Memur Yerleştirmelerinde Başvurular için Son Gün

5 Nisan 2004 tarihinde başvuruları alınmaya başlanan memur yerleştirmeleri için son başvuru tarihi 9 Nisan 2004 Cuma günüdür. Adayların ilan edilen boş kadrolara başvurabilmesi için daha önce yapılan 1999 DMS, 2002 KPSS ve 2002 KPSS-SB sınavlarına girmiş olması gerekmektedir. Sitemize iletilen ve Forum bölümünde gündeme getirilen bazı sorular çerçevesinde, bu son başvuru gününde memurlar.net olarak son bir açıklama yapmanın yararlı olacağını düşünüyoruz. Soru ve cevaplar için tıklayın.

Haber Giriş : 09 Nisan 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sitemizde daha önce yayımlanan kadrolar ve başvuru kılavuzunun alınabileceği merkezleri görmek için tıklayın.

1- ÖSYM bölüm, askerlik ve yaş şartlarını bilgisayar programı aracılığı ile kontrol etmekte midir?
Bu konuyu daha önce Yeni Şafak gazetesinde ele almış ve ÖSYM'nin bu tür bir yetkisinin bulunmadığını, bu yetkinin sadece yerleştirmenin yapıldığı kuruma ait olduğunu belirtmiştik. ÖSYM de bu uygulamadan bu yerleştirmelerde vazgeçmiştir. Buna göre adaylar, kadrolarda yer alan bölüm, askerlik, yaş vb şartlara bakarak kendilerine uyan kadroları tercih edeceklerdir. ÖSYM, bu konuda herhangi bir kontrol yapmadan sadece puan üstünlüğüne göre yerleştirmeyi yapacaktır. Adaylar yerleştirmeleri halinde, kadrolarda yer alan şartları taşıdıklarını yerleştirildikleri kuruma belgelemeleri gerekmektedir.

2- Yerleştirmelerde askerlik şartı var mıdır?
Bu konuyu da memurlar.net ve Yeni Şafak gazetesinde bir çok defalar ele almış ve kadrolarda askerlik şartının aranmasının 657 sayılı Kanunun 48'inci maddesi hükmü ve Danıştay kararlarına aykırı olduğunu belirtmiştik. Açılan çok sayıda dava neticesinde bu yerleştirmelerde "askerliğini yapmış olma" şartı aranmamıştır. Bu nedenle tecilli olan adaylarda durumlarının uydukları kadroları tercih edebilirler.

3- DMS'yi kazananların önceliği var mı?
Yerleştirme işlemlerinde hiçbir öncelik bulunmamaktadır. Tüm yerleştirmeler sadece puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır. Diğer taraftan 3.5.2004 tarihinde DMS sonuçlarının geçerlilik süresi bitecektir. Dolaysıyla bu adayların da Temmuz ayında yapılacak yeni sınava girmesi gerekmektedir. Temmuz ayı sınavına ilişkin başvurular 19-30 Nisan 2004 tarihleri arasında yapılacaktır.

4- Yerleştirme nasıl yapılmaktadır?
Yayımlanan kadroların çoğunluğunu sağlık personeli oluşturmaktadır. Diğer kadrolar ise zabıt katıbi, mühendis, istidlalci ve teknisyen gibi kadrolarıdır. Bilindiği üzere tercihler sadece puan üstünlüğüne göre değerlendirilmektedir. Örneğin Hakkari'deki teknisyen kadrosuna sadece bu kadroyu tercih edenler arasındaki en yüksek puanlı aday atanacaktır. Buna göre, Hakkari'deki teknisyen kadrosunu sadece 25 puan alan bir adayın tercih etmesi halinde bu aday hiç kimse tercihten bulunmadığından dolayı bu kadroya atanacaktır. Ancak 95 puan alan bir aday, 96 puan alan bir adayla beraber Ankara'daki bir teknisyen kadrosunu tercih ederse 95 puan alan aday açıkta kalacaktır. Zira kendisinden daha yüksek puanlı birisi aynı yeri tercih etmiştir. Yani önemli olan, tercih edilen yerde en yüksek puanlı olmaktır. Bu husus hep gözden kaçırıldığı için "85 puan aldım açıkta kaldım" yakınmaları sıklıkla duyulmaktadır.

5- Memur olarak çalışıyorum. KİT'lerin kadrolarına başvurabilir miyim?
Yukarıda belirttiğimiz gibi ilan edilen kadrolara başvurabilmek için mutlaka geçerli bir puana sahip olmak gerekmektedir. Bu çerçevede eğer geçerli bir puanınız var ise memur olarak çalışsanız bile KİT'lerdeki görevleri tercih edebilirsiniz. Diğer taraftan KİT olarak sadece "Elektrik Üretim A.Ş" ilana çıkmıştır. Bu kurumdaki görevleri tercih eder ve puan durumu itibariyle buraya yerleşmeye hak kazanırsanız istifa ederek bu göreve başlayabilirsiniz. 657 sayılı Kanunda yer alan bekleme süreleri sadece memurluk kadroları için geçerlidir. KİT'ler 399 sayılı KHK adlı farklı bir statüye tabidir. Bu açıklamalarımız bir KİT'te çalışıp da geçerli bir puanı olan ve memurluk kadrolarını tercih edecekler için de geçerlidir.

6- Memur olarak çalışıyorum. Başka bir memur kadrosuna başvurabilir miyim?
Bu durumda olan memurlar da başvuru yapılabilir. Ancak, iki nedenden dolayı bu tür bir başvurunun yapılmaması gerekmektedir. Birincisi, memur olarak çalışan kişi başka bir memur kadrosunu kazanırsa istifa ederek kazandığı yere atanamaz. Çünkü istifa ettikten sonra minimum 6 ay beklemek gerekmektedir. Bu memurun naklen de geçişi neredeyse mümkün değildir. Zira naklen geçiş için yerleştirme yapılan kurumun muvafakat istemesi ve Başbakanlıktan izin alınması gerekmektedir. Bunu da hiçbir kurum yapmayacaktır. Bu nedenle memur olarak çalışanların 657'e tabi olarak istihdam edilecek bir kadroyu tercih etmemeleri uygun olacaktır.

7- Sözleşmeli sağlık personeli tercih yapabilir mi?
Sağlık Bakanlığı 2003 yılı sonunda sözleşmeli sağlık personeli istihdamı yapmıştır. Bu unvanda çalışan personel de geçerli bir puana sahip ise memur kadrolarını tercih edebilir. Aday, yerleşmesi halinde sözleşmeli sağlık personelliğinden istifa ederek memurluk kadrosundaki yeni görevine başlayabilir. Ancak, memur unvanında daha az ücret alınmaktadır. Ayrıca sözleşmeli sağlık personeli de güvence olarak neredeyse memurlar ile aynı haklara sahiptir. Adaylar bu durumları göz önüne alarak tercihte bulunmaları uygun olacaktır.

8- Lise düzeyinde sınava girdim. Şimdi üniversite mezunuyum. Hangi düzeyden tercih yapmalıyım?
Sınava hangi düzeyden girilmiş ise o düzeyden tercih yapılması gerekmektedir. Ancak DMS'ye lise düzeyinde, KPSS'ye ise lisans veya ön lisans düzeyinde girmiş olanların ise bir üst öğrenim durumu itibariyle girdikleri sınav puanı ile müracaat etmeleri gerektiği Kılavuzda ÖSYM tarafından belirtilmiştir.

9- Lise ve dengi okul mezunu olmak ne demektir?
"Lise mezunu olma" şartının arandığı kadrolara sadece düz lise mezunları,
"Lise ve dengi okul mezunu olma" şartının arandığı kadrolara ise meslek ve imam-hatip gibi tüm lise mezunları başvurabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber