1 yıl doçent kadrosunda kalan, emeklilikte, makam tazminatını alabilir mi?

1 yıl doçent kadrosunda kalan, emeklilikte, makam tazminatını alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 30 Aralık 2016 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
1 yıl doçent kadrosunda kalan, emeklilikte, makam tazminatını alabilir mi?

Üniversitede yar. doç. kadrosunda çalışıyorum. 5 nisan 2016 tarihinde doçentlik sınavını başararak doçent ünvanını aldım. 1 nisan 2019 tarihinde 67 yaşını dolduruyorum. Doçent kadrosuna henüz atamam yapılmadı. Eğer kadro çıkar ve atanırsam 1 yıl doçent kadrosunda görev yaparak emekli olunca ilgili tazminatları doçent olarak alabilirmiyim yoksa en az 2 yıl çalışmak zorundamıyım?

Yeni doçent ünvanını alan memur, emeklilikte makam tazminatına nasıl hak kazanır? Sorunuz özelinde durumunuzu değerlendirmekteyiz.

Kısa bilgiler:

2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine bağlı olurlar.

Emekli aylıklarının dışında, makam tazminatına müstehak olmaları kaydıyla makam tazminatı ve görev, temsil tazmınatı da alabilirler. Emekli aylıkları bunlar üzerinden hesap edilir.

2008 yılı Ekim ayından sonra memurlar için emekli aylıklarından başka makam tazminatı, temsil veya görev tazminatı ayrıca ödenmez. Bunlar hakkında prime esas kazanç tutarları üzerinden emekli aylıkları hesap edilir.

Peki, 2008 yılı Ekim ayından önce memur olanlar emekli olduklarında makam tazminatını, temsil veya görev tazminatını nasıl alabilirler.

Bu kurallar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 68 hükmünde bulunur. Bu kuralların esası, bir memur emekli olduğunda makam tazminatına müstehak bir görevinde veya görevlerinde EN AZ 2 YIL SÜRE bulunması gerekiyor. Bulunmadan emekli olursa makam tazminatını alamıyor.

Doçentler için 2914 sayılı Kanunda makam tazminatını alabilmek için Kazanılmış hak aylıklarının 1 inci derecede olması halinde 2000 göstergesi üzerinden makam tazminatı alabileceği belirlenmiştir. 2000 makam tazminatı alan bir kişi için de 8000 gösterge üzerinden görev tazminatı bulunur. Yani toplam 10000 göstergenin güncel memur maaş katsayısıyla çarpımından bulunacak tutar emekli aylığı + Makam, görev tazminatı tutarı olarak ödenir.

Sizin de, doçent ünvanını aldıktan sonra kazanılmış hak aylık derecenizde 1 inci derece ise, bununla beraber en az 2 yıl görev yaparsanız emeklilikte makam tazminatı alabileceğinizi değerlendirmekteyiz. Yani doçent olduktan + kazanılmış hak aylığınız da 1 inci derece olması durumunda 1 YIL görev yapmanız yeterli olmaz, yaş haddinizden önce 2 yıl görev yapmanız gerekir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber