Koruma ve Güvenlik Görevlileri İle İlgili Kanunun Bir Fıkrası İptal Oldu

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, devlet memuru olarak alınacak koruma ve güvenlik görevlilerinde "başvuru tarihine göre son beş yıl içinde herhangi bir siyasi partiye üye olmamak veya siyasi parti organlarının veya bağlı kuruluşlarında görev yapmamış bulunmak" hükmünü, Anayasa'nın "Kamu hizmetlerine girme hakkı" düzenleyen başlık altındaki 70'nci maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Ayrıntı için tıklayın.


Kararda, "siyasi partilere katılımın özendirilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması" gerektiği vurgulandı. Anayasa Mahkemesi, bir koruma memurunun atamasının iptaliyle başlayan davada, 12 Eylül döneminde, 22 Temmuz 1981 tarihinde yürürlüğe giren 2495 sayılı "Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun"un 16. maddesinin birinci fıkrasının (h) bendini iptal etti.

Resmi Gazete'de yayınlanan iptal kararında, devlet memuru statüsünde alınacak olan kişilerde aranacak koşullardan biri olan "yapılacak soruşturma sonucu, başvurma tarihine göre en son beş yıl içinde herhangi bir siyasi partiye üye olmamak veya siyasi partinin organları veya bağlı kuruluşlarında görev yapmamış bulunmak" hükmünün Anayasa'nın 2, 13, 67, 68 ve 70. Maddelerine aykırı olduğu belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber