Entegre İlçe Hastanesinin Açılması, Kapanması ve Bunlarda Verilecek Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Yönerge

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Aralık 2006 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

(14.11.2006 tarih ve 8857 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren)

ENTEGRE ?İLÇE HASTANESİ?NİN AÇILMASI, KAPANMASI VE BURALARDA

VERİLECEK SAĞLIK HİZMETLERİ HAKKINDA YÖNERGE

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Ulaşım imkanları, coğrafi şartlar gibi sebeplerle nüfus değişikliğinin beklenenden fazla olduğu yerleşim yerlerinde, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunda verimliliğin artırılması, kaynak tasarrufunun sağlanması, sağlık hizmetlerinin planlanması ve sunumunun tek merkezden yapılması suretiyle, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin bir arada yürütülmesine imkan tanıyan güçlendirilmiş, entegre ?İlçe Hastanesi? ne dair usul ve esasların ortaya konması ve bu hastanelerin açılması ve kapatılma esaslarının belirlenmesidir.

Kapsam

Madde 2- Bu yönerge Sağlık Bakanlığına bağlı olarak faaliyet göstermek üzere Bakanlıkça uygun görülen hastaneleri ve bu kurumların bulunduğu yerleşim yerinde sağlık hizmeti sunan sağlık birimlerini kapsar.

Hukuki dayanak

Madde 3- Bu yönerge; 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun 3 ncü maddesi ve 9 uncu maddesinin ( c ) bendi ile 181 sayılı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 43 üncü maddesi ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliğine istinaden hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Yönergede geçen

a) Bakanlık : Sağlık Bakanlığı'nı,

b) Entegre İlçe Hastanesi : Bakanlıkça belirlenecek olan yerlerde, bünyesinde koruyucu sağlık hizmetleri, acil sağlık hizmetleri, doğum, ana çocuk sağlığı hizmetleri, ayaktan ve yatarak tıbbi ve cerrahi müdahale, muayene, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile çevre sağlığı, adli tabiplik ve ağız diş sağlığı hizmetleri ile benzeri hizmetlerin verildiği, hasta potansiyeline göre diyaliz ünitesi bulundurabilen, görev yapan tabip ve uzman tabiplerin ayakta ve yatırarak hasta kabul ve tedavi ettiği hizmetlerin daha verimli ve güçlendirilmiş olarak verildiği entegre sağlık kurumlarıdır.

İlçe merkezinde mevcut Sağlık Merkezi, Verem Savaş Dispanseri, Sağlık Ocağı, Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, vb. sağlık kuruluşları hastane hizmetleri ile birleştirilerek güçlendirilir.

İKİNCİ BÖLÜM

Açılması, Kapanması, Personel Durumu, Çalışma Usul ve Esasları

Açılması

Madde 5- Entegre ?İlçe Hastanesi?, coğrafi durum, ulaşım, nüfus, bölgenin altyapı ve diğer özellikleri göz önüne alınarak Valiliğin teklifi ve Bakanlığın onayı ile açılır ve aynı yolla kapatılır.

Çalışma usul ve esasları

Madde 6- Entegre ?İlçe Hastanesi? nin çalışma usul ve esasları aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

a) Entegre İlçe Hastanelerinin bulunduğu ilçe merkezindeki tüm sağlık hizmetleri birleştirilerek güçlendirilmiş Entegre İlçe Hastanesi tarafından yürütülür.

b) Entegre İlçe Hastanesi Baştabibi aynı zamanda Sağlık Grup Başkanlığı görevini de yürütür. Hizmetin birleştirildiği kurumlarda temel sağlık hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesinden hastane baştabibi sorumludur. Mobil hizmet, Tarama, ETF, aşı vb. vatandaşa gidilerek yürütülen koruyucu hizmetler aksamaya fırsat verilmeden yürütülür.

c) Entegre İlçe Hastaneleri tarafından verilecek temel sağlık hizmetleri için gerekli olan tüm ilaç, serum, aşı vb. ihtiyaçlar İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, diğer ihtiyaçları ise hastane döner sermayesi tarafından karşılanır.

d) İlçe merkezindeki sağlık kuruluşlarına ait olan bina, müştemilat vb., Entegre İlçe Hastanesi Baştabipliği tarafından değerlendirilerek ihtiyaç doğrultusunda kullanımına devam edilir. Planlamalarda binaların fiziki durumları ve tadilat ihtiyaçları da dikkate alınarak kullanılabilecek durumda olanların kullanımına öncelik verilir.

e) İlçe merkezinde bulunan mevcut sağlık birimleri bina, araç, gereç, malzeme ve personeli ile beraber Entegre İlçe Hastanesine devredilir.

f) Entegre İlçe Hastanelerindeki sağlık hizmetleri, Sağlık Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönerge ve ilgili mevzuatlara göre yürütülmeye devam edilir.

g) Entegre İlçe Hastaneleri tarafından verilen sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında değerlendirilir.

h) Entegre İlçe Hastanelerinde sağlıkta dönüşüm programının gereği olarak, her hekime bir muayene odası açılır, ve hekim seçme özgürlüğü uygulaması yapılır.

i) İlçe merkezinde hizmet veren sağlık kuruluşlarındaki personel Entegre İlçe Hastanesi baştabipliğine bağlı olarak hizmet verir, personelin özlük ve idari işlemleri hastane idaresi tarafından yürütülür.

j) Entegre İlçe Hastanelerinde nöbet hizmetleri 24 saat hizmet esasına ve ihtiyaçlara göre yürütülür. Nöbetlerin düzenlenmesinden ve aksatılmadan yürütülmesinden hastane baştabibi sorumludur.

Personel durumu, görev, yetki ve sorumlulukları

Madde 7- Entegre İlçe Hastanelerinde EK:1' de belirtilen personel kadroları uygulanır. Her kademedeki personelin görev, yetki ve sorumlulukları ilgili mevzuatında belirtilen esaslar dahilinde yürütülür.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Son Hükümler

Hüküm bulunmayan haller

Madde 8- Bu Yönergede düzenleme bulunmayan hususlarda, sağlık hizmetlerinin yürütülmesinde diğer ilgili mevzuat hükümleri uygulanır. Bu yönerge kapsamında beldelerde açılmış olan güçlendirilmiş entegre hastanelere ?Entegre Belde Hastanesi? ismi verilir.

Yürürlükten kaldırılan hükümler

Madde 9- 07.07.2006 tarih ve 7483 sayılı ?İlçe/Belde Gün Hastanesi Hizmet Yönergesi? yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 10- Bu Yönerge Bakan onayı ile yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 11- Bu Yönerge hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür,

ENTEGRE İLÇE HASTANESİ / ENTEGRE BELDE HASTANESİ PERSONEL KADROSU

ENTEGRE İLÇE HASTANESİ / ENTEGRE BELDE HASTANESİ PERSONEL KADROSU  
       
PERSONELİN  
UNVANI   SINIFI  
Baştabip   SHS  
Uzman Tabip   SHS  
Pratisyen   SHS  
Diş Tabibi   SHS  
Hastane Müdürü, Başhemşire   GİHS/SHS  
Hemşire   SHS  
Acil Tıp Teknisyeni   SHS  
Sağlık Memuru (Röntgen Teknisyeni)   SHS  
Sağlık Memuru (Toplum Sağlığı)   SHS  
Sağlık Memuru (Çevre Sağlığı Teknisyeni)   SHS  
Sağlık Memuru (Laboratuvar Teknisyeni)   SHS  
Sağlık Memuru (Anestezi Teknisyeni)   SHS  
Ambulans ve Acil Tıp Teknisyeni   SHS  
Ebe   SHS  
Ayniyat Saymanı   GİHS  
Şef   GİHS  
Memur / Tıbbi Sekreter   GİHS  
Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni   GİHS  
Şoför   GİHS  
Kaloriferci   YHS  
Teknisyen   THS  
Hizmetli   YHS  
Veznedar   GİHS  
NOT : Entegre ilçe ve entegre belde hastanelerinin personel kadro sayısı, ilçe/belde ihtiyaçları göz önüne alınarak İstihdam Planlama Kurulunca (İPK) belirlenecektir.  
 
NOT : Entegre ilçe ve entegre belde hastanelerinin personel kadro sayısı, ilçe/belde ihtiyaçları göz önüne alınarak İstihdam Planlama Kurulunca (İPK) belirlenecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber