İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Görevde yükselmede yüksek puan alan düşük dereceli kadroya atanabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Şubat 2016 10:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselmede yüksek puan alan düşük dereceli kadroya atanabilir mi?

Soru: Üniversitede bilgisayar işletmeni kadrosunda çalışıyorum. Yapılan görevde yükselme sınavında ikinci oldum. Altı adet 5. dereceden şef kadrosu olmasına rağmen çalıştığım birim 6. dereceden açıldığı için atamamı 6. dereceye yaptılar. İki soruya cevap verirseniz çok sevinirim. 5. ve 6. derece arasında hiç bir fark olmadığı doğru mudur? Doğru değilse ne gibi farklar var? Fark olmasa dahi ikinci sıradaki birini 6. dereceye 15. sıradakini 5. dereceye atamaya hakları var mıdır? Hakkım ihlal edilmişse nasıl bir yol izleyebilirim?

Cevap: Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği, tüm üniversitelerin ortak yönetmeliğidir.

Bu Yönetmeliğin 14 üncü maddesinde, "Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanı, şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer kadrolara atanacaklar için yazılı ve sözlü sınav puanlarının aritmetik ortalaması; diğer kadrolara atanacaklar için yazılı sınav puanı esas alınmak suretiyle tespit edilir ve kurumların resmi internet sitesinde ilan edilir." hükmü vardır.

Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinde ise, "Atanmaya hak kazanan personel, başarı sıralaması listesinin kesinleşmesini müteakip üç ay içinde en yüksek puandan başlamak üzere belirlenen başarı sıralamasındaki başarı puanlarına göre atanır." denilmektedir.

Bu hükümler Genel Yönetmelikteki hükümlerle uyumludur. Üniversite, görevde yükselme sınavında başarılı olan ve diğer atanma şartlarını taşıyan personeli, başarı sıralamasını esas alarak, uygun kadrolara atayacaktır.

Bu atamalarda, genel hükümler de dikkate alınacaktır. Genel hükümler şu şekildedir:

657 sayılı Kanunun 45 inci maddesi:

"5 inci ve daha aşağı derecelerdeki kadrolara (5-15), derece yükselmesi için gerekli nitelikleri haiz memur bulunmaması hallerinde, 36 ncı maddede belirtilen öğrenim durumları itibariyle tespit olunan yükselinebilecek dereceyi aşmamak ve karşılık gösterilecek kadro derecesi kazanılmış hak aylık derecelerinin üç üst derecesinden fazla olmamak kaydıyla, bu dereceler karşılık gösterilerek, kendi derecesi ile aynı sınıftan memur atanması mümkündür."

657 sayılı Kanunun 76 ncı maddesi

"Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile, kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler."

Kurumlar başarı sıralamasına göre atama yaparken, bu kadroların derecelerini de en yüksekten başlayarak sıralamak zorunda değillerdir. Örneğin Üniversite, daha yüksek puan almış birini daha düşük dereceli bir kadroya; daha düşük puan almış birini ise daha yüksek dereceli bir kadroya atayabilecektir.

Hatta, daha yüksek puan alan adayın açıkta kalmamasını sağlamak için böyle ayarlamalar mutlaka yapılmalıdır.

5. dereceli ile 6. dereceli şef kadrosu arasında kayda değer bir mali fark bulunmamaktadır. 5682 sayılı Pasaport Kanununa göre, 1., 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan Devlet memurları ile diğer kamu görevlilerine hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilebildiği düşünüldüğünde, bu konuda da bir fark bulunmamaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber