büyük, kalan 310 bin çocuğun da sisteme alınması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Büyük, şunları anlattı: "Hedefimiz 2016 sonuna kadar 450 bin çocuğa ulaşmak. Suriyelilerin 75 bine yakını Türk okullarında, Türk öğretmenlerle ve bizim müfredatımızla eğitim alıyor. Bu çocuklara hafta sonlarında ve okul bittiğinde halk eğitim merkezlerimizde yoğunlaştırılmış Türkçe kursları açıyoruz. Bu yıl illere gönderdiğimiz yazıyla okul öncesi ve 1. sınıf öğrencilerinin tamamının Türk okullarına yönlendirilmesini istedik. Suriyelilerin yoğun yaşadığı 19 ilde MEB'e bağlı 182 okulu geçici eğitim merkezine çevirdik. Kurumların da desteğiyle, Suriye müfredatına uygun, Arapça eğitim alınan merkezlerin sayısı 300'e yaklaştı. Merkezlerde, 9 bin 500 Suriyeli öğretmen gönüllü çalışıyor. 2 yıldır bu öğretmenlere çalışma izinleri olmadığı için UNICEF üzerinden PTT kanalıyla ayda 900 lira teşvik veriyoruz. Bu merkezlerde Türkçe edebiyat öğretmenleri, zorunlu 5 saat Türkçe dersi veriyor. Kamplarda ise yaklaşık 80 bin çocuk eğitim alıyor."


OKULLARA DA DESTEK

"Suriyeli öğrencilere kapılarını açan okullara öğrenci sayısı kadar Avrupa fonlarından ayrıca kaynak göndereceğiz. Böylelikle, sabahları Türk öğrencilere, öğleden sonra Suriyelilere eğitim veren okul sayımızı artıracağız. Gönüllülük esasıyla çalışan Suriyeli öğretmenlere çalışma izni verilmesi için çalışma başlattık. MEB olarak standartlarımızı belirliyoruz. Teşvik verdiğimiz 9 bin 500 Suriyeli öğretmenin çalışması resmiyet kazanacak. İl milli eğitim müdürlüğünden yeterlilik belgesini alan öğretmen, il çalışma müdürlüğüne giderek çalışmak istediğini söyleyecek. Çalışma izni alan Suriyeli öğretmenlerin sigorta girişleri yapılacak. Çalışma izni alan Suriyeli Arapça öğretmenleri, imamhatip liselerinde ücretli olarak Arapça derslerine de girebilecek. 4 Şubat'taki zirvede de yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı anlatacağız. Zirvenin ama teması eğitim olacak."


100 YENİ OKUL YAPILACAK

"Yeni gelen AB fonlarıyla Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerde arsa buldukça okul yapacağız. Elimizde 100 okulluk kaynak var. Okulları bu yıl içinde yapacağız."

SAFURE CANTURK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber