İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İşçiyken primlerin tavandan yatması, memur olunduğunda emekli maaşını artırır mı?

İşçi olarak çalıştığı dönemde primleri tavandan yatan kişi, memur olduğunda emekli maaşı ve ikramiyesi artmaz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Nisan 2016 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşçiyken primlerin tavandan yatması, memur olunduğunda emekli maaşını artırır mı?

SORU: Ben 657 tabi memur olarak görev yapmaktayım. Memuriyet başlangıcım 1985 yılı ocak ayı.. Memuriyetten kendi isteğimle 1989 ocak ayında ayrıldım. Memuriyet tekrar geri dönüşüm 2004 yılı ekim ayıdır. 1989-2004 yılı arası 13 yıl ssk'ya tabi kamu kurumunda görev yaptım. ssk lı çalıştığım dönemde primlerim tavandan ödendi. hizmet birleştirmesi yaptım. ssk'ya tavandan ödenen primlerimin emekli olduğumda emekli maaşıma her hangi bir etkisi olabilirmi. saygılarımla.

CEVAP: Sigortalı olarak çalışılan dönemde primlerin tavandan yatırılması memur emekli maaşını artırır mı? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

1- Memur emekliliğinde sigortalı sürelerin dikkate alındığı durumlar;

- Özel veya Resmi sigortalı hizmetleri olanların memur olarak emekli olduklarında emeklilik için gereken hizmet süresinin tamamlanmasını sağlar.

- Özel veya Resmi sigortalı hizmetler memur olarak emekli olmak için yaş grubunu daha önceye almasını sağlar.

- Sigortalı hizmetler memurların intibak işlemlerinde, yani emekli keseneğine esas aylık derece ve kademeleri ile meslekleri ile ilgili süreler ise veya aylık derecesini etkileyecek süreler ise Kazanılmış Hak Aylık Derece ve kademelerinde sayılır.

2- Memur emekliliğinde sigortalı sürelerin dikkate alınmadığı durumlar;

- Kamu işyerinde geçen kıdem tazminatı tutarı alınmayan sigortalı süreler emekli ikramiyesinden sayılır. Ancak emekli ikramiyesinden sayılması için 1475 sayılı İş Kanunu Madde 14 hükmündeki kuralların bulunması gerekiyor.

- Özel sigortalı süreler emekli ikramiyesinde sayılmaz.

- Özel veya resmi işyerlerinde tavandan yatırılmış olan primler memur emekli aylık, emekli ikramiye hesaplarında uygulanmaz.

3- Tavandan yatırılmış Sigorta Primlerinin memur aylığına uygulanmama nedeni:

İşçi olanla, memur olan için aylık bağlanış sistemi farklıdır. İşçiler için primlerin toplamı üzerinden aylık sistemi uygulanırken, memur için aylık sisteminde derece-kademe, memur maaş katsayısı, kıdem aylığı, taban aylığı, gösterge ek gösterge rakamı gibi kalemler esas alınmaktadır. İşçi için SSK Kanunu; Memur için de Emekli Sandığı Kanunu uygulandığından farklılık olmaktadır. Memur için emekli aylık ve emekli ikramiye nasıl hesaplanır konusunu açıkladığımız yazımızda bu durum belirtilmiştir. http://www.memurlar.net/haber/147064/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

2008 Ekim ayından sonra memurluk hizmetine ilk kez başlamış olanlar için bu sistem uygulanmaz. Bu memurlar için de aynı işçilerdeki aylık bağlanış sistemi uygulanır. Yani emekli olacakları zaman memurluk hizmeti içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilen primler üzerinden aylık bağlanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber