3 başlıkta Anayasa değişiklik teklifinin özeti

Cumartesi günü kamuoyuna açıklanan Anayasa değişiklik paketi neyi içeriyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 12 Aralık 2016 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 başlıkta Anayasa değişiklik teklifinin özeti

Cumartesi günü kamuoyuna açıklanan Anayasa paketi temel olarak üç düzenleme içeriyor.

YÜRÜTME TEK BAŞLI OLUYOR

İlk düzenleme, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık olmak üzere ortaya çıkan ikili yapının tekli bir yapııya kavuşmasını içeriyor.

Bu kapsamda; Başbakanlık kaldırılıyor. Başbakanlık'ın yapması gereken işler Cumhurbaşkanlığına devrediliyor. Ayrıca Bakanlar Kurulu da kaldırıldığı için Bakanlar Kurulunun kararname çıkarma yetkisi Cumhurbaşkanlığına geçiyor. Cumhurbaşkanının kararname çıkarma yetkisi sınırsız olmayacak. Örneğin Anayasa'da kanunla düzenlenmesi öngörülen düzenlemeler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyecek. Yine, bir konuda kanun ile Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çelişiyorsa, kanun hükmü uygulanacak.

Özetle, değişiklik teklifi bu yönüyle, hali hazırda mevcut olan ikili yapıyı ortadan kaldırma amacı taşıyor.

HSYK'NIN YAPISI DEĞİŞİYOR

İkinci önemli düzenleme ise HSYK'nın yapısı... Daha önce birden fazla bileşen tarafından belirlenen HSYK, yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı ve TBMM tarafından belirlenecektir.

SİYASAL ALANA DAİR DÜZENLEMELER YAPILIYOR

Üçüncü düzenleme ise siyasal hayata dair düzenlemelerden oluşuyor. Örneğin milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor. Üyeliğin düşmesi, ölüm gibi hallerde uygulanmak üzere yedek milletvekilliği geliyor. Ayrıca seçilme yaşı 18'e çekiliyor.Seçim dönemi süresi 4 yıldan beş yıla çıkarılıyor.

ÇOK PARTİLİ YAŞAMA DEVAM EDİLECEK

Anayasa teklifi daha önce gündeme gelen iki partili siyasal hayata geçişi sağlamıyor. Çok partili hayat devam edecek. Sadece TBMM seçimleri ile Cumhurbaşkanlığı seçimleri aynı dönemde yapılacak.

Anayasa değişiklik teklifinin tam metni için tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber