İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir

Cuma ve Cumartesi gününe gelen Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bu gün yapılan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 27 Ekim 2016 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatile gelen resmi bayramlarda ek ders ücreti ödenir

28 Ekim Cuma günü öğleden sonra başlayan, 29 Ekim 2016 Cumartesi gününde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayacağız.

Peki, Cuma ve Cumartesi gününe gelen bu bayram nedeniyle bu gün yapılan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecek mi?

Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "b)İl düzeyinde milli ve mahalli bayramların kutlamaları için kurulan hazırlık komitelerinde görevlendirilen yönetici ve öğretmenler, milli ve mahalli bayramların hazırlık çalışmalarına katılan yönetici ve öğretmenler, söz konusu bayramların hazırlık çalışmalarına ve törenlerine sınıf veya okul bütünlüğünde katılan öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim kurumlarının yönetici ve öğretmenleri ile milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılmaktadırlar.

09.03.1981 tarihli ve 17284 sayılı resmi gazetede yayımlanan 2429 sayılı Ulusal Bayram Ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 1. maddesindeki; 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye'nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00'ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder." Hükümlerince 28 ekim Cuma günü öğleden sonra başlayan Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim gece 24:00'da bitmektedir.

Buna göre Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendindeki; "...milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılırlar." hükümlerine istinaden Cuma günü öğleden sonra başlayan ve Cumartesi gece 24:00'da biten Cumhuriyet Bayramı nedeniyle yapılamayan eğitim ve öğretim faaliyetleri (Egzersiz çalışmaları, destekleme ve yetiştirme kursları, kulüp çalışmaları vs ) tatil nedeniyle yapılamayacağından bu eğitim ve öğretim faaliyetlerine ek ders ücreti ödenecektir.

Kafaları karıştıran, "Cuma ve Cumartesi gününe denk gelen bayram nedeniyle ek ders de ödenir miymiş?" şeklindeki yaklaşımdır.

Ek ders, Milli Eğitim Bakanlığı Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararına göre ödenmektedir.

Bir diğer kafaları karıştıran konu ise Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 22/04/2011 tarihli, 27503 sayılı ve "Ek ders ücreti" konulu yazıları ile Milli bayramların tatil gününe denk gelmesi halinde söz konusu bayramın kutlamaları için oluşturulan hazırlık komitelerinde görev alacak öğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak öğretmenlerin, bu görevleri için ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılıp yararlandırılamayacaklarına dair görüş yazısıdır.

İşte o görüş yazısı;

Bu görüş yazısı yukarıda yer verdiğimiz Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın "Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı 16. maddesinin 1. fıkrası (b) bendine yer vererek milli bayramlar nedeniyle tatil edilen günlerde ders görevlerini yerine getiremeyen yönetici ve öğretmenler, bu sürelerde üzerlerinde bulunan aylık karşılığı ders, varsa ek ders, ders niteliğinde yönetim ve hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılacağını açıkladıktan sonra söz konusu bayramın kutlamaları için oluşturulan hazırlık komitelerinde görev alacak öğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak öğretmenlerin, bu görevleri için ayrıca ek ders ücretinden yararlandırılamayacaklarını söylemiştir. Kısacası bu görüş yazısı tatil günlerine denk gelen milli bayramlar nedeniyle yapılamayan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin ek ders ücretleri ödenmesi gerektiğini fakat milli bayramların hazırlık komitelerinde görev alacak öğretmenler ile bayram kutlamalarına katılacak öğretmenlere ekstra bir ücret ödenmeyeceğini açıklamaktadır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber