1000 araştırma görevlisi kadrosu halen ilan edilmedi

18 Ekim 2016 tarihinde Külliyedeki akademik yıl açılışında YÖK Başkanı tarafından "bugünlerde" ilan edileceği açıklanan 1000 araştırma görevlisi kadrosu ile ilgili halen gelişme yok !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Kasım 2016 10:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1000 araştırma görevlisi kadrosu halen ilan edilmedi

21 Eylül 2016 tarihinde, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe" eklenen ek 1 inci madde ile ilerleyen yıllarda Öğretim Üyesi Yetiştirme Programının (ÖYP) farklı bir model üzerinden yapılmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Yapılan düzenleme sonucu her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadroları için belirlenen ilave atama izinlerinin en fazla yüzde yirmi kadar ilave atama izni, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda araştırma görevlisi kadrosuna atama yapmak üzere ilan edilecek.

Ayrıca, diğer araştırma görevlisi alımlarının aksine bu ilanlara yapılan müracaatlar neticesinde sınava girmeye hak kazanan adaylara sınav yazılı değil "sözlü" olarak yapılacak.

Bu çerçevede, YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanlara, bu yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile tahsis edilen 5000 öğretim elemanı kadrosundan yüzde yirmisine (1000 adet) araştırma görevlisi alımı yapılması gerekiyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada; "....Diğer taraftan yurt içinde de öğretim üyesi yetiştirme programını yeniden yapılandırdık ve bahsettiğimiz aynı bakış açısı ile bazı üniversitelerimize misyon verdik ve o üniversitelerde o misyon için eleman yetiştirme programını hayata geçirdik. Bugünlerde yine aynı amaçla yine sadece ülkemiz için öncelikli olan bunun yanı sıra öğretim üyesi ihtiyacı çekilen belli alanlar için 1000 araştırma görevlisi kadrosunun ilanına çıkıyoruz." demişti.

Ancak, YÖK Başkanının bu açıklamasından bir aydan fazla süre geçmesine rağmen;

1- Bu kadroların ne zaman ilan edileceği,

2- Başvuruların üniversitelere bireysel mi yapılacağı yoksa ÖYP gibi merkezi olarak YÖK tarafından mı alınacağı,

3- YÖK tarafından belirlenen öncelikli alanların neler olduğu,

4- 1000 kadronun bu öncelikli alanlar arasından hangi üniversitelere dağıtıldığı,

Soruları belirsizliğini korumaktadır.

YÖK Başkanımızın bu açıklamasından sonra, akademisyenlik yolunun başlangıcı olan "Araştırma Görevlisi" olmak hayali kuran üniversite mezunu gençlerimizde büyük beklenti içine girmiştir.

Öte yandan, 2016 ALES Sonbahar sınavının 18 Aralık 2016 tarihinde yapılacağı ve sınav sonuçlarının önümüzdeki yıl açıklanması kuvvetle muhtemel olduğundan, 1000 kadronun ilan edilmesi için beklenebilecek ve bu alımlara etki eden bir sınav da bulunmamaktadır.

Konuyu yetkililerin dikkatine sunuyor ve kadroların kısa sürede ilan edilmesini ümitle bekliyoruz...

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber