Arıtma tesisindeki personele arazi tazinatı ödenir mi?

Arazi tazminatı içmesuyu veya arıtma tesislerinde görevli olan personele ödenir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Mayıs 2016 12:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arıtma tesisindeki personele arazi tazinatı ödenir mi?

SORU: Su ve kanalizasyon idaresinde mühendis kadrosunda görev yapmaktayım. Şu an bir arıtma tesisinde görevliyim.

Çalıştığım idare 30.03.2014 yerel seçimlerden sonra kuruma bağlanan içmesuyu ve atıksu arıtma tesislerinde görevli olan teknik personele Bakanlar Kurulu kararı gereği ödeme yapmamaktadır. Belediyelerin sorumluluk alanlarında bulunan İçmesuyu ve atıksu arıtma tesisleri bilindiği üzere genellikle meskün mahal dışında olup açık çalışma mahallinde bulunmaktadır. Söz konusu arıtma tesisleri geniş bir çalışma alanına sahiptir. Yaptığım incelemelerde bazı tesislerin büyüklüğünün 30 dönümden-250 dönüme kadar çıktığı tespit edilmiştir. Bu tesislerde görev alan teknik personeller sürekli olarak tesisin çalışmasını açık alanda denetlemekte ve müdahale etmektedir. Park ve bahçelerde görevli teknik personellere ek özel hizmet tazminatı ödenirken arıtma tesislerinde çalışan teknik personellere ödenmemesi sıkıntı yaşatmaktadır. Kaldı ki bazı büyükşehir belediyelerinden aldığım şifahi bilgilerde arıtma tesislerinin açık çalışma mahalli olduğu için ek özel hizmet tazminatı ödemesi yapıldığıdır. Söz konusu tesislerde görev yapan teknik personellere yukarıdaki belirtilen bakanlar kurulu kararına göre ek özel hizmet tazminatı ödemesi yapılır mı? yapılmaz mı? Teşekkürler.

CEVAP:

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Zam ve Tazminatlar" başlıklı 152 inci maddesinin II. Tazminatlar kısmının A. Özel Hizmet Tazminatı bölümünün (c) bendi şu şekildedir:

"Teknik Hizmetler Sınıfına dahil kadrolarda bulunan personelden açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara, bulundukları kadrolar esas alınmak suretiyle, çalışılan her gün için belirlenecek oranlarda ve üçer aylık dönemler itibarıyla toplamı 60 puanı aşmayacak şekilde, dönem sonlarında ödenmek üzere ek özel hizmet tazminatı verilebilir." hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, arazi tazminatı ödemeleri için zam tazminat kararnamesinde şu hüküm yer almaktadır:

"Teknik Hizmetler Sınıfına ait kadrolarda bulunan personelden; büro, atölye, ısı santralı, laboratuar, tesis (sosyal tesisler dahil), işletme, fabrika ve hizmet binaları dışında olmak şartıyla arazi, şantiye, inşaat, baraj, park, bahçe, maden, açık alanlarda kurulu tarım ve hayvancılık uygulama birimleri ve yol gibi açık çalışma mahallerinde fiilen çalışanlara (belirtilen mahallerde yapılan kontrollük hizmetleri dahil), çalışılan her gün için aşağıda gösterilen oranlarda ayrıca özel hizmet tazminatı ödenir. Faal durumdaki hizmet binalarının tadilat, bakım ve onarımı işleri açık çalışma mahalli kapsamında değerlendirilmez.

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara .............. : 3,0
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ..........: 2,0
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara ................: 1,2

Bu ek özel hizmet tazminatının ödenmesinde ilgililerin kadroları esas alınır. Tazminatın kimlere ödeneceği; iş programları ve çalışma mahallerinin özellikleri dikkate alınarak, üçer aylık dönemler itibarıyla ilgili birim amirlerince belirlenir. Ödemeler görevin filen yerine getirilmesinden sonra üçer aylık dönem sonlarında yapılır.

Ancak, bu şekilde ödenecek ek özel hizmet tazminat toplamı üçer aylık dönemler itibarıyla,

a) 1/a, b ve c sıralarında sayılanlara ............... : 60
b) 1/d sırası ile 2 nci sırada sayılanlara ...........: 40
c) 3 ve 4 üncü sıralarda sayılanlara .................: 24

oranlarını aşamaz."

Söz konusu mevzuat düzenlemelerine göre;

1- Tesis ifadesi arazi tazminatı ödenmeyecek yerler arasında sayılmıştır.

2- Ancak, görev yaptığınız "su arıtma tesisinin" tazminat ödenmeyecek yerler arasında sayılan "tesis" ibaresine dahil olup olmadığı net değildir.

3- Bu konu bütün belediyelerde çalışan teknik hizmetler sınıfındaki personeli ilgilendirdiği için, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden resmi olarak görüş alınmasında fayda bulunmaktadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber