Tek çatının acısı vergi müfettiş yardımcılarından çıkarılıyor

2011 yılında, vergi müfettişliği adı altındaki birleştirme sonrasında, elenen müfettiş yardımcısı sayısı 300'ü buldu. Son yetki sınavında ise sınava giren 1200 adayın üçte biri başarısız sayıldı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Şubat 2016 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tek çatının acısı vergi müfettiş yardımcılarından çıkarılıyor

Vergi Müfettiş Yardımcılarının elenmesi konusu hala devam ediyor. 5. Dönem Vergi Müfettiş Yardımcılarından 400 kişi elenme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şimdi ikinci sınav bekleniyor.

Bilindiği üzere Gelirler Kontrolörleri, Hesap Uzmanları, Maliye Müfettişleri ve Vergi Denetmenleri 2011 yılında kurulan Denetim Kurulu Başkanlığı bünyesinde birleştirilmiş ve Vergi Müfettişi unvanı adı altında tek çatıda toplanmıştı. Vergi denetiminin etkin bir şekilde yürütülmesi amacıyla, denetimin yaygın ve etkili şekilde yapılabilmesi ve vergi kayıp kaçağının azaltılması adına şu ana kadar 9 ayrı alım yapılarak Vergi Müfettişi ve Vergi Müfettiş Yardımcısı sayısının 10 bin civarına ulaşması sağlanmıştır.

Vergi Müfettiş Yardımcılarının Eğitim Süreci

Mesleğe özel yarışma sınavı(kpss, yazılı ve sözlü sınav) ile alınan Vergi Müfettiş Yardımcılarına, vergi mevzuatı ve diğer mevzuatlarla ile ilgili sıkı bir eğitim verilmekte idi.

Mesleğe alındıktan sonra yaklaşık altı ay süresince temel eğitime tabi tutuldular.

Ardından çeşitli illerdeki Grup Başkanlıklarına atandılar, inceleme yaptılar, denetimi artırdılar.

Bir yıl sonunda tekrar Ankara'ya çağrılıp iki ay boyunca hizmet içi eğitime tabi tutularak bir sınava daha girdiler.

Bu sınavdan sonra 5. dönemden 77 kişi, 6. dönemden 30 kişi, 7. dönemden 30 kişi performans değerlendirmesine tabi tutulmuş, meslekten çıkarılarak derecelerine uygun memur kadrolarına atanmış ve çok sevdikleri müfettişlik mesleğine veda etmek zorunda bırakılmışlardır.

Bugün itibariyle 2011 yılından bu yana 300 civarında vergi müfettiş yardımcısı mesleklerinden çıkarılmış durumda bulunmaktadır.

Yine geçtiğimiz hafta açıklanan yetki sınav sonucuna göre 5. dönem Vergi Müfettiş yardımcılarından 400 kadar vergi müfettiş yardımcısı başarısız sayılarak meslekten çıkarılma tehlikesi ile yüz yüze bırakılmıştır. Yaklaşık olarak 1200 kişinin girdiği sınavdan 400 kadarının başarısız sayılması, yakın bir zamanda yetki sınavına girecek 2000 kadar Vergi Müfettiş Yardımcısını da tedirgin durumda bırakmıştır. "Sınav sınav sınav" şeklinde hayatı geçip giden Vergi Müfettiş Yardımcıları bu süreçte çok sıkıntı çekmekte ve hayat planlamalarına hep bu sınavlar etki etmektedir.

Bundan sonra 6. dönem, sonra 7. dönem, sonra yeni mesleğe giren 8. dönem ve henüz mülakatlarına yeni giren 9. dönem Vergi Müfettiş Yardımcıları da aynı sınavlara tabi tutulacaklar ve bu sıkıntılı süreçte kim bilir ne kayıplar verecekler?

Bu durumların getirdiği stresin etkisiyle sağlığı bozulan ve vefat eden vergi müfettiş yardımcıları olmuştur. 4. dönemden bir isim yetki sınavından sonra beyin kanaması geçirmiş, vefat etmiştir. 6. dönemden bir isim ise bunalıma girerek intihar etmiştir.

Vergi Müfettiş Yardımcıları Ne Talep Ediyor?

Ülkenin en iyi üniversitelerinden mezun olmuş ve birbirinden zor yazılı ve sözlü sınavlarla bu mesleğe girmiş Vergi Müfettiş Yardımcıları bütün günlerini işle uğraşıp kendilerine arta kalan vakitlerinde ise mevzuat çalışması yapmaktadır. Bu kişiler beraber çalıştıkları arkadaşlarının birer birer meslekten çıkarılması nedeniyle derin üzüntü, kaygı ve stres içerisindeler ve bunu biran önce düzeltilmesini, haksız uygulamalar sonucu meslekten çıkarılan arkadaşlarının bir an önce mesleğe geri dönmesini talep ediyor.

Vergi Müfettiş Yardımcıları Maliye Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanından bu yapılanlara dur denilmesini, diğer bakanlıklarda olduğu gibi meslek içerisinde sadece yeterlilik sınavı olmasını ve bu haksızlığın giderilmesi noktasında Vergi Denetim Kurulu'nun daha özverili tedbirler almasını ve Devletimizin geleceğinde büyük pay sahibi olacak olan bu arkadaşların mesleklerine küstürülmemesini talep ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber