50/d'linin En Büyük Sıkıntısı, Gelecek Kaygısı...

Yükseköğretim kurumlarına araştırma görevlisi alımı 2547 sayılı Kanunun 33/a ve 50/d maddelerine göre yapılmaktadır. 50/d maddesi çerçevesinde istihdam edilenlerin sorunları yıllardır devam etmektedir. Yaşanan en büyük sorun, yükseköğretim kurumlarına emek veren 50/d'lilerin, yüksek lisans veya doktora sonunda işsiz kalabilme endişeleridir... Bu endişeden dolayı bu statüde çalışanlar, 2. yılın sonundan itibaren diğer kamu kurumlarına geçme çabası içine girmekteler... Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Şubat 2007 21:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşanan gelecek kaygısı 50/d'lilerin psikolojisini olumsuz yönde etkilemektedir.
Aşağıda memurlar.net forumunda yer alan 10'larca 50/d'ye ilişkin başlıktan sadece birisinde yer alan görüşlerden bazıları yer almaktadır.

Bu haberin çözüme küçük de olsa bir katkı sunabilmesi umuduyla...

adveskalin
Ben de 50/dli bir araştırma görevlisiyim, burada birçok belirsizlik söz konusu... Yakın bir zamanda görev süreleri biten 5 arkadaşımızın gidişi karşısında kimse birşey yapamadı ne yazıkki...Bu belirsizlik içerisinde üretmek,araştırmak,birşeyler ortaya koymak çok zor.

stas
50 d ne kadarda sorunlu bir kadro. İnsanın psikolojisini bozuyor. Ben 50 d ile çalışıyordum. Sürem dolmak üzereyken geçiş yaptım. Ama inan neye üzeleceğime şaşırdım. Üniversitede bilim için harcadığım onca zamanın bir anda silinip gitmesine mi, yoksa devlet memuru olup aradığımı bulamadığıma mı. Şimdi diyorum ki ben mezun olduğumdan memur olmak daha kolaydı. O zaman akademisyen değil de memur olsaydım şimdi en azında memurlukta ilerlerdir.
Ama geriye dönüp bakınca ben üniversitede en güzel çalışma yıllarımı geçirdim. Çabaladım ama fark eden kadro veren olmadı. Zaten bizim üniversitenin 50 d yi 33 a yaptığı daha görünmemiş.

daphniaa
Arkadaşlar doktoramın bitmesine 4 sene var. o tarihlerde ben 32 yaşında olacağım. 32 yaşımdan sonra da muhtemelen işsiz kalacağım. 9 sene boyunca gece gündüz çalışarak emek verdiğim üniversitemde kadro yetersizliğinden dolayı çalışamayacağım. Bizlerin durumu ne olacak? 33/a'ya neden aktarılamıyoruz? Neden 33/a'ya aktarılmamıza üniversiteler sıcak bakmıyorlar? 6 sene boyunca etimizden sütümüzden istedikleri gibi faydalandılar, köle gibi çalıştırarak akademik işlerimizin yanında memur işleri bile yaptırdılar bize! en ufak bir itirazımızda "sözleşmenizi yenilemeyiz" diyerek bizlere tehditler savurdular. ne yani şimdi ülkemize milletimize hizmet ediyoruz da, doktoramız bitince hizmet etmeyeceğimiz için mi bizi gönderiyorlar? umarım bu platform sayesinde bizlerin de sorunları duyurulur. sayın editöre teşekkürlerimi sunuyorum.

akademisyen2006
Arkadaşlar sorun sadece doktorası biten 50dliler değilki. Peki yükseklisansı bitip de doktora olmadığı için açıkta kalanlar ne olacak? 33. maddeye göre fakülte kadrosuna geçirmedikleri gibi başka bir üniversiteye bile göndermiyorlar. Hem yükseklisansı biten hem de doktorası biten 50dliler için kesinlikle 1 yıl kadar ek süre tanınmalı. Böylelikle yükseklisansı bitenler bu süre içinde doktoraya gidebilir, doktorası bitenler de bu sürede yrd. doç. kadrosuna geçebilir

scherie
Arkadaşlar Merhaba..
tabikide benimle ilgili ve bizimle ilgili bir konu..ve bende kayıtsız kalamazdım..öncelikle bu foruma Arş.Gör ler ve 50d liler daha çok katılabilir yanılmıyorsam ağır yorumlarıyla..
Ben yüksek lisans tez dönemindeyim ve de bölümümde doktora yok..sizlerin dediğine göre master bitince kadro da bitiyo..Ancak, farklı bir ana bilim dalında doktoraya devam etme hakkınız var ama kendi üniversitenizde..bunu bizzat ensitümüz söylüyor uygulamasıda yapılıyor..35 le görevlendirmemize gelince malesef biz enstitü kadrolarındakiler bu haktan yararlanamıyor..ancak çoook istisnai durumlar varmışki..hocanız, personel daire illede bu şahıs gidecek üstün başarılı diye isterlerse ki çook istisna durumlarda..benden bu kadar.eğer doktorada da bu durum devam ederse, ben arkama bakmadan, kurumlar arası geçişi zorlarım..

aday_1
Merhaba arkadaşlar. Bende yüksek lisans yapmaktayım. Bizde 50d için doktoraya yeni başlamış olanları tercih ediyolar, 4 sene çalıştırabilmek için. Benim kafama takılan soru şu. 50D kadro, öğrenciye lisansüstü eğitim süresince veriliyor ve bu kişi araş. gör. olarak bölüme hizmet ediyor. Lisansüstü eğitim bittiğinde ise kadrosu elinden alınıyor. 50D kadrodaki biri yükseğini ve doktorasını yapıp bu arada da üniversiteye 6-7 sene hizmet ettikten sonra heraldeki tutup özel sektöre geri dönecek değildir öyle değilmi? Zaten kaç kişi akademisyen olmama nietiyle doktora yaparki? O halde 50D ile görevlendirilen birinin amacı zaten akademisyen olup meslek yaşamını akademide geçirmektir. O halde bu 50D olayı saçma değilmi? 50D'yi kaldırıp tüm alımları 33 ile yapmak daha iyi olmaz mı? Bunun üzerinde de durulmalı bence.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber