AYM, Polis memuru lehinde karar verdi

Anayasa Mahkemesi, polisliğe geri dönmek için başvuran ancak talebi reddedilen bir polis memuruyla ilgili önemli bir karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Nisan 2016 14:51, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AYM, Polis memuru lehinde karar verdi

Bir polis memuru, sağlığı el vermediği için önce GİH sınıfına geçirilmiş daha sonra da naklen başka bir kuruma geçmiştir.

Polis memuru, 5 yıl sonra, dönmek için Emniyet'e başvurmuş ancak talebi "polis alımının polis meslek yüksekokulları ile polis eğitim merkezlerinden karşılandığı" gerekçesiyle reddedilmiştir.

Polis memuru, bu cevabın iptali için dava açmıştır. İdare savunmasını, yine aynı noktadan, yani polis ihtiyacının PMYO ve POMEM'lerden karşılandığı noktasından devam ettirmiştir.

Ancak idare mahkemesi hem Emniyet'in hem de davacının talebinde yer almayan başka bir gerekçeyle, polis memurunun sağlık durumunun uygun olmadığı gerekçesiyle, davayı reddetmiştir. Yani sebep ikamesi yapmıştır

Polis memuru, eğer dosyanın sağlık durumu yönünden ele alınacağını bilseydi, kuşkusuzdur ki, farklı bir savunma yapacaktı. Memur, sağlık durumunun elverişli olduğuna dair yeni bir hastane raporu almış ancak Danıştay raporu dikkate almayarak idare mahkemesi kararını onamıştır.

Dosyayı bireysel başvuru kapsamında inceleyen Anayasa Mahkemesi, idare mahkemesinin tarafların talepleri arasında yer almayan başka bir gerekçesiyle dosyayı ele alması durumunda bunu taraflara bildirmesi ve tarafların savunma yapmalarına imkan tanıması gerektiğine dikkat çekerek, adil yargılanma ilkesinin ihlal edildiğine karar vermiştir. AYM kararı için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber