Astsubay memur olursa, 3600 ek göstergeyi nasıl alır?

Askeri personel olarak 926 sayılı Kanununa tabi olarak çalışan ve 3600 ek göstergeyi hak eden astsubay, 657'e tabi GİH sınıfındaki memur kadrosuna atandığında, 3600 ek göstergeden nasıl yararlanır?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 13 Mayıs 2016 12:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Astsubay memur olursa, 3600 ek göstergeyi nasıl alır?

SORU: Merhaba.Ben jandarma astsubay iken Büyükşehir Belediyesine açıktan atama ile gih memuru olarak atandim.Bildiginiz üzere Astsubay rütbesi 3600 ek gösterge ye tabi bir ünvan.Fakat Gih memuru 2200 ek gösterge rakamına tabi.Basbakanligin 2013 yılında çıkardığı bir genelgede bu husustan bahsedilmekte.3600 ek gösterge den daha düşük ek göstergeli unvana atananlarının aradaki farkı kendileri yatırmak koşuluyla faydalanilabileceginden bahsetmek te. Açıklık getirebilirmisiniz lütfen. Şimdiden teşekkür ederim

CEVAP: Yüksek Ek Gösterge Emeklilikte nasıl uygulanır? Konusunu sorunuz özelinde değerlendirmekteyiz.

Bakılacak kanun hükmü 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 67 de bulunmaktadır.

Madde şu şekildedir;

Ek Madde 67 - (29/11/1984 - KHK - 243/50 md. ile gelen Ek Madde hükmü olup madde numarası teselsül ettirilmiştir. Değişik: 21/4/2005 - 5335/3 md.)

Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler. Bu Kanunun 12 nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (n) bendinde sayılanlar hariç, atandıkları veya seçildikleri kadro, görev ya da derecede en az altı ay görev yapmaksızın ek göstergesi daha düşük bir kadro, görev ya da dereceye atanan veya seçilenler hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz.

Madde hükmünün yorumu;

Memurlukta yüksek ek göstergeli görevden düşük ek göstergeli veya ek göstergesiz görevlere atanmalar olabilmektedir.

Memurun ek göstergesiz veya daha düşük ek göstergeli bir göreve atanmalarında ek göstergeler arasındaki farkların tamamı 2005 yılına kadar memurdan kesilmiyordu. Bu tarihe kadar memurun payına ne tutar düşüyorsa o tutar memurdan, Kurumun payına ne tutar düşüyorsa o tutar da kurumun bütçesinden Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilirdi.

2005 yılında bu sistem değiştirilmiştir. Fiili olarak yüksek ek göstergeli görevde bulunmayan memur, yüksek ek göstergeli bu görevinden emeklilikte yararlanacağından, külfetini de memur karşılasın olarak değerlendirdiğimiz ve böyle durumlarda Hazinenin-Sosyal Güvenlik Kurumunun gelir kaybını önlemenin amaçlandığı düşünceyle fark tutarının tamamı da memura yüklenilmiştir.

Yani, 3600 ek göstergeli bir astsubay, daire başkanı, genel müdür yardımcısı gibi görevlerde bulunmuş memurlar, 3000, 2200 ek göstergeli bir göreve veya hiç ek göstergesi olmayacak şekilde bir göreve atandıklarında ek göstergeler arasında oluşan 600, 1400 puanlık veya ek göstergesi olmayan bir görev ise 3600 puanlık ek gösterge fark tutarının tamamı memurun aylığından kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir. Bu işlem memurun 3600 ek göstergeden emekli aylık ve emekli ikramiye hesabında kullanılması için yapılmaktadır. Emekli yaş ve hizmet grubunu tamamlamaya uzun süre bulunan memurlar için yapılan bu işlem dezavantaj olur.

926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa tabi olarak 3600 ek göstergeyi kazanan astsubay, daha sonra 2200 ek göstergeli memur kadrosuna atanırsa, 1400 puanlık ek gösterge farkından oluşacak olan Sosyal Güvenlik Kurumu kesenek ve karşılık tutarlarının tamamı memurun isteğine bağlı olmadan Kurumlarca resen görev aylıklarından kesilir.

2008 yılı Ekim ayından önceki memurlar için kesenek fark tutarları bu şekilde yapılırken, 2008 yılı Ekim ayından sonraki memurlarda bu şekilde bir işlem yapılmıyor. Bu memurların görev aylıkları ne kadar ise aylık tutarlarından primler Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilir.

Sonuç olarak, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlardan yüksek ek göstergeli bir görevden daha az ek göstergeli veya hiç ek göstergesi olmayan bir göreve atanan tüm memurlar için geçerli olan işlem 5434 sayılı Kanun Ek Madde 67 hükmü gereği olur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber