Önce 'Sanal Seks' Şimdi Testis

Bir haftadır Hürriyet gazetesinin haberleri ile yatıp kalkmaktayız. Araştırmacı gazeteci Uğur Dündar imzası olduğu için Pazar günü manşete çekilen, Konya Numune Hastanesindeki doktorların 17 yaşındaki A.G. adlı şahsın testis ultrasonunu çekmediklerine dair olay çok farklı bir noktaya geldi. Pazar gününden bu yana gazetelerde yer alan tüm haberleri inceledik ve işte ulaştığımız sonuçlar... Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Aralık 2006 00:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEMURLAR.NET'İN NOTU: AŞAĞIDAKİ LİNKLERİN TÜMÜ HÜRRİYET GAZETESİNE AİTTİR

17 aralık Pazar: Hürriyet, "Tesettür faciası" manşetiyle çıktı. Gazete, Konya Numune Hastanesindeki başörtülü doktorların testis ultrasonunu çekmediğini belirtmekte ve bunu Celal Tütüncü adlı doktorun raporuna dayandırmaktaydı. Bu haber aynı gün Konya Numune Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Rıza Sarıbabıçcı tarafından "kadın radyoloji uzmanının bir erkek hastanın testisinin ultrasonunu çekmediği iddiaların doğru olmadığını" ifade edilerek yalanlandı. Hürritet bu açıklamayı "Soruşturma açılıyor" başlığıyla verdi ve Pazar günkü haberinin baştan sona doğru olduğunu yansıttı.

18 Aralık Pazartesi: Hürriyet bu kez Dr. Celal Tütüncü'nün "Raporumun arkasındayım" açıklamasını manşet olarak verdi. Ancak Celal Tütüncü'nün raporunda hiç başörtülü doktor vurgusu veya ibaresi bulunmamaktaydı. Tütüncünün raporunda sadece bayan doktorların ultrasonu çekmediği belirtilmekteydi. Tütüncü'nün açıklamasından, olayın başörtülü şeklinde haberleştirilmesi ve bayan doktorların isimlerinin verilmesinin Hürriyet ve Uğur Dündar'ın işi olduğu anlaşılmaktaydı. Pazartesi günü gazetelerde yer alan haber detaylarında şu husus öne çıkmaktaydı. Suçlanan iki bayan doktor daha önce bir çok kez testis ultrasonu çekmişti.

Pazatesi günü, gazetelerde yer alan iddialar üzerine, sanki yeni bir detaymış gibi Pazar günü yayımladığı raporu, bu kez, saat 11 civarlarında, orjinal haliyle sitesine koydu. Oysaki, Hürriyet, bu raporu zaten Pazar günü yayımlamıştı. Hürriyet haberin başlığını ise "Bu da mı yalan Sayın Başhekim" başlığıyla vermiş ve bu kez başhekimi suçlamaya başlamıştı. Haber detayı incelendiğinde, artık sadece başhekimin neden Tütüncü'nün raporunda geçen ayrıntıyı soruşturmadığına vurgu yapılmadığı görülecekti.

19 Aralık Salı: Hürriyet Salı günü habere konu A.G. ile konuştuğunu duyurdu. Bu konuşmada A.G. bayan doktorların ultrasonunu çekmediğini belirtmekteydi. Ancak haberde önemli bir detay vardı. "Tesettür faciası" manşeti atılmasına neden olan konu A.G.'ye sorulmuş ancak A.G., doktorun başı açık ve sarışın olduğunu söylemişti. Ancak bunun da bir yauıltmaca olduğu Konya Sağlık İl müdürünün açıklamasından anlaşılmaktaydı. A.G.'nin röntgen filmi çekilmesi yerine "Benim sorunum ciğerimde değil testisimde" şeklindeki açıklaması, Konya Sağlık İl müdürü Hasan Küçükkendirci, "Ameliyat için hastaneye yatırılan tüm hastalardan akciğer filmi istenir" açıklaması ile birlikte değerlendirilmeydi.

20 Aralık 2006: Hürriyet bugün sadece artık başhekimi hedef alıyor ve neden raporun gereğinin yapılmadığını sorguluyordu.

ORTADA ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK VAR MI?

a- Uğur Dündar, sadece bir doktor raporundan yola çıkarak haber yazmıştır. İlk gün ne A.G.'yle görüşmüş ne de başhekimle...
b- Ameliyat raporuna sadece ameliyat saflarına ilişkin durum yazılır. Hastanelerdeki kural budur. Bu yöndeki bir rapora, "ben şuna gönderdim çekmedi" türünden notlar düşülmesi, maksat aranmasını gerektirir.
c- O gün kimin görevli olduğunu bulmak aslında çok basit bir konudur. O günkü "Radyoloji Uzman Doktor nöbet çizelgesine" bakılır. Kimin olduğu tespit edilir. Haberde bu yönde bir bilgi bulunmamaktadır. Bu husus öğrenilme yoluna gidilmemiştir.
d- Suçlanan doktorların daha önce benzer çekim yapıp yapmadığı araştırılabilirdi. Bu detay da, es geçilmiştir.

Özetleyecek olursak, olayda, tesettür, Hürriyet veya Uğur Dündar'ın habere sonradan ekledikleri bir detaydı. Ve tüm haber sadece bir doktor raporuna dayanılarak yazılmıştır.

"Sanal seks, Hürriyet'in uydurması" başlıklı 14 aralık tarihli haberimizi görmek için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber